От "Гусла" отговарят: Работим "на ползу роду"

Хонорарите на хористите били "от 0 лв. до колкото дадат"
22 апр 2015 12:35,
22
От "Гусла" отговарят: Работим "на ползу роду"
Снимка: bTV

Не без ирония, министърът на културата Вежди Рашидов преди ден "изпрати" недоволният хорист Георги Петров да пее в хор "Гусла" щом в "Йоан Кукузел" не му изнася.

Пред bTV първият тенор и административен секретар на хора Ивослав Маринов обясни, че в "Гусла" работят "на ползу роду" благодарение на ентусиазма на хористите и диригента акад. Валентин Бобевски.

"Гусла" е най-старият хор в България – през септември 2014 г. отбеляза 90-години от основаването си през далечната 1924 г., и е дал на света артисти като Борис Христов и Тодор Мазаров", подчерта диригентът Валентин Бобевски.

"Ние пеем от любов към изкуството от 1924 г.", коментира маестрото и призна, че там хонорарите също са по договаряне – "от 0 лв. до колкото дадат", като "понякога хонорарите са добри".

"Ние сме радетели за българските ценности и се чувстваме като възрожденците – работим с техния патос и ентусиазъм. Хонорари в хор "Гусла" няма, всички работим за ползу роду. Не е жалко и не е обидно. Ние пазим ценностите на нацията. Нашата нация се е съхранила благодарение на църквата и на народното пеене, народното творчество. Ние се опитваме това да пазим. Това, че някой иска хоровото изкуство да бъде подкрепено, това означава, че ние искаме да съхраним нашата история", коментира тенорът Ивослав Маринов.

"От 1988 г. оцеляваме с ентусиазъм - ентусиазъм от всички редови хористи, добре че е маестро Бобевски", посочи още хористът.

"От 90 години за нас подкрепата е любовта на народа. Зала "България" винаги е пълна, когато пее хор "Гусла". Многобройни са нашите плочи, първата е издадена още през 1926 г. Радвам се, че покрай тези истории се разбра, че хоровото изкуство в България още е живо", допълни диригентът акад. Валентин Бобевски.

В заключение хористът, който предизвика бурната дискусия – Георги Петров, призова за "по-нормално отношение към хората, които се занимават с изкуство в България".

"Хоровото изкуство е скъпо изкуство и всички трябва да бъдат уважавани – от последния хорист до диригента. Държавата винаги подкрепя морално", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
18
 
! Отговори
Монка преди 9 години
Само БСП - активисти защитават този хорист! Който не е и вярващ, а е атеист при това!
13
2
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо всички отричат значението на парите в живота на хората?Не им трябват или имат в излишък?
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BURZUM и paris - и двамата сте прави - този вид изкуство е елитарно и не е достъпно за масите, и да - трябва да се продава на елита... Говорейки за България... Само си отговорете на въпроса какъв ни е елита и после си го представете как ходи на опера, театър, изложби, класически концерти... И какво? - омагьосан кръг :) Не е хубаво да се чака на държавата, така е. Но в случая тя буквално е вдигнала ръце...
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, ако трябва да сме точни - най-старият хор е свищовският Янко Мустаков
10
20
 
22
 
! Отговори
СТИГА ЦИГУ МИГУ преди 9 години
Стига сте ни занимавали с тези комунистически хорове и спявки! Хоровете да си регистрират фирама и да съществуват като такава. Тогава да ходят където си искат да старомодно да блеят!Никаде в света певческите хорове не се спонсорират от държавата. Изнасят концерти и са на самоиздръжка. ПИСНА НИ ОТ ХОРИСТИ ХРАСТЧЕТА. СТИГА ЦИГУ МИГУ !
9
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоест веждичката се подиграва с най-стария български хор, който е в окаяно финансово състояние, "заточвайки" провинилият се хорист там за наказание. Министъра на културата явно е по-зает да си прибере парите от КТБ, вместо да работи за подобряване на състоянието на българските хорове.
8
4
 
24
 
! Отговори
paris преди 9 години
елитарното изкуство значи се опитай да го продаваш на елити и тогава ще печелиш и живееш добре ....ака чакаш държавата , много ще чакаш :)))
7
0
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Министъра Вежди Рашидов си ги е изкарал парите....
6
4
 
24
 
! Отговори
paris преди 9 години
BURZUM давам пример . Лили Иванова- на възраст, оплювана всекидневно за всичко и от всички ...но ФАКТпълни зази и добри хонорари .....ако си активен и не чакаш , а действаш ще има , ако чакаш на държавата , е няма !!! някои чакат на държавата , ама проумейте най-накрая !!
5
4
 
23
 
! Отговори
жш преди 9 години
т.нар. интелигенция да се събуди и да заработи , а тя непригодна и неспособна
4
3
 
33
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
"paris", заради този твой начин на мислене България наистина стана отворен пазар, ама за *** и ***. У нас темата за доходите е нарочно табуизирана, културата трябва да "оцелява" в "пазарни условия", същото е с наука и образование. Резултатът е, че България е може би най-опростачената държава в Евросъюза, децата тук са функционално неграмотни, а улиците приличат на зоопарк с отворен режим. Както и да е, едни ще си оцеляват, докато други трупат милиони.
3
16
 
29
 
! Отговори
paris преди 9 години
отворен пазар....като са на световно ниво защо нямат световни участия и респективно световни хонорари....мрънкачи, остонали в соца и свикнали държавата да дава ....намерете си ангажименти и работете....*** комунизма, събудете се , а ако не ви изнася работете друго
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хористите оцеляват, а министрите говеят и пушат скъпи пури. Парвенюта скапани !
1
4
 
33
 
! Отговори
ами оцелявайте бе! преди 9 години
В България не се живее. В България се оцелява. После защо тук било беднотия... интелигенцията ни е невероятно смотана