Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината

Турци, гърци, сърби и македонци по-патриоти от нас, сочи изследване
Обновена: 7 май 2015 14:04 | 7 май 2015 14:00, Красимир Ангелов
420
Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Едва всеки четвърти българин би се сражавал за родината. Снимка: Булфото

Само една четвърт от българите (25%) заявяват, че биха грабнали оръжие, за да се сражават за родината си, сочат резултатите от международно сравнително изследване на УИН/"Галъп интернешнънъл", проведено в 64 страни от целия свят.

Още по темата
Почти половината от нашите сънародници пък (47%), са категорично на обратната позиция.

Като цяло, средно 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а едва 27% не биха го направили. Правят впечатление обаче значителните различия по региони. Така например готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Снимка: "Галъп интернешнънъл"

Най-голяма готовност да се сражават за родината изразяват мароканците – цели 94% от анкетираните са посочили, че ако се наложи, веднага хващат оръжието в името на родината си. Същият процент е и при населението на малката островна държава Фиджи, която има население от едва 900 000 души. На трето място се нарежда Пакистан, където готовността за бой в името на родината са изразила 89% от анкетираните.

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна - само 11%. Много сходни са и резултатите от Холандия и Германия, където съответно само 15% и 18% от населението са готови да защитават своята страна.

Що се отнася до горещата точка в момента - Украйна, 62% от украинците изразяват готовност да защитават своята страна. В Русия този процент е малко по-малък - 59%. За сравнение едва 44% от жителите на САЩ са готови да грабнат оръжие.

От нашите съседи най-голяма готовност за бой в името на родината има при турците - 73% от всички анкетирани. Следват гърците с 54%, сърбите с 46%, македонците и румънците с 38%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи, отчитат още авторите на изследването. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%.

Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тия на *** 20 са същите като другите - продажници.
248
10
 
1
 
! Отговори
ЖОНИ БРАВО преди 8 години
АМИ ВИЖТЕ В ГРУПАТА КАКВИ ДЪРЖАВИ СА - ВСЕ ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИ , ВИСОКО РАЗВИТИ. НИЕ С КОЙ ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ - С КЕНИЯ, ПАКИСТАН И ИРАК. ОСВЕН ТОВА ВЪПРОСА Е НЕКОРЕКТЕН - АКО ПИТАТ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ - АЗ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ПОНЕ 80% СА ГОТОВИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ. КАТО СИ В НАТО НЯМА НУЖДА ДА СЕ ТРЕВОЖИШ ЗА ГЛУПОСТИ
247
1
 
5
 
! Отговори
Е , 363.... преди 8 години
Айде сега "западни господари"-----А , ТИЯ НА ***-20 , кви са бе....НА "ПЕТЕЛА ГРЕБЕНА" ЛИ...???
246
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствените, които имат някакво желание да ни нападнат, са ***. Те са и последните, дето го направиха преди 70 години. Не съм русофил, но обикновеният руснак не питае чак такава злоба към българите. Ядосват се за рисунките по паметника на СА, мислят си - западната пропаганда и т. н. Добре е, че такива като Волен Сидеров ги баламосват успешно. Все пак сме съюзници с цивилизования свят и нямаме нужда от войска, камо ли да се бием.
245
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 360"мой човек" вземи малко да прочетеш Вазов Захари Стоянов и за Селямсъза и Копринарката сигурно не си и чувал...и въобще не ми се спори на тази тема че е много неприятна...
244
4
 
3
 
! Отговори
за 358...ха,хааааа преди 8 години
...мандрите са вече частни ,....и все на комунисти , като Бареков и СЪРгея в Брюксел....ха,ха,хааааааааа...Лично , аз не вервам да те хранят като "шумкар"...без пари..!Като се каниш да ставаш шумкар-----КУПИ СИ ПЪРВО МАНДРА!
243
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родина от 25 години вече няма ,има територия изцяло окупирана икономически,политически и военно от западните господари,има шепа продажници които безпрекословно изпълняват всички заповеди които им се свеждат,има народ който няма нито морал ,нито някакви ценности освен присадените му ,,европейски'',има беззаконие и престъпност,за това ли да тръгнем на бой!?
242
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
Каква армия,каква готовност бе ора??? Та ние сме оставени нарочно на тоя хал. Ония от север може да им падат ракетите и да им спират танковете ама си имат здрав юстен, само да рекат и бррр е е е ееееййй айд у паравану, и стадото ке клекне. Айде олан.
241
2
 
2
 
! Отговори
Тц преди 8 години
Е, то тук всеки е силен и действащ само на думи за каквото и да било. Типична българска черта- да стане така, да стане по втория, по третия начин, ама ако може само някой друг да го направи...
240
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 359: Това са свободни съчинения по картинка, мой човек! Рано си прекалил с питието!
239
2
 
14
 
! Отговори
Осман паша преди 8 години
До Анонимен 355Много точно го каза...и във връзка с това ще припомня на някои какво е казал Осман паша когато се е предавал на руснаците "не знаете какъв народ освобождавате ама ще разберете" е май разбраха вече...
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само че няма да се бие никой за интересите на САЩ.. Но ако започне война по-голяма война , ще започнем партизанска война срещу окупатора и ***.
237
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве що никой не пита с какво ще се биеме?Самолети нямаме,параходите ни-продънени корита,подводници хич,танковете и БТР-ите подарихме на македонците,останалите нямат акумулатори,нафта,гуме изтрити,армията ни един стадион хора не мое да напълни,а половината са тлъсти лелки,патроните и те сигурно са на свършване..........с прашки ли ще се биеме?
236
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До цезарЗа съжаление така е! Между другото турците са били и все още са много добри психолози! Турчин трудно се доверява,но довери ли се веднъж,остава верен до гроб! И при тях има *** и долни люде,но са несравнимо по-малко отколкото при нас българите!Бедите ни идват от там,че сме алчни,завистливи и се продаваме,не за тридесет сребърника,а за паница леща и то вкисната!
235
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз съм Тракиец а ти кво праиш тука
234
0
 
17
 
! Отговори
Христо преди 8 години
Тези 25 % явно не са разбрали въпроса..................
233
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за коя Родина на Траки и Византия ли , нали след това сме се преселили тука ама първо са били други
232
1
 
28
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Родина, да, кой не би се бил за Нея! Но това тук се превърна в територия, на която 26 години се упражняват некадърни, крадливи, тлъсти, морално миризливи, абсолютно неадекватни, така наречени от самите себе си "елит", мръсни и гадни олигарси, политици, управляващи, които продължават да съсипват Родината ни. Въпросът е зададен погрешно. Верният въпрос е: Бихте ли грабнали оръжие, за да бъде ометена горната гадна ***?"
231
4
 
5
 
! Отговори
Осман паша преди 8 години
До бг турчинБраво аркадаш...
230
7
 
12
 
! Отговори
бг турчин преди 8 години
да ва е.. българите...... заради политикците нямало да се биете, заради ичкийката нямало да се биете....... за разлика от ваз аз съм готов да пролея до последна капка кръв за мойту родина България