На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно

Домакинствата у нас се самоограничават все повече
Обновена: 30 апр 2015 14:01 | 30 апр 2015 13:22,
180
На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно
Снимка: Reuters, архив

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева, сочи изследване за 2015 г. Това обяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Иванова посочи, че спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот. По думите й се наблюдава и увеличаване на броя на хората, които живеят под прага необходим за издръжка.

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания", заяви експертът.

По думите й над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота.

"Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си", заяви Иванова.

Според първото тримесечно изследване за 2015-а година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega kato dignat toka..tova iskat kazaha po TV che stanat oche po malko...mazohisti li sme..
110
1
 
32
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
Сега е по-важно да се нахранят бежанците, гладните африканци и прочие ***. За държавите в самия ЕС пари няма. Българите и румънците сме доста гладни а тепърва ще огладняват и гърците. В Украйна чакат милиони хора аха ЕС да храни и тях. Все по-лошо става. И не сме само ние -Испанци,португалци и италианци напускат бавно държавите си поради същата причина. Лошо лошо...
109
0
 
23
 
! Отговори
дебелогъз депута преди 8 години
НВие какво ревете 360 лв брутна заплата-чисто 300лв на месец не ви ли стига.Засрамете се алчноста при вас няма край,депутатите изнемогват тука с 3 бондака без бонусите а вие ми ревете че с 300лв чиста заплата не ви стига,безсрамие и наглост.
108
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не съм съгласен със статията.
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
П...и са тия, които кретат, но си траят. Време е - ножа опря до кокала - когато се накърни интереса. Ако още се трае ще стане като с бавното увиране на жабата. АЛА какво ще се получи-отново копривата и зеленчука ще спасят ***. После ще се надаме на туристи, ама ще има само фотографисти. Към средата на годината тока ще подскочи и ще се сплотим в пиалъка (от мъка). Есенеска ще разпродадем на дедо медалите за училище на дживгарите. Господ не ще накаже, когото мрази-мека зима властта ще опази.
106
3
 
23
 
! Отговори
Сашко Апашко преди 8 години
Ние българите може и да сме най-бедни,но политиците ни са най-богати,Защото в България,политиката не е професия ,както другаде по света,Политиката в България е ,,Наследствен Поминък'И е нормално наследниците на ,,...Деветосептемврийците..''да са в днешният политически живот на РБ.Всички,абсолютно всички днешни управници,са кръщаванив църквата,,Св.Светии Свети 9-ти септември''дори нашите еврокомисари са такива.Това са хората,чиито бащи бутнаха църквите в Б-я,след 9-ти.1944г.
105
1
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Нали според НАП средната заплата е 1100?Или според изискване на ЕС трябва да е толкова?
104
35
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
Търсят се програмисти с 4-5 бона заплати и има хиляди обяви. Като нямаш умения за какви пари ми говорите. Като си теле и 360 лв са ти много. И не е само тази професия, много са. С език в кол център под 1500 лв не падаш. За шофьори и бармани в цял свят дават минимума.
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато те управляват мизерници тънеш в мизерия.
102
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те политиците че са за е**не, за е**не са, ама най вече са за е**не, че позволиха на наглия БГ - чорбаджия робовладелец да прави каквото си поиска, да укрива данъци и осигуровки, да гледа гладните си и окаяни работници нагло в очите и да им обяснява че пари няма и ще им закъснее мизерните заплати, докато в същото време потропва с ключовете на чисто новото си Ауди по масата.
101
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 24 часа в "нета" и това е много !
100
6
 
10
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ,БЕ... преди 8 години
С "КОМУНИСТИЧЕСКИ -КАПИТАЛИСТИ" Е ТАКА...ДРУГАРИИИИИИИИ....!/Споко----и у Русия е така...../
99
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Непрекъснато ни набиват, че сме най-бедни, ама управляващите не се интересуват, за тях всичко има. Само народа крета в мизерия. Явно тези управляващите хич не ги еня за народа, но се чудя защо народа не вземе да си търси правата и живота.
98
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
hora,makar che pishete gluposti,che B.B.e vinoven za niskite zaplati,zashtoto istinata e che obedniavame ot 25g,az predlagam da iziskvame kogato se sabirat na 3-stranna sreshta za sformirane na zaplatite da ima predstavitel na rabotnicheskata klasa,a ne samo na inteligenciiata,i mafiata,v liceto na Domuschiev.I oshte:da se sazdade ministerstvo na promishlennostta,kakto pri T.Jivkov.Tova pisha do :seira,zashtoto mi haresva kak razsajdava.
97
1
 
9
 
! Отговори
ISTINA преди 8 години
.....SPIIIIIIII NARODEEEEE.....SPIIIIII......!I PO-LO6O TE CHAKA ,AKO SE NE SABUDI6 I OBEDINISH !
96
11
 
26
 
! Отговори
onq преди 8 години
Така ще е докато ни управлява човек със анцуг, запретнати крачоли и селфи с магнолия.
95
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е важно - важното е, че банкянската Кратуна благоденства и ходи на бизнесменски балове. Да внимава само да не мине 150 кг.
94
2
 
25
 
! Отговори
Щастлива държава преди 8 години
Закъсала държава! Продънена хазна!И кой ли ще оправи таз глупава страна,щом всеки смахнат правник - ерзац специалистминава за държавник, дори за финансист? Разпъната държава - ограбена страна,с закони, ред и право - без никаква цена.И куц, и сляп, и блъснат - известно е това -се учи тук да бръсне народната глава...........Един учил финанси при някой дърт лихвар,но се родил със шанс и изскача секретар,а друг видял на кино Париж или Берлини ето го - заминал за дипломат във Рим!
93
8
 
39
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИ НАРОДА И ДА СЕ ОТТЪРВЕ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ КАПИТААЛИСТИ И ХИЛЯДИТЕ ХРААНТУТНИЦИ В НС И МИНИСТЕРСТВА. ДА ИЗНЕСАТ ДАННИ ЗА ТЯХ КАКВИ ЛУДИ ПАРИ ОТИВАТ. КАК ЩЕ ИМА ПАРИ В ХАЗНАТА НИКОГА ДОКАТО ГИ ИМА ТИЯ ГОРЕ. НА 1 РАБОТЕЩ СЕ ПАДАТ ПО 10 ХРАНТУТНИКА. А ББ СЕ ОПИТВА ДА УБЕДИ НАЕРОДА, ЧЕ МНОГО СА ПЕНСИОНЕРИТЕ Т.Е. ЛОШИЯ МАТРИАЛ И ЗА ТЯХ ОТИВАТ ВСИЧКИТЕ ПАРИ. БЕЗСРАМНИЦИ.ДОКАТО НЕ СКОЧИ НАРОДА НАДЕЖДА НИКАКВА.
92
0
 
24
 
! Отговори
seira преди 8 години
До дo seira 111:МОЖЕМ!!!"АКО РОБЪТ НЕ ПОИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!"ПРЕДСТАВЕТЕ СИ 3 МЛН. ЧЛЕНОВЕ НА СИНДИКАТ, ВСЕКИ ОТ КОИТО С МЕСЕЧЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС ПО 1 ЛВ....