Признаваме масово изтребление на арменците, а не геноцид

НС реши: 24 април ще е ден за отдаване на почит на жертвите
Обновена: 24 апр 2015 13:56 | 24 апр 2015 12:50, Камелия Цветанова
118
Признаваме масово изтребление на арменците, а не геноцид
Снимка: архив, БулФото

След три часа дебати и личната намеса на премиера Бойко Борисов, парламентът прие решение във връзка с арменския геноцид, макар че редактира първоначалното предложение за решение на "Атака". Само депутатите от ДПС гласуваха "против" и дори напуснаха пленарна зала, след като останалите им колеги станаха на крака, за да почетат с една минута мълчание паметта на жертвите.

Искането на националистите беше то да е за признаване на арменския геноцид, но по настояване на ГЕРБ в крайна сметка с приетото решение се признава "масовото изтребление над арменците в Османската империя и се обявява 24 април за ден за отдаване на почит към жертвите".

Още по темата

Очаквано "Атака" настояваше да остане думата геноцид, но депутатите от останалите политически сили изразиха опасение да не би това да се отрази негативно на отношенията ни с Турция.

Националистът Станислав Станилов обаче подчерта, че днес Турция, наследник на Османската империя, е чиста етническа държава, защото там не са останали християни.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отрече думите му и като пример посочи българската общност в Истанбул.

"Човешката история е безкраен низ от мащабни трагедии, отнели живота на милиони човешки същества и днес ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите, но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право на избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи", предупреди той.

Местан смята, че българският парламент е единственият, който обсъжда проекторешение, а по силата на Конституцията решенията на НС имат силата на закон.

"По отношение на миналото не може да се законодателства. България не може да бъде първата страна, която с решение ще оцени тези събития, което ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна", предупреди още той.

Според него европейските парламенти, които имат някакво решение, дават политическа оценка, но избягват думата геноцид.

След изказването на лидера на ДПС думата взе Цвета Караянчева от ГЕРБ, която предложи думата "геноцид" да бъде заменена с "масовото изтребление на арменците в Османската империя".

Магладена Ташева от "Атака" обаче й отговори, че това, което се нарича масово изтребване преди 80 години, е било обозначавано с понятието "геноцид" и ООН го е определило като геноцид.

"Каквото и да решим днес, Европа вече призна арменския геноцид, ние можем да решим дали да следваме европейското поведение, решението е за нашата европейска идентичност, европейския морал и европейските ценности, а не на политически боричкания. Европейският морал ни казва да помним паметта на жертвите на арменския геноцид, на Холокоста, всичко друго е скатаване по Тодор Живков", коментира Борис Станимиров от РБ.

Той упрекна представителите на ГЕРБ, че не взимат отношение по темата.

"Трябва да гледаме настоящето и бъдещото на страната ни и да знаем къде се намираме. Да избегнем малко от популизма", отговори му обаче лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него цялата политическа отговорност лежи на гърба на ГЕРБ и заради това партията трябва да има отговорно поведение.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев също смята, че в случая не трябва да се прекалява.

"Ако не признаем изтреблението, това би било бягане от историческата истина, но всичко над това би било разкъсване на българската нация, а и ние трябва да знаем къде се намираме на картата и да се съобразим и с геополитическия аспект", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
42 преди 8 години
НИЩО НЕ НИ ПРЕЧИ ДА НАПРАВИМ И БЪЛГАРИЯ ЕДНОЕТНИЧЕСКА ДЪРЖАВА, С ЕДИН ЕЗИК И ЕДНА ВЯРА. ТАКА ЩЕ СТАНЕМ И В ПЪТИ ПО- СИЛНИ И ЕДИННИ. И ТРЯБВАШЕ ДА ГО НАПРАВИМ, ЗАЩОТО МУЛТИЕТНИЧЕСКА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА Е ЛОША НОВИНА.
83
3
 
4
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
...и между другото за разлика от ЕС САЩ не признават геноцида. В тази връзка друга новина от деня: "Американски войник шамаросал ученик в Сливен". Ех, роби, роби ....
82
2
 
6
 
! Отговори
Koceto преди 8 години
Трагичното е, че именно България все още не е признала геноцида! Жалки ***!
81
2
 
