Бежанци от Украйна намериха подслон в Гурково

Местен бизнесмен се грижи за прехраната им
28 апр 2015 14:42, Анисия Иванова
30
Бежанци от Украйна намериха подслон в Гурково
Гурково. Снимка: общината

Само за месец тридесет и пет бежанци от Украйна се заселиха в град Гурково, където потърсиха закрила от ужаса на войната. Това каза бизнесменът Кольо Атанасов, който е потомък на бесарабски българи.

В началото на месец март кметът на Гурково Стоян Бонев и бизнесменът, обявиха, че старопланинският град може да приеме бежанци от Украйна, да им осигури квартири и работа.

Две от семействата са с по четири деца, най-малкото от тях е на едва девет месеца. Сред пристигналите има и хора, които няма нито копейка.

По-голяма част от мъжете са с едно, две или три висши образования, половината от тях говорят български език.
Сред тях има инженери, има и университетски преподавател.

Всички преселници са настанени на квартири в град Гурково, а бизнесменът се грижи да им осигури и прехраната. Част от децата посещават детската градина. До края на месеца се очакват да пристигнат и други семейства, пише БТА.

По думите на Атанасов съществуват три проблема - това е дългосрочен статут, даване право на работа и бързо издаване на виза. Според него те могат да бъдат решени само със законодателна промяна.

Проблемите днес бяха дискутирани на работна среща в общината заедно с кмета на Гурково и депутата от парламента на Украйна Антон Кисе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: украйнабежанциГурково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Златен лъв преди 8 години
До ПешкоОди се гръмни!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вече и българи почнахме да внасяме
16
2
 
32
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Държавниците - НЕ спете! Това са българи! Размърдайте се! Интелигентни, образовани, желаещи да работят българи с деца! Съкратена процедура, НЕ за визи, за гражданство направо!
15
2
 
21
 
! Отговори
А другите? преди 8 години
А бихте ли ни осветлили с какво образование са другите бежанци, които се очаква да интегрираме? Преди време в Техномаркет влязоха май сирийци - забрадената кадъна водеше 4 и петото в количката. Ще ги интегрираме, ама друг път...
14
1
 
17
 
! Отговори
А де преди 8 години
Това щеше да е много добра новина ... ако българите вирееха в България :(Желая им късмет, дано не се разочароват...
13
9
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До 1111Ами не подозирам, няма никаква логика. България не може да се похвали с някакви неизчерпаеми ресурси да речем, единствено евентуално някакъв неоосманизъм да надделее в Турция и да пожелаят по примера на Крим да си "върнат" земи, които "винаги са били техни", или пък матушката да нахлуе тука, за да стигне най-накрая до тия проливи. Друго не мога да се сетя. За какво би му била нужна някому територия-амалгама да се чуди какво да я прави тая амалгама. А ето ние сме предвидими, толерантни
12
9
 
4
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
Да ви кажа за какво са дошли да си вземат като македонците българските паспорти и дим да ги няма и после правителството да казва вижте населението се увеличава България почва да се развива като приказките и масалите от 1001 нощ
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази снимка не е от Гурково!
10
0
 
22
 
! Отговори
1111 преди 8 години
До Пешковъпросът ти е наивен,и същевременно сериозен.Не е тук мястото за да ти обяснявам защо не говоря наизуст.Не съм *** шовинист който заспива с военни маршове,но не подозираш каква апетитна хапка е България.И каква пречка е българщината и все още неугасналата аура на българския народ за някои сили и субекти,които не подозираш че съществуват(в шоутата по телевизията не се говори за това) но които имат голям и нездрав интерес към нас и държавата ни.
9
8
 
9
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
Какво толкова се плашите от емигрантите,за напред те ще са кормилото на България.Дали от Бесарабия или Сирия няма значение тука ще ги приютят но няма фабрики ще ходят голи боси и сополиви ще викат горди че са българи,но действителност истинските български граждани работещи в чужбина ще ги хранят.Като мине 20-30 години пенсионерите ще са повече от работещите,не че сега работещите вътре в страната са кой знае колко,без осигуровки без данъци лежат и се въргалят като животни
8
1
 
27
 
! Отговори
Бивш юрист преди 8 години
Е сега да вземе думата Вицето ни- т.нар. Скандална Попова-тъй като точно тя може да ускори даването на гражданство на тези украинци. То това да не е като да ходиш в Испания на фестивали за даровити деца, организирани от фондацията на дъщеря й или да се изказваш на всяка манджа меродия и да си против смъртното наказание защото било нехуманно.
7
12
 
14
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
България дива дива и самодива страна,ако беше тука хубаво от страната нямаше да емигрират за чужбина 2-3 милиона души.Пишат че населението е 7200000 някъде,но 1/3 да не повече ги няма,селата и градовете се опустели
6
18
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До 1111Какво според теб ще постигне тоя, дето иска да превърне България в амалгама.....? Като я превърне какво ще стане, какви ще са ползите? Защо пишете и говорите е така наизуст
5
3
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Абе да питам оня с магнолиите:НАли ги чакахме на морето да спасяват сезона.Що ги приемаме като бежанци?*** ли обърка нещо или друг ?
4
1
 
65
 
! Отговори
1111 преди 8 години
До Риторичен въпросзащото са бели,образовани,и не се вписват в стратегията за превръщането на България в амалгама от различни религии,смугли семитски физиономии,с територия свободна за колонизиране,затова!
3
33
 
2
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
защото там е по-добре от България!Ти България какво е направи бе рай ли,еее никой не ще да стой тука бе как тия хорица са се излъгали
2
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, това вече е добра новина! Дано хората успеят да се приспособят бързо и да се устроят добре. И дано държавата да се погрижи за тях, както се грижи за другите "бежанци" и им даде статут по-бързо. Ако имах власт направо гражданство щях да им дам.
1
3
 
58
 
! Отговори
Риторичен въпрос преди 8 години
Защо за тези хора не се говори и не им се помага за сметка на близкоизточните бежанци!?