Пак криза с ваксините за деца, спират реимунизациите

От здравното министерство се надяват проблемът да се реши
24 апр 2015 18:29,
10
Пак криза с ваксините за деца, спират реимунизациите
Снимка: архив Булфото

По-малко от година след поредния проблем с ваксините за деца, се оказва, че реимунизациите у нас отново са спрени. Причината била, че нямало достатъчно количества ваксини, тъй като фирмите, които ги доставят, не са се явили на обществените поръчки за такива, съобщи „Дарик”.

От здравното министерство съобщиха наличността, с която страната разполага, ще стигне за два месеца. Държавата се надява дотогава проблемът да бъде решен.
Фирмите, които трябва да осигуряват ваксините за децата, не желаят да участват в обществените поръчки у нас, разказа председателят на пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.

Според  шефа на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас доц. Любомир Киров причината за това е в държавата – здравното министерство прави краткосрочни поръчки за ваксини.

„Дадохме предложение как да се промени тръжната процедура, как да се правят заявки за няколко години напред ваксините и да се предвиждат повече като се заявяват. Само че никой ясно не се напъна да ни чуе”, коментира той. 

От Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче призоваха здравния министър д-р Петър Москов „да се откъсне за малко от промените в Закона за здравното осигуряване и да обърне внимание на българските деца”.

От Здравното министерство обясниха, че имат ваксини за имунизации за два месеца напред, но, за да стигнат те, са спрени реимунизациите. От министерството допълниха и че до две седмици трябва да се обяви нова обществена поръчка и ако не се яви производител, ще се мине към директно договаряне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Вили преди 8 години
Видимо, е че планът Ран-Ът върви с пълна пара. Този план или някой друг все е в сила за погубването на милата ни родина. Ще цитирам: "Те продадоха България". Зная, че има много пробудени хора, но аз лично не зная как бих могла да се противопоставя на тези ако мога така да се изразя "условия на живот". Ще ни продадат част по част и ние ще мълчим, защото "не овцете в стадото са виновни, а овчарят" . Но ще дойде ден, в който "овцете няма да са овце, овчари".
7
0
 
1
 
! Отговори
Вили преди 8 години
Според мен задължителните ваксини трябва да се правят, но за съжаление в такъв свят живеем, че започнах да се съмнявам. Една е истината с ваксина или без вярата в Бога е най-добрата ваксина.
6
3
 
1
 
! Отговори
кх преди 8 години
А така, не си ваксинирайте лапетиите, "елеоменатите" идат ахахахаха!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Калифорния, току що беше одобре бил за задължително ваксиниране на децата. Много манипулации и задкулисни игри. Америка повече и повече става фашистка държава и БГ ще последва. Ако се интересувате и четете анлийски това е California SB277 много интересна инфо може да намерите. Борете се това да не става в БГ.
4
3
 
2
 
! Отговори
Тин преди 8 години
Аз мога да споделя , че след като се ваксинирах миналата есен, тази зима избягнах грипа. Цяла зима без грип и настинка . Не знам за децата как влияе?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само едно ще ви кажа като лекар,не си ваксинирайте децата от мъжки пол с ваксината срещу заушка,за да имат после вашите момченца като пораснат поколение.Ваксината за заушка ,която се прилага на два пъти през 12 годишнината от детската възраст,когато момченчата започват да влизат в пубертета и на 17 години,когато младежите навършват пубертет са изключително опасни и водят до стерилитет ,защото тези ваксини са част от плана на елита за намаляване на човешката популация
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата се "надява" проблемът да бъде решен? :DА не се ли надява да се самореши без да й се налага да си мръдне пръста?
1
6
 
11
 
! Отговори
Суупер преди 8 години
Каква страхотна новина! Дай Боже, нацяло да изчезнат гадните ваксини!