Д-р Масларска за битото бебе: Такава жестокост не съм срещала

"Никол е добре, няма опасност за живота й"
Обновена: 26 апр 2015 20:06 | 26 апр 2015 19:56, Анисия Иванова
32
Д-р Масларска за битото бебе: Такава жестокост не съм срещала
Снимка, архив Булфото

Такава жестокост не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна. По този начин началникът на отделението по неонатология в болница „Токуда” д-р Радка Масларска коментира пред bTV случая с новороденото, пребито от акушерка в болница "Софиямед”.

"Никол е добре, при нея няма опасност за живота. Стабилни и под контрол са всички нейни функции, учи се да се храни с биберон, възстановява своите рефлекси”, успокои д-р Масларска. По думите й детето ще остане в болницата „още няколко седмици”, докато се възстанови напълно.

Тя разказа подробно как бебето е попаднало в ръцете на колегите й, които вече седмица се борят за живота му.

По думите й, от „Софиямед” са съобщили, че Никол е с тежък анемичен синдром, който не може да се овладее с кръвопреливане и има постепенно нарастващ отток на главата. „Конкретна причина за тази диагноза, колегите нямаха – причините за анемията на едно новородено бебе могат да бъдат много”, посочи д-р Масларска.

Още по темата

Когато това станало, медиците установили, че Никол има много сериозни отклонения в неврологичния статус: „То плачеше, пищеше и не можеше да се успокои от нищо”, нямало рефлекси, а оттокът бил само по главата.

Д-р Масларска отговори задочно на твърденията на адвоката на акушерката, че травмата може да е следствие от падане. По думите й счупване на черепната кост може да се наблюдава и при подобна ситуация, но множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.

Полицията е била информирана от лекарската консултативна комисия на „Токуда”, след като екипът заподозрял, че има външна намеса.

Тя подчерта, че бърнаут синдромът не може да обясни реакцията на Емилия Ковачева – всички екипи работят под напрежение, на много места броят на сестрите и акушерките е редуциран, но те си вършат работата.

„В основата на този инцидент стоят по-сериозни психиатрични причини – не може един човек от синдрома на изпепеляване да извърши подобно нещо, това е невъзможен акт”, подчерта д-р Масларска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
СЕКС ПОРНО!? преди 2 години
НЕ ПОМНЯ ЛИ МНОГО ОТДАВНА ПРЕДИ. КРАЙ СТИГА!!!!!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OT TOVA DETE, 4OVEK STE STAVALI !! BEBE NA 4 -DNI , OSAKATENO ZA SIL JIVOT. kAKVOTO E NAPRAVILA NA DETETO, DA POLU4I SASTOTO.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като при гледането на заснетия материал са плакали и прокурорите, дано поне сега отсъдят справедливо и не обезверяват напълно обществото!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само лекарите от Токуда говорят. Къде е министърът, лекарският съюз, кога мислят да направят пълна проверка в тази болница? Колко още други здравни заведения функционират по същия начин? Най-важното сега е майките, преди да постъпят в род.отделение, да изискват бебето им да е до тях, защото взех да се съмнявам, че поведението на тази акушерка не е изолиран случай. Може "потупването" да е начинът за спокойно прекарване на нощните дежурства, а какво става после с бебето, да му мислят родителите!
20
1
 
7
 
! Отговори
123456 преди 8 години
Аз съм за това да се покажат дежурствата и поне 3 месеца назад на обществено достъпно място - а именно интернет страницата на тази болница - иначе съмнение винаги ще има
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се надяваме, че този път лекарското съсловие ще защити бебето-пациент, а не колегите си! В много професии съществува преумора, голяма отговорност и ниско заплащане. Това причина за зверска жестокост ли е? Впрочем, след като има камери, някой назначен ли е в тази болница да наблюдава какво точно се случва във всяка една стая, във всеки момент? Ако е само формално - бебетата веднага в стаите при майките! И колко време се съхраняват записите?
18
1
 
7
 
! Отговори
Прав си, 18 преди 8 години
Движенията й наистина са отработени. Те не са на човек в афект. Вероятно по този начин не за пръв път успокоява плачещите бебета. След "успокоението" плачът сигурно е преминал в писък? Интересно останалите деца в залата не са ли се разплакали или може би са били упоени /набити /преди Никол? Акушерката се връща постоянно към това бебе, по едно време го покрива с пелената през глава. Да се видят на записи и другите й дежурства. Може да се изяснят много неща.
17
1
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Коя е фамилията и бе ***?баси ***
16
2
 
