На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно

Домакинствата у нас се самоограничават все повече
Обновена: 30 апр 2015 14:01 | 30 апр 2015 13:22,
180
На ръба: 3 млн. българи кретат с 360 лв. месечно
Снимка: Reuters, архив

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева, сочи изследване за 2015 г. Това обяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Иванова посочи, че спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот. По думите й се наблюдава и увеличаване на броя на хората, които живеят под прага необходим за издръжка.

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания", заяви експертът.

По думите й над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота.

"Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си", заяви Иванова.

Според първото тримесечно изследване за 2015-а година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
22
 
! Отговори
*/* преди 8 години
До бачкатораАбсолютно си прав пич.И аз бачках за 1000 лв (шофьор за сезона по морето),ама какво бачкане беше не ви е работа.На месец правехме над 20000 хил. километра.Карахме и спяхме.Как не убихме някой ,просто луд късмет.Шефа(на 25 години беше),само викаше ,ще спим на зима.Сега ще караме.И ние карахме.Като начукаш часовета на тахографа,взимаш "девятката"(малък бус 8+1) и пак си на пътя. Без малко да се побъркам от недоспиване.Сега в държавна за доста по-малко пари но, СЪМ ЖИВ И ХОРАТА СЪЩО.
90
24
 
13
 
! Отговори
Гого преди 8 години
"Най- голямото наказание на мързеливия и некадърния е бедността" - Роналд Рейгън
89
2
 
29
 
! Отговори
до 112 преди 8 години
Няма "свои" щом са народни грабители ,те са душмани на всички ни.Съмнявам се дали не са повече от 3 млн.тези , които са с 360 лв.Но....питам се аз : до кога ще търпим ? Много опросяхме, приятели, не се издържа вече....
88
8
 
24
 
! Отговори
Де Гол преди 8 години
А такаааа, а къде са сега умните и красивите, защо не излезете да протестирате , заспал народ, нали искахте Бойко , ето ви го , при Орешарски миналата година тръгна икономиката , а сега пак зацикли, да ви е честито ГЕРБ, сега ще гладувате и ще мълчите.
87
2
 
28
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ГРАБЯТ ГО НАРОДА ГЛАДЕН" ... ГРАБЯТ ГО ЧУЖДИ И "СВОИ"!!!
86
2
 
2
 
! Отговори
дo seira преди 8 години
И аз си мисля за същото от доста време.Как мислиш можем ли да го направим?Това е единственото останало непроменено толкова време.
85
1
 
10
 
! Отговори
пич преди 8 години
Щом не протеспират, значи им стигат! Доволни са! Евростра да си гледа работата!
84
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ami deto si na 25 i si s vis6e i raboti6 za 400lv ami saberi 200xil,kato teb i pred narodnoto sabranie ina4e taka 6te si cql jivot nqma li edinstvo 6te go ma4kat toq narod
83
2
 
21
 
! Отговори
seira преди 8 години
В СТРАНАТА НИ ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ СЪЩЕСТВУВА ОБЕКТИВНАТА ПОТРЕБНОСТ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НЕКАЗИОННИ СИНДИКАТИ.НУЖНИ СА НИ СИНДИКАТИ, ОТСТОЯВАЩИ КЛАСОВИТЕ ИНТЕРЕСИ НА НАЕМНИЯ ТРУД!!!
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тези пари са им много , щом си траят хак да им е .
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали трябва да има за трудолюбивите кметовете да си строят палати, "раята" кой е брои за нещо !!!
80
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И повече ще кретат докато не изметем тази пасмина която ни е крала 25 години. Разбира се, че те никога няма да управляват в името на народа, никога! Вижте им захилените и самодоволни мутри в НС за да се уверите. Вдигнем ли се и ги заклещим и не пренудим да върнат милиардите ще мизерстваме докато сме живи. Тиквата, Гея, Царчето, Ванчо Костов и министрите им имат милиарди. Да се арестуват и семействато им. Така ще станат по-разговорливи и ще дават сметките за да спасят кожицата и дечицата.
79
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Материала е лош и винаги е бил. Защо едни могат, а други не? Ама това е ДЕМОКРАЦИЯТА драги ми...нали това искахте.. да има от баницата за всички? И в крайна сметка се оказа, че не може всички да са тарикати на дребно...няма как
78
2
 
