Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!

"Има моменти, в които възнаграждението не е най-важното"
Обновена: 23 апр 2015 17:54 | 23 апр 2015 16:05, Веселина Йорданова
141
Рашидов се извини: Бях рязък и се изразих твърде образно!
Вежди Рашидов. Снимка: БулФото, архив

Културният министър Вежди Рашидов се извини на тенора Георги Петров в отворено писмо, в което заявява още, че цени труда на всеки творец и български артист, и иска творците да живеят достойно.

Още по темата

"За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение", пише министърът.

Преди два дни Рашидов разкритикува тенора в ефира на bTV, че достойнството му струвало 50 лева и обеща - "100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може". Последваха негативни обществени реакции, а тази вечер пред министерството е организиран и протест под мотото #ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

В писмото си Рашидов посочва още, че е работил дълго за българската изложба в Лувъра, която, по думите му, е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница.

"Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма", пише министърът, като благодари на екипа, реализирал експозицията.

"Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях, са поставяли въпроса да получат възнаграждения", допълва Рашидов.

Културният министър пише още, че се е сбъднала мечтата му България, с културното си наследство и с таланта си, да бъде на заслужено място в най-големия световен музей.

"Вярвам, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света", обобщава Рашидов.

По-рано днес от Министерството на културата съобщиха, че тиражираните в публичното пространство твърдения, че Българският културен институт в Париж е събирал пари от билети на концерта на хор "Йоан Кукузел" в катедралата Нотр Дам в Париж категорично не отговарят на истината.

Във Facebook обаче бе публикувана снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор, на който се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро.

Министерството на културата договори Нотр Дам да предостави безплатно на България катедралата за представянето на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел". Право на катедралата е как да разполага със собствената си зала, уточняват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ наказва за неплатен труд!
13
3
 
12
 
! Отговори
яко тъп преди 8 години
Нещо не ми е ясно в цялата история ?!? Хор Йоан Кукузел, с неземната си музика не може да осигори по стотина лева хонорар на хористите ?!? Да, те са хора на духа и изкуството, но все пак няма да е лошо да ползват продуцент. Сигурен съм, че има много хора, които са готови да платят прескъпо за да се насладят на вълшебната им музика. Чалга, за час плейбек прибира хилядарки !?!. Ако Митьо Панера им е продуцент, хористите ще прибират милиони.
12
4
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
И Стоичков беше гениален футболист, но като човек си остана *** ...Нещо подобно е и Вежди Рашидов.Гениален скулптор и откровен ***, който е обида за културата на България като неин министър.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА за "КулТУРНО Ми е Рашидов"!!!
10
3
 
29
 
! Отговори
Излагацията на Вежди преди 8 години
Вежди не може да разбере, че този човек се бори за хляба си. Вежди има пари, защото дълго време е бил Мултакът на годината, което е доходоносна професия. 4 години беше министър в правителството на ГЕРБ - също доходоносен бизнес. Е, човечецът от хора не е като него... честен човек е.
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вън рашидов! вън!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разгеле сети се, намери акъл да оправи тоя резил, аман,кандиса от тая патардия.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веждичка, с този изказ си подходящ за селски кръчмар в село без хора.
6
5
 
18
 
! Отговори
Народа асвалт не яде преди 8 години
Народа гладува а тия маскари изсипват всичките пари в София за да обикалят по европата и да се занимават с глупусти.
5
5
 
3
 
! Отговори
zlatnokormilo преди 8 години
kvo im sa izviniavach? te sa sviknali da peiat bg narodni pesni i da tropkat bg narodni tanci gratis?!kat im kupish drehi,obuvki, hrana, spane nekoi obor i benzin i perushinki za ukrasa kachvash gi na edin bus i da patuvat, da peiat, da tropkat ihu ***....daje ne pitat za klozet i piteina voda, dresirani sa kato lavovete v cirka:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не ми прилича на извинение.Спомням си когато изрева че спестяванията му в БТК ,неговият труд щял да ги изгуби.Ами че господине тези хора не се ли трудят.Само вие ли представяте с труда си България?А на всичко отгоре сте не дотам културен министър.
3
2
 
37
 
! Отговори
всеки преди 8 години
когато става въпрос за чуждото заплащане е много лесно да се каже, че не е най-важното, ама своите пари как бързо спаси с цесии..поне да не се беше обаждал, безобразие
2
3
 
35
 
! Отговори
Монархист преди 8 години
Късно, Веждичка, късно си се сетил. Принизяването на труда на хората е непростима обида.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се извини и когато удари шдна глава на полицая пред столична община.Предлагам да се промени законодателството в *** и всички престъпници да бъдат освободени от затвора серщу "ИЗВИНЕНИЕ" и да обещаят че няма да правят повече така.