Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина

90% от останалите у нас работят на две места
6 май 2015 08:09, Елка Василева
131
Цял випуск акушерки отиват да работят в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Между 400-500 акушерки заминават годишно в чужбина, за да търсят по-добра реализация в Европа. Приблизително толкова е и един випуск медицински специалисти, които завършват акушерство. Това съобщи председателят  на Алианса на акушерките Емилия Казълова, пише „Монитор“.

„Младите колеги имат голяма възможност да се реализират. Отиват към Германия и Великобритания. В Англия заплатата е около 1600 паунда, а средните заплати у нас са около 600 лева”, коментира тя и допълни, че освен по-високото заплащане акушерките в чужбина получават и по-добро кариерно развитие.

Казълова добави, че болшинството от акушерките останали у нас - 90% се трудят на по две места и често им се налага да карат дълги смени. Причините са  липсата на кадри и ниското заплащане.

„Възможно е  акушерките да карат 24-часови дежурства, което е провокирано не само от недостига на специалисти, но е продиктувано от финансови проблеми”, признава Казълова.

Тя отчете, че у нас има недостиг на акушерки. В момента те са  около  3700-3800, което е крайно недостатъчно, защото са ни необходими около 5000.

Акушерското съсловие  поиска законови промени, които да позволят на медицинските специалисти да работят самостоятелно.

От съсловната организация смятат за нужна и промяна в образователните  и изследователските програми на акушерките, така че и у нас да се придобиват необходимите знания и умения за обучение на родителите в практики, основани на медицински доказателства при зачитане на техните права.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
ne samo Aku6erki vsi4ki v Skapanata BG 6te se maxne nai-skoro vreme
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравната система се издържа от държавата и по-малко от здравни вноски. Бизнесът си е бизнес... Помним, как една телевизия подписваше договори с артистите, да не се появяват в други телевизии и предавания, Така е с частния бизнес. Трансфери, такси, права. Който плаща, той поръчва музиката. Държавата трябва да защити частния си интерес и да не прахосва пари за обучение на германски лекари. Германците да си пращат хора за обучение срещу заплащане.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
116, квартира и храна ще плащаш и без да си студент. И намери си друга работа 10 години, няма нужда да учиш и да се оплакваш. Още след гимназията заминавай в Германия на по-евтино обучение, по-евтина храна и квартира. Но едва ли ще издържиш на хамалска работа и учене в Германия.
94
1
 
0
 
! Отговори
до 107 преди 8 години
До Анонименти от там ли се връщаш -личи си че нямаш образование -най -добрите съвети дават недоучилите ШЪ ЗНАЙШ.Ти лично колко студента издържаш?:) Квартира ,храна ,учебници ,такива неща ,такси Какви данъци плащаш /ако плащаш изобщо/че голям го раздаваш.То и сега има платено образование -тъпите с пари си го купуват просто,умните -са желани навсякъде ,спестяват им разходи с цел да използват потенцила им.Ти застани бай *** на границата с пищова :) и чакай да спреш който и да е млад човек
93
1
 
0
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
направо си внасяй лекари ,хора в БГ ,толкова си пълен с идеи :) /и без това няма раждаемост ,която да покрива смъртността /.Та поръчай ''млади хора ,здрави да са ,ще учат и ще работят тука за без пари ,в името на държавата ''Всички държави по света търсят това обаче -вниамвай каква ще е цената в офертата ти
92
2
 
1
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
До Анониментогава ще преброим колко ще са кандидат студентите -лекари:))) много си умен драги -10 години от живота ти /учене + специализации и при медицината се учи доста повече /+330 000 лв.интересно квартирата ,храната транспорта и учебниците ще ги включват ли в този договор :)и после мили студенти щедежурите за 800-1000лв и ще ви бият .ХММ какво да ти кажа --ти трябва си първия кандидат,опитно свинче -да покажеш как се става лекар у Бг-ето.Нека го направят -ще броим висшистите тук:)
91
1
 
