Лишават онкоболни от химиотерапия!

Лекарите настояват за пълно финансиране на онкологичните центрове
28 апр 2015 21:14,
26
Лишават онкоболни от химиотерапия!
Снимка: Dnes.bg

Контактна група от шестима управители на комплексни онкологични центрове от страната ще участва в преговори със здравната каса и здравното министерство за изясняване на финансирането на този вид лечебни заведения у нас. В Пловдив лекарите приеха и декларация, с която настояват за пълно финансиране на дейността на лечебниците, за да не се стига до фалити.

„Проблемите на всички са едни и същи – приключване на средствата за закупуване на медикаментите за онкологията, в частност за химиотерапията”, заяви пред Dnes.bg  д-р Калин Калинов, управител на Комплексно-онкологичен център – Пловдив.

Бюджетът на онкодиспансера в Пловдив е намален със 7 милиона и 300 хиляди лева, което поставя под въпрос химиотерапията на 30% от пациентите.

За варненската болница само за март преразходът  на средства за лекарства е над 47 000 лева, като това изчерпва възможността за дофинансиране за следващите три месеца напред.

„За листи на чакащите мисля, че не е редно да говорим специално в онкологията, защото по смисъла на спешност и неотложност тези болни не са спешни или неотложни, но според характера на тяхното заболяване всяко едно отлагане във времето и промяна в ритъма на провеждане на това лечение крие рискове за тяхното лечение, прогресия, влошаване и общата преживяемост на тези болни”, твърди д-р Янислава Илиева – зам.-директор на СБАЛОЗ-Варна.

На среща в Пловдив стана ясно, че недофинансирането за година е от 3,5 до 5 милиона лева за всяка  болница, работеща с онкоболни.

Всички 13 онкоболници в страната отчитат дефицит на парите за медикаменти.

 „Изразяваме становище, което ще бъде връчено на институциите от контактната група против проектопромените в Закона за лечебните заведения, който цели заличаване на системата от комплекси онкологични центрове и специализирани болници за онкологично лечение”, добави д-р Калинов.

Според ръководителите на онкодиспансерите в страната въвеждането на листа за чакащи няма да реши техните проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
дан преди 8 години
Унищожават онкологичната помощ!Всяка семейкство има пострадал от онкологично заболяване. Да спасим Онкологичните центрове.Другото е изтребление!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека първо да оправят финансирането на здравеопазването ,че не може и е невъзможно държави в ЕС да отделят 12-14% от БВП за здраве.ЕС-средно 8%,а Ние едва под 4% от БВП за здраве.при еднакви цени на лекарства и консумативи, и да обявяваме че лекарите крадяли,болниците надписвали ,и фармацевтичните фирми рекетирали министъра ,изнасяли лекарствата и да се чудим защо за търг на ваксини никои не подава документи???Има световна конспирация срещу НАС??? Не просто без пари нищо не става.8% от БВП трябвПрочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2015/04/29/obrat-dyrjavata-pravi-lechebnici-v-otda
11
4
 
3
 
! Отговори
нне преди 8 години
Може да е за добро. Химиотерапията убива по-бързо от болестта...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че Москов отдавна не е практикувал и се е откъснал от лечението и това което става у нас. Последните години се занимава с политика а откъснеш ли се повече от 6 месеца губи се представата. Като се предполага, че се друса и опиянил от властта не очаквайте нищо добро! Пораженията които ще нанесе този изперкал медик ще бъдат най-сериозни и за сметка на болните. Как ви звучи, болен от рак в листа за чакащи? Рака чака ли?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари има, но хората страдат, това е страшно заболяване...
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такива неща, парите за онкоболни са налице, това е поръчкова партенка.Не вярвайте на червените макаци, само паника всяват!
7
0
 
10
 
! Отговори
Type the author name преди 8 години
това е като да лишиш прасета от нож по Коледа......имах онкоболни роднини и знам какъв ужас е тази терапия, след всяко вливане по-близо до гроба, Бог да ви пази!
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната партенка от комунистите, не им вярвайте.Те съсипаха социалистическия блок, не са за вярване !
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е че здравния министър коментира акушерката която пребила бебето. Обкоболните да ги правят на колбаси направо, единствения проблем на държавата е лабилната акушерка. *** и пощурели бг мама дебелани пълнят медийното пространство докато истинските проблеми се подминават
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стресьт в който живеем ще бьдем подложени до един до това страшно заболяване,не дай Боже,но в нашия град ,който се води екологичен,камбаната бие всеки ден,,,щото всичко е от главата,,,хората са обез0верени,,затова пьк за модернизиране на армията под натиска на нато оялите се политици искат,, ,Бат Бойко да оправи нещата,щото Премиерьт е този,който казва кьде да отива парата, ако не знаете
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този задунайски ***, пари има само за некадъните, ниско и необразовани ***. За едните шуробадженакорушветчийски такива се харчат над 1,5 милиарда лева годишно, а за другите берящи твари над 4,5 милиарда на година. Без да броим щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие, ако прибавим и това,паразитизмът им струва на данъкоплатците над 10-12 милиарда лева годишно. Ето за това всичко друго куца.
2
0
 
13
 
! Отговори
депутатче преди 8 години
За вас пари няма - ама за мен и колегите депутати има и за увеличение на заплатите и за коли и командировки в чужбина и за гардове от НСО и храна,дрехи, представителни, пътни и безотчетни пари, пък и цялата ни рода се лекува в Правителствена б-ца и за вас - простите, преуморени, работещи и безработни бедни и болни хич и не ни пука - *** КАТО КУЧЕТА!!!
1
1
 
19
 
! Отговори
до бокич преди 8 години
момченце пролетта на 2013г. ще ти се стори като лек ветрец ,ако не оправиш финансирането на онкоцентровете,не е ли те срам бе -не стига ,че им правят вливките в коридорите,че постоянно се разваля техниката ,че дори не си мечтаят за обслужването в една турция ,за другия свят въобще не говорим,за липсата на достатъчен персонал ,ами и сега не стигат парите,ами естествено ти пак си тук,пак ръсиш простотии,пак властва отмъщението ти ,но само да те светна Господ гледа и така ще те светнеееее разбра ли