Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!

¾ от читателите на Dnes.bg одобряват по-високите глоби за паркиране
22 апр 2015 16:30, Красимир Ангелов
97
Не гледаш къде паркираш – ще плащаш глоба!
Снимка: Булфото, архив

Поправката в Закона за движение по пътищата, която бе приета на първо четене от депутатите преди десетина дни, увеличи значително глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки. Така тя ще скочи 10 пъти и ще достигне до внушителните 200 лева.

Това решение обаче породи сериозни дискусии в обществото преди окончателното гласуване на промените. Едни приемат крайната мярка, а други контрират, че спират по паркове и площадки, защото не са осигурени достатъчно паркоместа.

Преди няколко дни пък "Експериментът в Dnes.bg" само в рамките на 20 минути "събра" потенциални глоби на обща стойност близо 20 000 лв. Видео от "акцията" може да видите тук.

В разгара на дискусиите Dnes.bg попита своите читатели: Одобрявате ли високите глоби за паркиране на тротоара?

Резултатите показват, че близо ¾ от отговорилите над 3550 души одобряват под една или друга форма новите санкции.

Почти половината от запитаните (48%) са отговорили, че подкрепят по-високите санкции за неправилно паркиране, но признават, че има проблем с паркирането и затова преди да влязат в сила новите санкции трябва да бъдат осигурени адекватен брой места за паркиране. 36% от отговорилите пък са по-крайни и смятат, че новите санкции са правилни и трябва да влязат в сила час по-скоро.

За 12% от отговорилите в анкетата от тези санкции няма да има никаква практическа полза и това е начин единствено за "законен обир" от страна на институциите.

Едва 3% от хората определят глобите като незаслужено високи, а само1% от отговорилите признават, че нямат кола и на практика този въпрос не ги касае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: анкетаглобипаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на мен не ми трябваше кола, но ми писна да се прибирам вечер във *** таксита и мазни ман*али да ми предлагат "мъжките" си атрибути, на 35 години изкарах книжка и си купих кола. Причината е в огромните песове, които са доста агресивни през зимата и заради които не мога да се прибера от спирката до нас. Сутрин , ако ми се наложи да излизам преди 7 часа през зимата, трябваше да си викам такси.Махнете огромните песове от града и кола не ми е нужна, обичам да ходя и не ме мързи.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости. Има Градски транспорт. Ще ходиш на работа с метро. А магазините си имат паркинг.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По логиката на 59 трябва да си купим по 1 място пред къщи, пред работата, пред гаджето, пред всеки магазин, от който пазаруваме, пред болницата в случай, че се наложи да се прегледаме и т.н. Така че ако имаме едни 200 бона за купуване на паркоместа, можем да си купим и кола най-после. Ако разбира се изобщо са останали такива след упоритото ограждане на улиците и превръщането им в импровизирани паркинги при това съвсем легално от местния политичеси "елит".
67
0
 
12
 
! Отговори
Патил преди 8 години
Живея на скромна уличка, в блок. От другата страна бяха къщички и всичко беше наред. На мястото на къщичките започнаха да строят 6-етажни кооперации. Уличката се напълни с паркирани коли, почнаха по градинките и по паркинга на нашия блок. А главният архитект не му пука и разписва проекти без никаква мисъл къде ще паркират колите си новите собственици. Това си е престъпление отвсякъде. И сега вдигаме глобите....
66
0
 
12
 
! Отговори
До съгласен тъпчо 59 преди 8 години
Върви се прегледай, защото и да искаш НЯМА паркоместа. И да, общината е длъжна, като одобрява проект за строеж да изисква паркоместа, само че си прибира рушвета и не и пука. Освен това тези пари от зони се събират точно с тази цел - да се правят паркинги, само че пак някой ги прибира. И да, ние гласуваме за съветници и кметове, за да ни решават проблемите, така че ако тя не е длъжна ад осигурява места, то не знам кой. По твоята логика и пред офиса трябва да си купим място при смяна на работата
65
1
 
20
 
! Отговори
Дедо ти преди 8 години
Като живеех в една панелка в продължение на 30 години, там имаше достатъчно места за паркиране, примерно около 150 паркоместа за блок от 6 входа. Сега половината паркоместа ги няма - застроиха се разни работи, а до блока построиха и 4 нови блока, като поне 2/3 от колите на живеещите в тези блокове се паркират на "нашите" паркоместа. Е, какво сме виновни, за да ни глобяват, че паркираме където намерим свободно място?
64
1
 
15
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Съвсем ясно е, че няма да се върнем назад в развитието и колите ще се увеличават. Който не го разбира, да ходи да се прегледа. За съжаление политиците ни са за преглед, както и доста от хората, които все още нямат коли. Почти никой от паркиращите по тротоари и зелени площи, не иска да паркира там, но просто няма къде - паркингите се застроиха, новите сгради нямат достатъчно паркинги, въпреки нормите, които даже и да се изпълняват,пак са недостатъчни, а има начини да се заобикалят и това се прави
63
2
 
