Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!

"Има моменти, в които възнаграждението не е най-важното"
Обновена: 23 апр 2015 17:54 | 23 апр 2015 16:05, Веселина Йорданова
141
Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!
Вежди Рашидов. Снимка: БулФото, архив

Културният министър Вежди Рашидов се извини на тенора Георги Петров в отворено писмо, в което заявява още, че цени труда на всеки творец и български артист, и иска творците да живеят достойно.

Още по темата

"За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение", пише министърът.

Преди два дни Рашидов разкритикува тенора в ефира на bTV, че достойнството му струвало 50 лева и обеща - "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може". Последваха негативни обществени реакции, а тази вечер пред министерството е организиран и протест под мотото #ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

В писмото си Рашидов посочва още, че е работил дълго за българската изложба в Лувъра, която, по думите му, е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница.

"Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма", пише министърът, като благодари на екипа, реализирал експозицията.

"Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях, са поставяли въпроса да получат възнаграждения", допълва Рашидов.

Културният министър пише още, че се е сбъднала мечтата му България, с културното си наследство и с таланта си, да бъде на заслужено място в най-големия световен музей.

"Вярвам, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света", обобщава Рашидов.

По-рано днес от Министерството на културата съобщиха, че тиражираните в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор "Йоан Кукузел" в катедралата Нотр Дам в Париж категорично не отговарят на истината.

Във Facebook обаче бе публикувана снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор, на който се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро.

Министерството на културата договори Нотр Дам да предостави безплатно на България катедралата за представянето на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел". Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала, уточняват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
9
 
! Отговори
Привет от Женева преди 9 години
До Привет от ПарижЕдин сандвич в центъра на Париж струва 25,40 евро. В Женева - 25 евро, в Берлин 13,60 евро. Въпрос: колко сандвича може да изяде един хорист с дневни от 35 евро?
73
6
 
11
 
! Отговори
покажи, че си мъж преди 9 години
Вежди, покажи, поне един път в живота си, че си мъж! Че имаш яйца! Подай си оставката!
72
4
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Не се е изразил рязко и образно, а просташки, с типичната за простака агресивност, когато съзнава, че не е прав, но му държат сметка. Но така е в България имаме си простащина на най-високо ниво в лицето на министър председател и министър на културата за чудо и приказ.
71
3
 
7
 
! Отговори
копърка преди 9 години
Некултурния министър, Вежди-ту, още не може да вдене, че като пееш в Лувъра, трябва да получиш Лувърски хонорар, а не трохи! В центъра на Париж, един сандвич е около 18 евро, една кола струва също толкова. Следващия път българските хористи ще трябва да си носят копърка, за да има сили да пеят на сцената.
70
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ КОГА ЩЕ ИЗТРЕЗНЕЕ ЗА ДА СЕ НАПИЕ КАТО ХОРАТА?
69
5
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Оставка!
68
3
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Много хубави неща направи В.Раш. , но по безобразен начин. Много прости неща каза и винаги се извинява, но не се вижда да се променя и утре ще е готов за поредната изцепка. Затова да си ходи. П.С. - пословичния му талант е чисто и просто продукт на ПР. Ще стане ясен някой ден като ритне камбаната и като се превъртят поколенията, тогава ще видим дали ще има място в Пантеона на БГ културата или ще е обект на просташки вицове.
67
14
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Певците напълно,не само не омаловажиха ,но и унижиха България с тези техни "изисквания"!Ако не бяха съгласни с условията,защо са заминали за Париж!Рашидов направи за България това,което много български министри не са направили!
66
9
 
15
 
! Отговори
sorry преди 9 години
КОЛОСАЛЕН УСПЕХ , БОЖЕСТВЕНО ПРЕДСТАВЯНЕ , ефенди Рашидов,пак си пил повече!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимендо 40 та той не е губил пари в КТБ
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 45Валерия Велева
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РАШИДОВ Е ПИЧ И АЗ ГО ХАРЕСВАМ ,НО ЗА ЖАЛОСТ НЕ БЕШЕ ПРАВ ,БЕШЕ НЕРВЕН И РЯЗЪК С ХОРИСТА И ГОВОРЕШЕ ОБИДНО И ЗАТОВА НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ. ТРЯБВА ВЛАСТТА ДА ПРИЕМЕ ,ЧЕ НАРОДЪТ ИМ ПЛАЩА ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВАЖАВАН А НЕ ОБИЖДАН !
62
6
 
21
 
! Отговори
Яна терзиева преди 9 години
*** -Мултак и *** Турчин счупил носа на Български полицай =достоен избор за министър на Културата Няма такава Свинщина Оставка Оставка Ауууууууууу Долу Мутро Мулташка
61
1
 
10
 
! Отговори
Баце преди 9 години
А съвременна България кога ще рекламира ?
60
5
 
32
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Не ме е страх от министъра на културата, а ме е страх от културата на министъра
59
3
 
25
 
! Отговори
Наздраве преди 9 години
" Бил съм се бил напил .... хлъц .... извинявай " Ееее, сефте бе , Вежди, то това ти е нормалното състояние!
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя до кога трябва да го търпиме
57
1
 
29
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
За Радой Ралин се разказваше на времето следната приказка. - Радой засадил в една саксия един налъм на терасата си и всяка сутрин го поливал. Когато го попитали за какво прави тези упражнения, той отговорил- Когато цъфнат налъмите, тогава ще разцъфти и българската култура . Тази приказка никога не е била по-актуална от СЕГА!
56
1
 
5
 
! Отговори
do 45 преди 9 години
Koia e madam B...
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ЛУвара ,за изложбата ,колко ви поискаха ?!?!.....щом парите ,не са важни ?!Като си платиш ,ще влезеш на всякъде !!Не можеше ли да оправите някоя къща в МИзия ?Да дадете Пари Там ,където НАистина ще ИМАТ Значение ?!?!?!