"Затишие пред буря" по света, разделението навън не ни подмина

В политическия април – констатации, че реформите не вървят
57
"Затишие пред буря" по света, разделението навън не ни подмина
Снимка: архив, БулФото

Геополитическото разделение във все по-голяма степен определя и релсите, по които се движи политическият живот у нас, посочват от Института "Иван Хаджийски" в традиционния си месечен политически анализ под общата редакция на проф. Петър-Емил Митев.

През април БСП и "Атака" застанаха твърдо на проруската писта. БСП се обяви категорично против санкциите, АБВ дори предложи референдум за отмяната им. От другата страна стоят министрите на външните работи и обраната, както и президентът. Премиерът Бойко Борисов прави опити да балансира в някакъв своеобразен негов "германски" вариант (германската позиция по казуса Украйна се стреми към подобни баланси).

Отново наблюдаваме засилване на говоренето за реформи, включително и от парламентарната трибуна при откриване на новата сесия на НС. Същевременно за първи път се чуват по-сериозни констатации, че реформите са забавени и не вървят, посочват анализаторите.

Здравната реформа е оспорвана сериозно. Пенсионната реформа е белязана от огромната активност на министър Ивайло Калфин. Неговата инициатива е и с най-висока управленска цена – залог за участието на АБВ в управлението, което я оставя донякъде във висящо положение. Образователната реформа провокира несъгласия между министър Танев и излъчилия го РБ, от една страна, и между министъра и президентството, което излезе с различни от неговите виждания на специално заседание на своя Съвет по образование.

Най-сериозен интерес и движение, и то във всички посоки, предизвика съдебната реформа. Многобройните и разнопосочни комбинации във връзка с нея носят белега на импровизация и не внушават убеждението, че мнозинството има ясен план и ясна воля за провеждане на реформата, изтъкват от "Иван Хаджийски".

РБ е изправен пред два "технологични" проблема, за пореден път застрашаващи единството му. Предложението на Меглена Кунева за общи листи на Реформаторския блок маркира предизборен кръстопът и дава силна позиция на ДБГ във вътрешния диалог с ДСБ. Вторият проблем е отношението към евентуални промени в изборното законодателство, засягащи прага за преференция - инструмент от който РБ вече имат горчив опит.

Конгресът на БСП потвърди линията на председателя Миков – и геополитически, и организационно, въпреки несъгласието на част от партийните среди. Чу се най-радикалната лява реторика след времето на Виденов, и най-откровените становища за Русия и САЩ поне оттогава. БСП преутвърди и левия курс на Миков, коментират от Института.

Според тях активизацията на АБВ пък цели да покаже ключовото значение на партията в управленската формула и да я превърне в паралелен център на послания и политики. В същото време разпадането на партийната организация в Пловдив демонстрира разликата между намерения и възможности. 

Събитията, които наблюдаваме в ДПС, са безпрецедентни. Никога преди това открито не са говорили за фашизъм и неонацизъм в българския парламент, се посочва в анализа. Партията се опитва активно да задейства "закона за скачените съдове" с ПФ, като превърне конфликта с тях в централен за политическия живот. С фактическия ултиматум към ГЕРБ, че няма да подкрепя никоя тяхна инициатива до оставане на ПФ в управлението, ДПС подтиква Борисов да се самоопредели, но също и му внушава да потърси "голямото разбирателство" с тях за възможни по-сериозни конституционни промени и преконфигурация на българската политика.

"Атака" постепенно изпада в криза. Анти-ДПС, антитурското и антициганско говорене са останали назад в миналото, а и вече са монополизирани от ПФ. Руската карта все по-активно се изземва от БСП. А в ситуация на високо международно напрежение и несигурност, социалната проблематика трудно може да бъде убедително защитена като приоритетна, изтъкват от Института.

Проблемът с КТБ се задълбочава (казусът с ТВ7, решението за несъстоятелността и обжалването, алтернативната гледна точка на ГЕРБ, атаките срещу Искров, "скритият доклад" до Орешарски, обвиненията на прокуратурата срещу бивш подуправител на БНБ, одитът на Сметната палата, и т.н.).

