Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"

Рашидов оценявал рибарите, но не и хористите
Обновена: 23 апр 2015 08:06 | 22 апр 2015 22:14, Камелия Цветанова
68
Още един обиден си тръгна от "Йоан Кукузел"
Снимка: Булфото, архив

Седмица, след като един от певците на хора „Йоан Кукузел Ангелогласният" - Георги Петров, бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж, още един хорист напуска състава.

Още по темата
Много дълго време е трябвало на Стоян Малинов, който е част от хора вече 23 години, да направи тази стъпка, обясни самият той пред Дарик радио. Начинът, по който е бил освободен колегата му Петров обаче се явил решаващ.

С болка Малинов разказа, че днес хората на изкуството ги цени обикновеният човек, но не и управляващите. Според хориста настроенията в „Йоан Кукузел", който е бил детската му мечта, днес са по-скоро песимистични, а колегите му са разочаровани от отношението към изкуството, но не го признават:

„За да отида аз в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове. Така че аз трябваше да си взема човек, да наема колега, който да ме замества и съответно да му платя. Иначе той с какво ще ми е длъжен? Защото съм човек на изкуството и защото съм църковен певец. Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари и в името на България нима тези години ние не сме го давали и пак ще го давам", коментира Стоян Малинов.

Той обясни, че искат по достоен начин да бъде оценен трудът им, "а не изказване на министъра на културата, че се гордее с един есемес от морето, това е смешно", допълни хористът и продължи мнението си за Вежди Рашидов:

„Значи той оценява рибарите, които също са достойни хора, аз не заставам срещу рибарите, но той не оценява моя труд. Тези инвестиции дълги години - уроци по пиано, по солфеж, по вокално майсторство - за да може публиката да не разбере, че аз не съм добре или някой от нашите колеги не е добре. Всичко това са натрупани години труд и то целенасочен труд. И с лека ръка той ни слага дори зад рибарите. Ако е за 50 лева, ще му дам 100 лева да прави скулптори. Както каза главният диригент - Димитър Димитров, съставът се разграничава от Георги Петров. Не, аз не се разграничавам от Георги Петров. Тези неща си ги говорим с него от години, просто дойде моментът да го изразим на глас", допълни още хористът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
веждито да се маха! *** е! да го махат!
5
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав ти път!
4
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ми спря часовника,като прочетох тази супер новина.Сега трябва да вземам успокоителни.
3
2
 
39
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Ей за това не ставам...хорист;да им пея на мероприятията на власта,а те да ми се...подиграват с жълти стотинки.Апропо,ако бяха занимавали Боко,щеше да направи...нещо;той на кучетата раздава...пържолки,та на хористите няма да даде.
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Георги Петров, хорист в Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел" - Ангелогласният":-"Защото съм свободен човек и съм гражданин на България, която демонстрира демократични възгледи, а не социалистически възгледи, доколко знам, но на този етап аз се сблъсквам със социалистическо мислене и демагогия !"
1
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-ми е тъжно, най-ми е болно, кат ме почерпят с безалкохолно."Веждю Коелю