"Зелен" празник: Международен ден на Земята

Това е един от най-големите нерелигиозни празници
Обновена: 22 апр 2015 08:47 | 22 апр 2015 08:27,
8
"Зелен" празник: Международен ден на Земята
Снимка: Reuters, архив

Днес e Международният ден на Земята - един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света.

Тазгодишното мото е "Време е да дадем пример".

За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда, пише БТА.

Традиционно по случай Международния ден на Земята регионалните структури на Министерство на околната среда и водите организират различни инициативи - изложби, открити уроци, презентации и публични лекции на екологични теми, почистване на зелени площи, залесявания и озеленявания.

Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана организира изложение "Даровете на земята", посветено на здравословната храна - в читалище "Постоянство" в Лом. В училище в Монтана е предвиден конкурс за най-красиво изработен модел на земното кълбо, а във Видин - конкурс за най-красиво цвете и най-озеленена класна стая.

Рисунки върху асфалт ще има във Видин, във Враца, в Плевен, във Варна. Конкурс за фотография и компютърна рисунка се организира в Хасково, като днес ще бъдат наградени отличените. Във Варна ще бъде организирана и изложба на произведения от конкурс за проекти от отпадъчни и естествени материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига писахте глупости. Погледнете колко е красива Земята! Това е нашата планета сред милиарди други, истински рай в безкрайния космос.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е довечера ще пийнем домашна ракия за празника.
2
2
 
5
 
! Отговори
селянин до 1 преди 8 години
при вас няма как, нали ще си правите ремонти по улиците, къде да тибеширят децата
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в София?