Бедните работещи българи – половин България

48% живеят в лишения, плащат сметките, но нямат за храна
3 май 2015 07:30,
215
Бедните работещи българи – половин България
Снимка: архив, Булфото

48% от 7,2 милиона души, колкото е населението на България, живеят в "материални лишени", определение, което означава, че не могат да си позволят адекватно отопление или месо всеки втори ден, разказва в свой материал Франс прес.

Статията на френската информационна агенция дава за пример семейство, живеещо в покрайнините на София – инженер-химик и художник, преквалифициран в охранител – представители на "бедните работещи" в най-мизерстващата страна в Европа.

"Заплатите ни са общо около 950 лева (485 евро) на месец", разказва Катя Колешева, която споделя със съпруга си и 24-годишния си син едностаен апартамент в Бухово, близо до София.

"Когато платим месечната вноска на кредита си и сметките, оставаме със 200-220 лева за храна. Това за трима ни", допълва тя.

Седем до осем процента от така наречените "бедни работещи" в България са като семейство Колешеви, работят, но се борят да покрият базовите си нужди, като всеки непредвиден разход е потенциално бедствие, коментира агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
И преди бандитския преход и сега ни управляват бездарници,***,полуграмотни с купени дипломи от Свободните университети.Помним кметовете по селата кои бяха,с какво образование и колко им беше багажа. За да кандидатстваш за работа или за ВУЗ,характеристика от кмета ,в която опоменават родата ти до трето коляно и какво им е отношението към партиятаБКП.Оня нерамотник ако прецени и ти даде лоша характеристика туто финито , проваля ти съдбата.Преди и сега да има конкурсно начало ?
75
3
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Нали знаете, имаме воля!! Имаме да ви доограбим, разбием психическа, да ви направим още по-*** за да ви лъжем по-лесно и накрая да избягаме с милиардите. Вервайте ни!! А вие...трайте и ни ръкопляскайте. Борисов и Плевнелиев.
74
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде дъртите комунист ида мълчат .преди 1989 г- привилегии пр ивземане на жилище ,апартаменти за без пари /или за народна сметка/работа в окръжни комитети ,шефове на заводи .коамндировки ,стоки пд масата ,за ''наши хора ***'' .Как няма да си мечтаят за преди 1989 г.Наредени на държавни постове, или милиционерски ,абе живот мечта ,айде без обясненията ''че тогава всеки имаше карти за п о 1 седмица почивка , ихлябът беше 20 ст''...И сехга има хляб и почивки /и червени милионери обаче/
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен92-ри.Дали си лекар пенсионер ,или самозванец инженер , или някакво извънземно е твой проблем.Но истината е ясна.Строителният техникум и висшият строително архитектурен институт , както и медицинският и технически университети , бяха и си остават много голямо постижение на предишният строй . Нито е вярно това което си написал , нито така е било.Чисто и просто лъжеш , като всеки комплексиран и необразован екземпляр.
72
2
 
7
 
! Отговори
до 88 средния преди 8 години
До Анонименинтересно защо тогава заплатата на майка ми 1989 г точно е била 130 лв ??? много обичате да си вадите статистики от зад ,то и сега средната заплата е към 850 лв /ама колко хора я вземат .Стъкмистиката винаги е била в действие в Бг и преди и след 1989 г.Ама си мсилите че тука четат само хора на п о20 години ,без спомени от преди 1989г. /верно че с усилията на БСП много голяма част от хората живели по времето на бай ти Тошо умряха ..ама...
71
0
 