22
 
! Отговори
gtf преди 8 години
София не е България, в северна та част средната заплата е не повече от 550 лв. чисти. Мога да изброя поне 5 големи фирми от моят регион, които плащат по 550-600 лв. на инженерите си, работниците вземат и по-малко и се радват, че имат работа. Вярно е има фирми, които не осигуряват на пълната заплата, но хората останали тук са пред пенсия, болни или с малки деца, което прави тези фирми нежелани и те все по-трудно намират кадри... или прекратяват практиката или бият кепенците след някоя година.
77
1
 
25
 
! Отговори
seira преди 8 години
НАКРАТКО:АКО НЯКОЙ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ С "ПОВИШАВАНЕТО" НА МРЗ РЕАЛНО СА СЕ ПОВИШИЛИ ДОХОДИТЕ НА НАЕМНИЯ ТРУД, ТОЙ ПРОСТО НЕ Е "В ЧАС".В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ РЕАЛНИЯ (НЕТНИЯ) ДОХОД НА РАБОТНИЦИТЕ (СЛУЖИТЕЛИТЕ) СЕ НАМАЛЯВА, ТЪЙ КАТО РАЗХОДИТЕ ЗА СОЦИАЛНО И ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НАРАСТВАТ И СЕ "ПРЕХВЪРЛЯТ" НЕОФИЦИАЛНО ЗА СМЕТКА НА НАЕМНИЯ ТРУД!"ПОВИШАВАНЕТО" НА МРЗ НА ПРАКТИКА "ИЗСВЕТЛЯВА" РЕАЛНИЯ СЕКТОР, НО ЗА СМЕТКА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ.НАЛИЦЕ Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ОГРАБВАНЕ НА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК!!!
76
6
 
2
 
! Отговори
сдф преди 8 години
на толкова се осигуряват за да не се плащат осигуровки. от тия институти да сметнат доходите на хората и продажбите в магазините.
75
4
 
14
 
! Отговори
бачкатора преди 8 години
До СвПреди и аз работих в магазин за техника и взимах 500 лева ,и тогава ми отиваха много по- малко пари за храна и номера с омлета за закуска минаваше,и за обяд някои сандвич ,ноо има ли яко бач трябва и много манджа!!И е по - добре да се работи за 500 лева и да не извършваш почти никаква физическа работа,отколкото да се претрепваш и за взимаш 800-900 !!!просто с тези 300 лева неможеш да си покриеш храната и лекарствата!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кандидатирай се за кмет на :Пазарджик,Плевен,Видин или поне за общински съветник,Щом си сервитьор елементарната математика я знаеш.Познават те повече от 100 човека и говориш добре български.Пробвай се.
73
2
 
7
 
! Отговори
Св преди 8 години
Не по темата, а за яденето на "бачкатора". Преди аз бях бачкатор и като него ядях доста и нищо не ми се лепеше. Вярвай ми че се изяждат тези пари, дори и с евтиния салам (около 1 кг може да се изяде, а той е толкова), само че аз ядях два големи бюрека и голяма боза сутрин. Е ракиите не съм ги пил и може и по - евтино да излиза бачко/ден. После сендах на един стол със същото ядене и за 4 месеца - 20 кг отгоре, та намалих инерцията от бачкаторството:). Та тук не гворим за качество, а количество.
72
5
 
15
 
! Отговори
На 25 преди 8 години
С висше образование съм и владея два чужди езика. От малък град съм и работя като сервитьор за 400 лева...