6
 
! Отговори
бай Шано преди 8 години
като живеех в една панелка бяха 36 ап. на вход и пред всеки вход имаше около 8-10 места , просто тогава статистиката не включваше повече от 20% от семеиствата да имат коли , а такова нещо като подземен паркинг видях у казармата като прибирахме бтр-ите след учение
62
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Понеже виждам че не се удобрява безусловното сваляне на колите от тротоарите предлагам референдум - да има или не тротоари в София. Няма смисъл да ги правим а после с ГЛ или Х5 да ги трошим и така до безкрай. Като толкова си обичате дараците -кажете не искаме тротоари. Ще сме първата страна в света ама то и сега сме единствената в Европа в която се паркира в градинките и тротоароите и площадките.
61
9
 
8
 
! Отговори
Край преди 8 години
България е страната в Европа в която можеш да станеш собственик на "кола" най-лесно. Във всички други държави са предвидени ограничения. В Сърбия кола над 4г. не може да се внесе. Така е и в Турция. В Холандия може, но на държавата плащаш горе долу колкото струва колата. В резултат на това България е зарината София - най вече, с "коли" дето в Европа преглед няма да издържат. Кога последно ви мериха какво излиза от ауспуха на колата, шума и пр. Срещу 800-1000лв. кола и вече иска паркинг.
60
5
 
7
 
! Отговори
край преди 8 години
Истината е че София трябва да се разчертае и да се означат всички места на които може да се паркира ЗАКОННО. Колите ще се окажат повече от тях- голям резерв с площи които може общината да направи паркинги няма. Местата ще трябва да станат платени към общината и които му е скъпо - без кола. Така би се решил проблема във всяка логична държава /Даже и Турция да не говорим за Европа/.
59
4
 
10
 
! Отговори
край преди 8 години
Под предлог че Общината не си била свършила работата да направи достатъчно и удобни на всички БЕЗПЛАТНИ паркинги НЯМАТЕ ПРАВО да заемате чуждо място - тротоара е направен за пешаходците / децата ви, бащите и майките ви, жените ви с количките с бебета пък и вие/. Под предлог, че няма къде да живее ако дойде да се нанесе някой клошар във вас дали ще одобрите. Ходете при кмета - ревета за паркинги обаче на ТРОТОАРА НЕ ПАРКИРАЙТЕ / така е по белия свят даже и на Балканите/.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Никъде не е казано, че общината е длъжна да осигурява на всеки паркомясто" Така ли. А може би общината е някаква частна фирма лична собственост на някой си и няма нищо общо с нуждите на гражданите.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 53 Казано е, но трябва да можеш да четеш. И ако случайно завършиш първи клас прочети закона за градоустройството. Там даже пише колко да са осигурените паркоместа за всеки блок, къща, барака или землянка, но за да разбереш такава материя се изисква завършен поне трети клас.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво да правим ние в Младост около Бизнес Парк София? Работещите там, вместо на паркинги вътре в него, паркират колите си на нашите места пред блоковете. Завърнеш ли се преди 18 часа, няма къде да паркираш никъде наоколо. Добре е да се наказват недисциплинираните шофьори, но първо да се осигурят от общината достатъчно подземни, многоетажни и т.н. паркинги. И едва след това - солени глоби! А така ще е временна мярка, ще стават големи разправии, защото колите просто няма къде да отидат!
55
17
 
16
 
! Отговори
Съгласен преди 8 години
Никъде не е казано, че общината е длъжна да осигурява на всеки паркомясто. Строиш къща, строиш и гараж, купуваш си апартамент, купуваш си и паркомясто. Ако искаш да имаш кола, разбира се. Общината е длъжна да осигури инфраструктура - улици и тратоари, детски площадки, зелени площи. И когато някой си паркира колата върху тротоара или детската площадка, го глобява. Елементарно е.На който не му харесва - ей ги колко села пустеят. На нивата може да си паркира както иска.
54
6
 
9
 
! Отговори
ЗА преди 8 години
По-високи санкции - добре, само че и да се глобяват наред, КАТ и общинските органи да излязат и да използват санкцията за събиране на средства за нови паркинги. А паркиралите по тротоара, в парковете и в зелените площи да не реват като ги глобяват. не може всички да паркират под прозореца си - намерете си места наоколо - има такива.
53
10
 
12
 
! Отговори
аз съм си преди 8 години
Пред блока ми в момента са паркирали неправилно 31 ***, по 200 лева това прави доста. Но когато звънна се оказва, че точно тея не се занимават, или че трябва да им платя да дойдат да ги вдигнат, или пък че просто на никой не му пука. И заради тези 31 неандерталци вече няма нито зелени площи, нито детска площадка. А тези, които се оплакват от липса на места за паркиране- като няма къде да паркираш, за какво ти е кола? Къде ще я денеш? И не се ли бавиш повече докато търсиш място?
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до НиколовЧудя се защо плащам данъци,такси,винетки,ддс и т.нат като не виждам нищо срещу парите си ,и пак трябва да плащам за паркомясто,което обаче го няма .И не ми се правете на големи плащачи,защото държавата е тази,която трябва да мисли как да се покрият автобомили-паркоместа,не обикновения гражданин,той не планира,той живее според законите,които клатещите си краката измислят ,а до сега няма закон ,обвъзващ покупката на автомобил с паркомясто.Защо гражданинът трябва да плаща за безумиет
51
7
 
13
 
! Отговори
Николов преди 8 години
Тогава ще плащате по 200лв и не се оплаквайте. Към всеки блок трябва да се предвиждат паркинги под блока, ако е стар то общината винаги заделя места но от както всеки реши да си има по 2 или повече коли стана мазало навсякъде... еми плащайте и не се оплаквайте