6
 
! Отговори
Истината, че преди 8 години
В България няма толкова раждания за наличните 3700 акушерки, да може да се покрият и минималните заплати. Заминавайте, че тук няма работа, с такава раждаемост.
90
2
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
"На всеки кандидат-лекар по едно договорче за 300 000 лева неустойка ще реши проблема."Друг път! Просто ще ходят да следват в чужбина и още по-малко лекари ще има за БГ в бъдеще.Пример за мярка с точно обратен ефект.С полицейщина или огради като при соца няма да стане - единственото спасение е да бачкаме повече и да платим на лекарите ни кокурентно добре - това е.
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 2014г. родени 62962 бебета, да речем, на 3700 акушерки. На акушерка се пада по 17-18 раждания на година! Какъв недостиг, какви пет лева???
88
1
 
4
 
! Отговори
Е преди 8 години
До 107. Не знам за коя Америка говориш, но ако е за САЩ, аз имам голяма изненада за теб. В САЩ ОБРАЗОВАНИЕТО Е БЕЗПЛАТНО. Ако си отличник в гимназията или ако си добър по определени предмети като математика, програмиране и т.н. или добър в някакъв спорт, ставаш доктор без да плащаш нито стотинка. Колиджите там се издържат не от държавата а от продажба на спортни първенства.
87
2
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
не си в час!до 88/89г. се ценеше българското образование! След таъи дата има приравнителни разговори(чети изпити). Днешен българин не си знае историята та камо ли да има образование! Стига да прочетеш малко коментари, за да видиш колко съм прав!
86
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки кандидат-лекар по едно договорче за 300 000 лева неустойка ще реши проблема. Бежанците-лекари лесно ще избият парите и ще се отблагодарят на цененото в Германия българско образование.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ЕДИН ЛЕКАР", ти ще се научиш да си плащаш като в Америка, а тогава ходи на май*ата си, ако желаеш. Дотогава държавата трябва да държи правата на всеки учил-недоучил некадърник, както футболните босове държат правата на футболистите. Не може да играеш, където си искаш.
84
3
 
2
 
! Отговори
ЩО ,БЕ...104...ХА,ХА преди 8 години
...НАЛИ НАПРАВИХТЕ ПРИ ТАТО ---СЕЛАТА ОТ "градски тип"....ха,ха,хаааааааааааааа...НЕЩО ПАК , МАЙ НЕ СТЕ ГИ ..."изТИПосали"...в ЦК/БКП----затова бегат хората !
83
9
 
6
 
! Отговори
ЕДИН ЛЕКАР!!! преди 8 години
ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ---ДА СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ЗДРАВЕ, ЩОТО Е НАЙ-СКЪПОТО НЕЩО!!!КАТО НЕ ИСКАШ ДА СИ ПЛАЩАШ----ЛЯГАЙ И МРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
82
1
 
7
 
! Отговори
ne40 преди 8 години
4е това новина ли е бе...това го знае всеки...още малко и падаме под 7 милиона..всяка година към 14 15 села из4езват от картата ни..на кои му се стои в този ***...маи само на политиците и на боико,накрая маи само те ще останат,такъв е варианта,щото сме толкова глупави 4е не можем да ги изгоним тях и предпо4итаме ние да се махнем от тук.но е пла4евно положението като минавам по селата ,безлюдие голямо 4овек не можеш да срещнеш
81
5
 
4
 
! Отговори
ЕДИН ЛЕКАР!!!!!!!!!! преди 8 години
ЩЕ ДОБИЕШ "МОНОПОЛ" НАД ЗНАНИЯТА МИ И ПРОФЕСИЯТА МИ....ЗНАЕШ ЛИ КОГА 96...???!!!КОГАТО ПРЪДЕ ГУГУТКА...!!!!!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е общ проблем на глобализацията - в Германия пък се оплакват, че лекарите им бягали в Швейцария. В граничния район цяла болница се изнесла... а колко много било инвестирано в тях... все едно българска статия четеш 1 към 1.Бас ловя, че и в Швейцария се оплакват от изтичане на ценни специалисти към елитни клиники в САЩ или Сингапур. Които пък ще се оплачат, че Абу Даби ги надцаквали подло под кръста...
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарът в Либия затвори, ще се пласират в Германия. Винаги е имало износ на лекари.
78
4
 
9
 
! Отговори
Ей преди 8 години
До Анонимен,"Ние да ги отгледаме и изучим". Толкова сте мили, че почти се просълзих. Я прочети коментарите срещу Емилия. Никой не спомена , че 4 дни и трябваха на болницата за да сглоби това видео.