24
 
! Отговори
Идевъзмездие преди 8 години
Акушерката удря бебенцето което плаче. Удря го с премерени движения в тилната област и в коремчето на слънчевото сплитче. Тези удари целят да го приведат в безсъзнание, за да спре да плаче. Това акушерката прави напълно съзнателно и с отработени движения с цел да го приведе в безсъзнание напълно "професионално" вкл го задушава, напълно професионално му дава и биберон и го завива после пак го бие.Разбирате ли, че те така работят, защото тя никак не се притеснява, че върши това пред камерата.
15
18
 
2
 
! Отговори
бла-бла или преди 8 години
дрън-дрън.Май истина може да се окаже, че се прехвърля от болната глава на здравата. Тази работа силно смърди на постановка. "Грижовните" медици и "безумната" санитарка. В клипа виждаме осветление само върху леглото на въпросното детенце. Абе личи сценка и нарочен голям шум... Защо занимават цялото общество с тази мътилка.
14
3
 
34
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Дано се оправи бебенцето без никакви последствия и да му се радват родителите и да порасне здраво и щастливо и обичано.
13
0
 
15
 
! Отговори
ььь преди 8 години
скандалната акушерка си получи общественото порицание. сега остава да бъде осъдена справедливо от съдебните органи за деянието си. какво би т/о да се направи в бъдеще; повишен контрол по време на дежурства от началниците/ и или шефове на екипи и задължително видеокамери във всяко лечебно заведение.
12
2
 
12
 
! Отговори
123456 преди 8 години
Искам да Ви кажа на Всички че грешно разсъждавате - всеки може да прави каквото си иска - въпроса е има ли държава която да наказва лошите и да поощрява добрите - и не да чета за случая че адвокатите на тази жена са казали че ударите са леки и т.н. - решението след като гледате клипа е само едно - или смърт за тази жена или доживотен затвор без право на обжалване и т.н. "око за око, зъб за зъб" - иначе казано в България се окуражават хората да бъдат меко казано убийци!!!!!!!!!
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКТОР е УБИЕЦА на БЕБЕТА !!!Вероятно с психически проблеми и работи там !!!Намерете ДОКТОРА и го ВКАРАЙТЕ В ЛУДНИЦАТА ...
10
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акушерката значи му е счупила черепа а преди нея някой от докторите му е е извъртял единчук по главата на друго място !!!Това означава че кравоизлива в мозъка е бил от друг ЧОВЕК вероятно ДОКТОР !!!После бебето е плачело и не е имало инстинкти.Това означава че Акушерката е НЕВИННА и някой преди нея е обработил БЕБЕТО с ЧУК ???
9
3
 
14
 
! Отговори
Милан преди 8 години
Дали и из Токуда няма такива "грижовни" акушерки? И къде ли още не... пълно е с такива гадове, болницата не е от особено значение!
8
2
 
37
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Какви мънички краченца, колко са нежни и крехки, толкова че чак и кожата още е прозрачна и се вижда всяка веничка... и поривът ти е да ги гушнеш... да ги пипаш внимателно... да ги пазиш като очите си, докато укрепнат... ами фонтанелата - колко време е уязвима и се пази... какво остава да удряш с всичка сила?! Това дори на голям човек не се причинява, а на този бебок... ако у някого той не буди умиление, а агресия, за мен не е нормален и в никакъв случай не трябва да има досег с малки дечица.
7
9
 
28
 
! Отговори
До № 4 преди 8 години
Шапки долу за д-р Масларска! Не знаеш какво говориш!
6
22
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
В Унгария през 1944 -45 година човеколюбящите , демократични офицери и войници на болшевишката армия са приковавали бебетата със щиковете си " освобождавайки " унгарците , така че д-р Масларска може да се прати и в ивицата Газа да види пък там израелската власт какво прави с децата по хуманни подбуди и какво е жестокост .............................
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Матряла" не става....Наближава моментът някой да поведе хорото. Такаккакто е тръгнало, критичната маса скоро ще бъде достигната. Или ще направим последне опит да спрем центруфугата, която ни превърна в апатични зверове, или ще заминем в историята по най-позорен начин...