Нов дебат: Защо не и психолог-съветник в родилното?

НПО протестира срещу забраната за придружител при раждане
Обновена: 28 апр 2015 14:34 | 28 апр 2015 12:02,
25
Нов дебат: Защо не и психолог-съветник в родилното?
Снимка: Reuters

Дебатът за условията за раждане в България и отношението към новородените продължава да набира скорост. Национална мрежа за децата изпрати отворено писмо до здравното министерство, в което настоя за повече грижи за майките и техните бебе от страна на държавата.

Организацията излезе и с конкретни теми за дебат. Една от тях е назначаване на социален работник и или психолог във всяко родилно отделение в страната.

Още по темата

"Един такъв служител на щат във всяка болница ще има положителен ефект и за подобряване на съществуващите практики за комуникация с родителите по отношение на процедурите, които се извършват на бебетата и децата, както и за информираното съгласие на пациента – да знае какви интервенции се прилагат за лечението и какви са алтернативите", пишат в писмото си до министерството от НПО-то.

Според организацията социалният работник или психологът ще могат да съдействат активно и за по-добрата комуникация между специалистите в болницата, както и за изработване на подходящи начини за съобщаване на тежки новини на пациента или неговото семейство.

Национална мрежа за децата извади отново на дневен ред и другите си приоритети, за които се застъпва от години. Организацията настоява за промяна на съществуващите грижи и практики преди и след раждането на дете, които не съответстват на съвременните тенденции като разделянето на майките и бебетата.

Както Dnes.bg писа в интернет вече се събират подписи под петиция за забрана на разделянето на майката и бебето след раждането. Мрежата протестира и срещу недостатъчната подкрепа за кърмене, недопускането на придружител по време на раждане или допускането му срещу заплащане и други.

"Отчитаме като сериозен проблем липсата на специален отдел за майчино и детско здраве в рамките на Министерството на здравеопазването и изключително трудното допускане участието на неправителствени организации (извън пациентски организации и нацонално представителни организации) в работни групи за консултация на здравната политика по отношение на майките и децата", пишат още от организацията.

Поредният дебат за родилките и бебетата се повдига на фона на скандала, в който акушерка беше обвинена, че е пребила бебе в столична болница. Емилия Ковачева в момента е в ареста, а няколкодневната Никол се възстановява след тежките травми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: беберажданеродилка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nepremenno trqbva da ima psiholog Momenta e izkliuchitelno stresov za rodilkite, i prosto trqbva da ima s kogo da razgovarqt i da spodelqt. Az lichno 2003g. popitah ima li psiholog v Tina Kirkova, no nqmashe takav. Otnoshenieto tam beshe nqkak si nepriqtno, no az dadoh 300lv., i akusherkitei bqha liubezni s men.
19
0
 
1
 
! Отговори
От баща на новороден преди 8 години
Преди 3 седмици ми се роди син в Германия екипа се състоеше от 2 лекаря сестра , акушерка , санитарка и още 2ма които се занимаваха със детето пресъствах през цялото време и всички бяха много общиви и дружелюбни,щаслив съм че синът ми не се роди в България защото маика ми каза че като ме е родила преди 27години екипа са я били така че несе учудвам че акушерката е била онова невинно създание желая и да изгние в затвора или лудницата
18
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Родих в Холандия, с цезарово. Още с кръвта го увиха в кърпа и го хвърлиха на баща му да го прегърне и целуне. Бяха много учудени, че не допуснах роднини при раждането, а мен ме беше страх, че ще припаднат преди мене. Изкъпаха го и веднага ми го дадоха, защото трябва да се сложи на гърдата до един час. При нормално раждане, изписват след 3-4 часа, след цезарово- след един ден, като детето е абсолютно при майката. Първото дете в Бг не можаг да го видя 24 часа,защо?
17
0
 
3
 
! Отговори
До 19. Не знам за преди 8 години
вече родилите жени, но докато следвах, чух какво разказваха две момичета - на едната се беше наложило да направи аборт заради некоректността на момчето, в чиито уверения за любов беше повярвала. Сестрата на другата беше направила спонтанен аборт, а е искала това дете.И двете са били потресени от наглостта на медицинските сестри, подхвърляли обидни думи или забележки с циничен подтекст.Това преживяване повлия на психиката и на двете - не искаха да чуят за гаджета. Едната е неомъжена до днес.
16
4
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
Този съветник-психолог до всяка родилка ли ще стои неотлъчно?Не питам, за да се заяждам. Причината за въпроса ми е друга. Преди няколко години някаква беше убила бебето си и веднага беше обяснено на българското народонаселение, че някои жени изпадали в следродова депресия, та нямало основание да се търси отговорност на тази убийца, щото сигурно не е съзнавала какво върши.Мислех си, че точно затова в здравните заведения отделят новородените от майките им - за да бъдат под специализиран контрол.
15
0
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
Напълно съм съгласна с петицията. Недопустимо е да разделят здраво бебе от майка му. Както и да няма психолог, който да консултира майката, пък и бащата за това което предстои, както и социален работник, който да работи с майки желаещи да оставят децата си. Това са нормални практики в нормалните държави. Бременната не е болна от проказа в крайна сметка, ако няма усложнения, може спокойно да понесе по-човечно отношение от персонала и присъствието на близките си.
14
0
 
