Прогноза: 100 хил. наети с договор за ден

Няма да се признава за трудов, а само за осигурителен стаж
6
Прогноза: 100 хил. наети с договор за ден
Ивайло Калфин и Десислава Танева. Снимка: БТА

Очаква се между 60 хил. и 100 хил. души да бъдат наети с еднодневен договор за сезонно събиране на земеделска продукция, обяви социалният министър Ивайло Калфин на съвместен брифинг със земеделския министър Десислава Танева.

Още по темата
Промените в трудовото законодателство засега ще обхванат секторите "Плодове и зеленчуци" и "Розобер".

Възнаграждението ще се изплаща лично на всеки работник срещу разписка и размерът му ще изчислява на база
заплата от 383 лева в сектора. Времето на работа няма да се признава за трудов, а само за осигурителен стаж, уточни Калфин.

Няма да трябва длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяване на трудовия договор, добави той. Наетите по договор за един ден лица ще бъдат освободени и от изискването за полагане на общественополезен труд.

Калфин посочи още, че се създава нова категория осигурени лица за три фонда - пенсии, трудова злополука и здравна осигуровка. Не са включени осигуровки за "болест" и "майчинство". Договорите са краткосрочни и затова осигуровките ще се изплащат за не повече от 90 дни, посочи министър Калфин, цитиран от БТА

Наетите лица запазват статута на безработни и регистрацията си в Бюрата по труда, каза социалният министър. Ивайло Калфин обясни механизма и идеята за въвеждането на еднодневните трудови договори, което по думите му ще създаде нов вид трудов договор за по-гъвкаво наемане на работници от една страна и ще помогне за увеличение на дохода на безработните, от друга, без опасност безработните да загубят социалните си осигуровки и обезщетенията за безработни.

Освен това с промените в Кодекса на труда ще се насърчи наемането на работниците и осигуряването на допълнителен приход чрез създаване на пазар на труда в много от регионите на страната, коментира Калфин. До началото на май предложенията трябва влязат за първо четене в парламента. Калфин се надява същият месец промените да влязат в сила. Той припомни, че санкцията за работодател, който наема работници без трудов договор, е 150 хил. лева.

Социалният министър уточни, че се започва с определен вид производства и ограничен сектор от икономиката, за да се види как работи програмата.

Министърът на земеделието Десислава Танева изрази надежда, че промяната ще доведе до облекчение за сектора и за земеделските производители, най-вече при плодовете и зеленчуците. Нито един земеделски производител не желае да работи в сивия сектор, коментира тя.

Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари, благодари на двамата министри за бързата реакция. Сезонът за прибиране на реколтата предстои и тя приключва в много кратки срокове, припомни той. Промяната ще ни улесни и ще ни предпази от проблемите при работа "на сиво", посочи Колев.

С друго предложение за промяна в Кодекса на труда се предвижда работно време с по-гъвкави граници, обяви социалният министър. Предлагаме да се увеличи гъвкавостта със запазване на задължително присъствие в определени часове от деня и задължително отработване на 40-те работни часа в рамките на седмицата. Това ще става със съгласието на работодателя, обясни Калфин.

С разрешение на работодателя работещият ще може да работи и от вкъщи. С тази промяна даваме възможност на хората да планират много по-добре времето си, особено майките и хора, които се грижат за възрастни и болни родители, коментира министър Калфин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
Това яко си намирисва отвсякъде! Ако няма да се счита за трудов стаж, тогава за чик ми е да плащам на държавата осигуровките при положение, че и без това допълнително трябва да плащам на лекарите? Калфин тия селски номера ги очаквам от Горанов не от теб, но пък с какъвто се събереш такъв ставаш! Целта на тая простотия е повече левчета за държавата. На печелившите чиститьо!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимос преди 8 години
Това намирисва на узаконяване на извънредния труд под претекст ,че предния ден или в последващи дни хората са били почасово компенсирани, а истината само те ще си я знаят! И без това и сега са принудени хората да работят по повече часове от 8, да не говорим за съботите, които си станаха нормален работен ден без заплащане.Това е поредния цинизъм внесен от социалната партия - АБВ , и с наглост ти обясняват как било така по-добре за майките-ми тя просто може да си пусне болничен! Честит закон!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната простотия с железния аргумент - така е и на Запад. *** министър - слаба държава.
2
2
 
1
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
Ако това се въведе евлла,в Канада,САЩ,Европа е така от векове!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Той припомни, че санкцията за работодател, който наема работници без трудов договор, е 150 хил. лев ........-. и някой да е осъден случайно,вземето Румъния например.