Законът за глобите на пътя – без промяна от 69-а

Длъжниците чакат да изтече давността на глобата и забравят за нея
4 май 2015 11:20,
55
Законът за глобите на пътя – без промяна от 69-а
Снимка: Булфото, ахрив

Изключителен брой хора имат глоби, които не са платили в КАТ, те се трупат с години, но провинилите се продължават да шофират. Има и рекордьор, които дължи десетки хиляди левове на държавата. Кой обаче трябва да задължи тези хора да платят?

"Законът сам допуска неплащането на глоби, защото в него няма промяна от 1969 г. Народните представители го пазят като свещена крава и не искат да облекчат процедурите за плащане на глоби. Така всяка втора глоба не се плаща и се получава натрупването – в момента е с милиони", коментира пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Българската асоциация на застрахованите при катастрофи.

Още по темата

Само преди ден шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев обяви, че шофьор от София дължи 30 000 лева за актове. Той насъбрал над 100 на брой.

Водачът, който явно не е свикнал да спазва правилата за движение по пътищата, е търсен на адреса му по лична карта, даден е на НАП - но без ефект.

Стотици са големите длъжници и повечето чакат да изтече давността на глобите им, за да не ги платят. Неплатените в срок глоби се изпращат за събиране в НАП.

По сега действащия закон, КАТ няма как да събере неплатените глоби. Единственият начин е да отнема книжки или да отказва регистрация на кола до внасяне на парите.

Днес Владимир Тодоров коментира и случая от Пловдив, при който полицай съветва шофьор, убил човек на пешеходна пътека, да прехвърли вината на друг.

"За 10 години това е вторият случай, при който има съмнение за размяна на виновен. Първоначално те са се разменили, но не са имали информация, че човекът е починал. След като това е станало ясно и е започнало разследване за убийство, мъжът, поел вината, се отказва и нещата започват да се разплитат", поясни той.

"В КАТ-Пловдив имаше много разкрити корупционни схеми. От дълго време се говори, че регистрацията на автомобили трябва да излезе извън полицията. Във всички нормални държави това се прави в общините. Много по-бързо е и ефективно. Има някакви идеи в тази посока", коментира още Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
14
 
! Отговори
Искрен преди 8 години
КАТ са абсолютно паразитираща и нефункционираща структура, която не си върши работата. Цитирам "По сега действащия закон, КАТ няма как да събере неплатените глоби. Единственият начин е да отнема книжки или да отказва регистрация на кола до внасяне на парите." Ами ето, че има начин, КАТ защо не правят описаното по-горе: отнемане на книжки и отказа за регистрация на автомобили на нарушителите които не си плащат глобите;
19
0
 
6
 
! Отговори
БоСимеонов преди 8 години
Вместо да реват за парите от глоби, които не са събрали...защо КАТ не кажат къде са отишли и за какво се разходват средствата които са постъпили от глоби. Защото на мен лично това ми е много интересно.
18
13
 
16
 
! Отговори
шофьор преди 8 години
Преди около година ми пратиха "честитка", как при излизане от населено място, на което табелата е на почти километър от урбанизираната зона съм карал с "умопомрачителните" 74 км/ч. при прав участък, идеални климатични условия и никакъв трафик. Еми няма да я плятя !!! Да си берат лайката и "фотографите" "пощальоните" !!!
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-паразитна структура от КАТ в България няма. Законите в тази област са писани от КАТ, за да обслужват КАТ, а не хората.
16
1
 
29
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че нарушенията по пътищата силно ще намалеят, ако КАТ бъде закрит, а знаците и маркировките по пътищата се поставят от други хора, разбиращи си от работата.
15
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
ами краино време тия отгоре доде блеят и няма промяна така щее трябва да се поизмени ккакр не закона да е прооблема а тоя коитого спазва а не през куп за грош след като е създаден затова ттрябва да се спазва а не на тия от новото поколение да правят каквото си искат половината от тях да са вразкари и да се прилага само за едни аза други не
14
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Има огромна разлика в налагането и плащането на глоби преди 1989-та и след 1989-та. Сега на всеки 1-2 милиона нарушения КАТ налага 1 глоба и то обикновено на някой, който спазва правилата, но случайно е нарушил нещо или просто КАТ го изкарва виновен за нарушение, което не е извършил. При такава наказуемост на нарушенията е ясно, че никой няма да иска да плаща глоби, т.е. да бъде изкупителна жертва, защото глобите са в пъти по-високи от необходимото.
13
0
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Имали сме закони,мислех си че МВР се управлява през Фейсбук
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата ще потръгнат с разтурването на тази шуробадженакорушветчийска орда престъпници, струваща над 1,5 милиарда лева годишно и занимаваща се само с далавери.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми те и милиционерита са ни от 69-а
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - скъсаните *** ли ще му вземете?ми, ако го стиснат за гушата бая жълтици ще изплюе, ама нейсе.
9
2
 
13
 
! Отговори
колко му е преди 8 години
До Бай иван - Щом пътната настилка е от '69, защо не и законите.то и манталитетът на мат'риала е също от 60-те
8
1
 
13
 
! Отговори
30 000 лв ли евро ли преди 8 години
Каквото почукало...такова се обадило ;)) Аз съм оня с глобите за 30 000лв. и мога да им кажа на КАТ-МАТ-НАП-МАП и на всички други подобни ...ДА МИ ЯДАТ Х..УРА
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъвто и закон да има, когато народа е гладен, пак няма да плаща.Взимат му книжката...ще кара без книжка...и така до края на света.Можеш да глобиш някой, който може да плати, тоя дето не може...пак няма да плати...скъсаните *** ли ще му вземете?
6
1
 
10
 
! Отговори
Бай иван преди 8 години
Щом пътната настилка е от '69, защо не и законите.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е бе, ***.... много сте зле.Сед два месеца не плащане - ПО ДВЕСЛед 6 месевца не плащане - ПО ЧЕТИРИСлед още 6 месеца ЧСИ Толкова ли е трудно?!?!И на мен, ще ми е гадно, но от някъде трябва да почнем.Общината кога ще напуска онези с новите глоби по 200 лева дето спират по тротоарите
4
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 8 години
Само вижте последното изречение - "Има някои идеи в тази посока..." Значт се проблемите, трупани с години, обаче имат някои идеи. А решение, което реално да работи, кога?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да вземат да препишат турският закон за движение по пътищата и свързаните с него. Който е шофирал из Турция знае за какво говоря.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и кратуните в парламента са от 69 година!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Законът за глобите на пътя без промяна от 69-а"Да, повечето неща тук са от времената, когато имахме работеща държава.