1
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
А бе тая акушерка как събра пари за скъп адвокат и екскурзия в чужбина.Би трябвало да си е починала на екскурзииката селската дропла.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова сме изостанали, че сме далече от цивилазицаията...Раждане в скандинавска болница - топла, приятна атмосфера, присъства близък, които родилката желае....След раждането, когато вече вскичко е наред, оставят майката, бебето и таткото сами без да бъдат питеснявани от никой, за да се насладят на тази радост и промяна в живота им. Гледйте реалите форматите дори пият по малко вода, докато в БГ това е абсолютно забранено. Няма магарета, раждат на легло, прави...както искат.
12
0
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
Е кви искаш да са парите бе тия акушери са *** на ***.Завършват филаретова знаеш ли какво е филаретова това е полу-висше.Ти колко искаш да взимат 2 бона ли че то хирург взима по-малко.Стандарта в Бг е нисък и заплатите им са съобразени с него ако тая взима 1000 лева то лекар трябва да е с 5000 е кой ще може да си го позволи като пенсионера взима 150 лв на месец примерно.
11
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До АзНе е вярно това! Във всяка скъпа частна болница именно в белите държави, майката си почива след раждането и ако си плати, през цялото време при нея е бащата или бабата, гледачка, каквото иска, там спи, там яде, как си представяш жена след секцио да става да си обслужва бебето, примерно. Доколкото знам, и у нас вече в някои болници има таква практика, примерно при Щерев може и придружител през цялото време, срещу заплащшане!
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по гадна работа от Акушерството. В германия частните болници си затвориха родилните. Претенции много пари малко фалове много и скъпи, айде няма нужда ...
9
1
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
Решението е просто осъждат *** акушер за назидание.И след това другите здравни работници ще имат едно на ум дали да вземат 2 смени наведнъж дали да бият деца и тн.Чувството за безнаказаност остава затова няма осъден затова и всеки си прави каквото си иска защото знае че в съда ще се извини с работодателя оон костов бан ки мун кризата земетресението в непал и тн.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жена ми роди в тина киркова преди 2 месеца. Платихме за избор на екип и ВИП стая, и отношението беше сравнително добро, но жената която бе в нейната стая сподели че първия път не е плащала за нищо и отношението е било мнооого зле.За сравнение ще кажа как една позната роди в Италия без да има никакви здравни осигуровки и прочие. В стая 2 жени телевизия и интернет без пари. На изписването искала да остави бонбони на сестрите и доктора като видял и се развикал.
7
0
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Това не е проблем, а "културна особеност". Както и "брането на желязо", продажбата на булки и т.н.
6
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 8 години
В белите държави бебето не може да бъде отделяно от майката/бащата. Ако се наложи изследване майката/бащата задължително присъстват! Няма вариант ще вземем бебето и ще идем да го изследваме вие си чакайте в стаята! А случи ли се подобно нещо присъдите са сурови.Лошото е, че ние сме на светлинни години от нещо подобно.
5
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в тина киркова за 4 престой нито една сестра не дойде да покаже на родилкитекак да кърмят децата си има ли някакви проблеми показват се на изписванетовземат детето и ти го предават в едно помещение където чака фотографъти всички гледат в ръцете неми харесва тази процедура
4
1
 
9
 
! Отговори
65 преди 8 години
Kaкви психолози ,какви съветници бълнувате ? Най-сигурно ,най-евтино и най-спокойно ще е ако бащата с пистолет,една от бабите с бухалка са до родилката !Бебетата да са до майките си и всеки който иска да влиза и излиза! сега е забранено защото има опасност от зарази.А от БОЙ няма ?
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някога раждането е ставало тайно, за него не се е говорело... Бабите по селата и до днес заменят думата "бременна" с "трудна", а и нея казват тихо и на уше - това е част от българския морал. После медиците се заеха с ражданията - добре, въведоха хигиена, квалифицирана помощ, ред... И сега, колко удобно, някаква акушерка пребила дете - вместо да искат възмездие срещу акушерката, НПО искат увеличаване на персонала и тълпата около родилката, що тъй? Утре и камери може да поискат, журналисти...
2
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До всяко бебе - полицай!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво, а Националната мрежа за децата кога ще се заинтересува от проблема "деца раждат деца" или там никой не смее да пипа?!?