21
 
! Отговори
DODO преди 8 години
ЛУДА ПОРОДА СМЕ БЪЛГАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ НА 1МАЙ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ КАПИТАЛА В ПАНАГЮРИЩЕ НЯМАХМЕ ПАРИ ЗА ЦИГАРИ АМА КАК ПЛЯСКАХМЕ НА ПРИЗИДЕНТА КАТО ЧЕ ЛИ ПО 1000 ЛЕВА ПОНЕ НИ БЯХА ЗАПЛАТИТИ АБЕ ТОВА АКО НЕ Е ЩУРТИЯ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На недоволните мога да кажа следното не е виновна системата било соц. Или демократична виновни са мързела и простотията или по просто на калпавия х.й вълната му пречи .
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой хвали социализЪма,явно е отроче на някой дърт комунист,което помни привилегиите за тяхното семейство.Децата на *** ги приемаха с диплома 3.5 в Строителен техникум,специалност "Строителство и архитектура" .В тоя техникум влизаха само отличници.Мен не ме приеха с успех 5.56 ,защото нямало места.В същото време на стената имаше списък с текст-" Прием на деца а активни борци......"Всички бяха с успех под 4.00. Сега тия тройкаджии държат хазната на Бг и процъфтяваме от благоденствие.
68
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 8 години
Как да не виновен народа, съвсем ли никой вече не помни до 2009 как беше - валутен борд, нато, европейски съюз.... заплатите на общите работници бяха стигнали 2000лв. и какво стана този ми народ 2009 избра Бибитко, който е типичен ... е ми народе сега си дърпай сополите
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да ги избиваме, пак ще дойдат други чорбаджии изедници, такъв ни е материала, жесток народ сме и винаги който е на власт ще гледа другите да са зле. Вътрешна промяна трябва, външната ще дойде сама. Просто тези, които ни управляват са като нас, но ние не го осъзнаваме.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инженер-пенсионерЛъжешПрез 1989 година средната заплата у нас е 274 лв.Как живяхме преди 10 ноември 1989 год. I частsocbg/2013/11/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-10-%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-1989-%D0%B3%D0%BE%D0%B4-i-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82.html
65
6
 
8
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 8 години
В подкрепа на истината за социализЪма на бай Тошо. Майка ми взимаше 60 лв. пенсия , а на село пенсиите бяха по 30 лв. Това , че червените другари си крадяха и си живееха не значи , че всички са доволни .
64
4
 
16
 
! Отговори
Дончо преди 8 години
Защо народа бил виновен за съдбата си.Някой попита ли го тоя народ когато определени *** въвеждаха в България зловещия план за унищожение на българската нация --плана РАН--ЪТ.
63
6
 
10
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Другари много ви заболя , че лекар-пенсионера ви каза истината . Да вие крадяхте , ама не всички можеха и си живееха с мизерните 100 лв. на бай Тошо . Така , че не ми го хвалете вашия социализЪм .
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сметка на това нашите скъпи БГ работодатели процъфтяват. И ай стига с тази политика, депутатите не ви дават заплати. Така е свикнал българския чорбаджия мошеник, пък я някой е кривнал от ортодоксалната бизнес идея в България и реши да дава нормални заплати и да не крие осигуровки, колегите чорбаджии в бранша веднага ще го обявят за ахмак, щот нали такова е положението в България, едните се чудят как да оцелеят от заплата до заплата, а другите се чудят къде да си изхарчат парите.
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерЛекар пенсионер тези вицове ги разправяй във факултета , където вероятно си барон с измислената ти професия на лекар и с разтропаната ти фантазия.Но дори и да го приемем за истина , щом са харчили по 300 лева и го казваш за всички , значи е било много , ама много по добре от днешното време?И българите бяха 9 милиона , а не 8 , или за такива като теб 1 милион души не представляват нищо?
60
8
 
18
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До лекар-пенсионерТИ ДРАГИ СИ ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ! ЗАПЛАТИТЕ НАИСТИНА БЯХА МЕЖДУ 120-300ЛВ. .НО ХЛЯБА БЕ 20СТ. ЛУКАНКАТА 2.80ЛВ,ОЛИОТО СТОТИНКИ.ВСЯКО СЕМЕИСТВО ХОДЕШЕ ЗА 14 ДНИ НА МОРЕ.
59
3
 
22
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
И ТЕЗИ ПАРИСА ВИ МНОГО СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ ЩОМ СИ ТРАЕТЕ И ИЗБИЕТЕ ТЕЯ КОИТО ВИ ПОДСИГУРЯВАТ ТОЯ МИЗЕРЕН СТАНДАРТ ВЕЧЕ 26Г.
58
15
 
17
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Малко инфо за по младите. В България имам 8 милиона фокусници , аз им давам по 100 лв. заплата , а те харчат по 300 лв.- Тодор Живков в Индия . Това е истината , всички крадяха от държавните фабрики и ТКЗС-тата . Затова е тази мъка сега , защото няма от къде да се краде . Иначе никой не жали за заплатите при бай Тошо , защото бяха ниски и не стигаха до никъде .
57
7
 
13
 
! Отговори
Тези преди 8 години
Защо драскат минуси на обективна информация.Това е проблем засягащ психологичното здраве и маниакалността.Написах.Стоките са поскъпнали между 8 и 10 пъти.Очевадна истина.Написах 105 лева предишни , по покупателна стойност на стоки от първа необходимост , днес представляват 1050 лв.Пак драскат минуси.Тези дето ги драскат , минусите,като историк анализатора, психологично здрави ли са?