Според анализа международното напрежение се запазва, без да се разраства видимо. Създава се впечатлението, че големите световни играчи "преброяват" съюзниците си и търсят нови.

Погрешен обаче би бил изводът за геополитическо разведряване - ситуацията по-скоро напомня за "затишие пред буря".

Ключово значение за отношенията ЕС – Русия придобива въпросът за удължаването на санкциите, който ще се решава през юни. Това е и срокът, в който може да се очаква възобновяване на военните действия. Новата война в Украйна продължава да бъде на хоризонта, но цената й става все по-висока и Европа изглежда все по-малко склонна да я заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
венко преди 8 години
реформират се кражбите и престъпността и лъжите и демагогията са на надсветовно ниво там и държавните органи се реформират "положително"
34
0
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
А за какво ще ти "баят" от телевизора,51?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви реформи ви се привиждат,бе...Какво още да реформираме? От 25 години само реформи правим.Ай стига с тия реформи.Риформирахме се.Край.
32
0
 
5
 
! Отговори
Инвалид преди 8 години
Защо КОМУНИСТА Калфин посегна на инвалидите?Само това питам!
31
0
 
6
 
! Отговори
г преди 8 години
Нов бърдак,със стари труженечки не се прави!Русия ни е най-малкия проблем.Хич не го е еня Путин за България.На нас ни трябват депутати,министри, съдии,прокурори назаем от ЕС
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви санкции става въпрос нали хакерите от елитни групи се опитаха да открият пък казаха,че няма открит прозорец,а само леко приотворена вратичка за свои главни вносители и техни распространители под взора на световните играчи и само текат едни квалификации за нападатели като за световното,но първо тях ще подберат и след туй ще ги районират с прериотет за европейските раета и след туй останалите фафа,щот като си поиграят и вратарите кът ще минат на служебни такива и смена заради цени и игри.
29
1
 
5
 
! Отговори
И Русия не ни иска! преди 8 години
И кво бе *** Балкански... На запад не стана а и на изток не стана.... И сега на къде????
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ви готов списък за следващия народен СЪД , ако има някой оцелял де, цялото НС без Атака.Те поне приказват пробългарски, а другите всичките буч на градските порти - хан Крумов закон (не брюселски).
27
1
 
8
 
! Отговори
както и да е преди 8 години
- Че кой ВИ кара при руснаците бре , а виж при пиндоминдо знаем кой ВИ кара - Тиквун Тиквич Премиеров нали с тая цел взе ЗАЕМ да върже крака и ръце.Света е голям и преуспява тоя който си гледа интереса а не за$ника
26
2
 
1
 
! Отговори
до ХА ХА ХА преди 8 години
Ей голЕм текезесарин си гоУем.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съчмата, Чалмата и Момата - на бесилото !
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "Мдаа, трябва и със Северна корея" = САЩ - ще вържем.Там да не те вземат за *** че ти е спукана работата.
23
0
 
1
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
наистина много е объркана ситуацията на планетата в бг партиините секретари се събудиха на 11 11 89 г капиталисти и демократи само след 25 г палачинката пак твърдо се обръща жестоко е в рамките на 30 г да сменяш кардинално всичко е откраднатото може да остане ама надали от изток духа много силно
22
12
 
8
 
! Отговори
до ХА ХА ХА преди 8 години
Руснаците освен ладата, избиването на интелигенцията , краденето от държавна работа и ние ги лъжем че работим те ни лъжат ,че ни плащат какво друго измислиха?
21
0
 
1
 
! Отговори
юмрук преди 8 години
До АнонименДо 19 Чуждопоклоннико западен ако имигрираш на Запад значи си западофил а не Русофил Не се усуквай
20
0
 
3
 
! Отговори
до ХА ХА ХА преди 8 години
Истината е че не може да си кон с капаци.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АААА Тия от АБВ продажни и бсП (техен кадър помните ли ПРЪВ призна хунтата в Урина), с една дума в тоя парламент само от Атака си държат на ДУМАТА - останалите ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ заедно със *** предатели ни грабят и убиват..
17
1
 
11
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Другарю ***, вие за нормален ли се смятате?.
16
0
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Когато пишете тук е желателно да не използвате опиати.