11
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 години
До всички дупедавци в парламента:Вие сте срам не само за нас,но и за цяла европа.Как може масовото изтребление на евреите да е геноцид,а масовото изтребление на арменците не е геноцид?Или сте луди-неадекватни или сте чужди слуги.Това е същото ,както да казваш,че в българия е имало турско присъствие,а не турско робство.
80
1
 
6
 
! Отговори
bingbeng преди 8 години
Колко време още ще лижат... избраните от "народа"лицемери???Народът иска да признаят геноцида над арменците,а да поискат да признаят геноцида на Османската империя и над българите-1912-13 г.!От пожарникар-печенег какво ли..?
79
2
 
0
 
! Отговори
Манипулация 2 преди 8 години
Опс исках да кажа между турци и арменци!
78
2
 
6
 
! Отговори
Манипулация преди 8 години
Гледам, че някои се опитват да изкарат, че българите и арменците в България много се мразят. Това е гнусна манипулация. Не се опитвайте да прехвърлите собствената си омраза и между тези два етноса. За разлика от българите към тях не съм чул или прочел за омраза между тези общности! Ако тук има арменци или турци, нека ме опровергаят. Ще знам, че греша.
77
1
 
1
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
До Справедливостти пък се недей да им бъркаш у г**a на родолюбивите,националистите...тея неща не ги интересуват щот нямат общо с Турция
76
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
До АнонимКак ще е геноцид...то това си е война там!!!
75
0
 
3
 
! Отговори
кирка преди 8 години
До Атанас до киркаот как се помня все тук съм си живял,във Враца така ,че никой не може да гони или каквото и да е...а такива като теб съм ги виждал много и наистина не заслужаваш никакво внимание ...огледайте се ти и такива като теб - оправихте *** та тръгнахте да казвате кое и как трябва да е...живей си със здраве и не си тормози нервите
74
1
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Турската наглост край няма. Целия свят ги обвинява че са избили арменците а те се изкарват едва ли не ангели.
73
1
 
19
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
това наще не са политици а подметки. чиста подигравка с паметта на хората за пореден път.
72
1
 
14
 
! Отговори
Честито! преди 8 години
Остава да поздравим Бойко, току що се лиши от поне 20000 гласа в изборите, където се смята за победител! 20000 от арменците и неизвестно колко от възхитените от поведението му българи!Честито-о!
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрата направи поредния си жест към турското пиянде, приятелчето му и верен лакей Рашидов.Честито българи, вие си го избрахте!
70
0
 
25
 
! Отговори
Атанас до кирка 2 преди 8 години
И Батак, Перущица, Стара Загора, Ямболско, Източна Тракия и Македония, стотици селища в цялата многострадална България, отсечените глави, набитите на кол, живо изгорените, съсечените дечица ли отричате, бе потомци?А в Гърция какво правехте - Хиоското клане, цели обезлюдени райони.В Лувъра, който беше удостоен от импозантното присъствие на днешния ни премиер, има картина на Дьлакроа "Гърция плаче над развалините на Мисолонги".Срам ме е от сегашната *** мраз, която си чопли носовете в НС! Гадове!
69
0
 
12
 
! Отговори
Мамммм...ца...та! преди 8 години
Политически шафрантии! В еднатта си ръка държат ибрика, а в другата - получените подаяния за продажността си.
68
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, мене ме е срам от тебе!
67
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама къв геноцид? Само дето са избили 100% от арменското население в Империята, та арменец жив не е останал. Така избиха до крак, 180000 тракийски българи, жени, деца, всички! Бог да им върне злодействата и изродщините скотски!
66
0
 
11
 
! Отговори
Атанас до кирка преди 8 години
кирчице, защо не се изправиш срещу мен виз'a'ви и ми кажеш всичко това?Знам, че трябва да ти го преведа на по-достъпния ти български, защото не знам турски, колкото и примитивен да е. Прблизително, по смисъл "един срещу друг".Сакън, чоджук, нямай шубе, няма да те коля - прадядо ми е вършил тази работа. Но не срещу мирни турци, а срещу заптиета, тръгнали да гонят четата!Никой не ви е гонил от България, избягали са тези с насраните гьотове, колачи и мародери. Затова сте тук, защото не сте гонени!
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българските управници продадоха българия за пореден път.*** на американските интереси