Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината

Турци, гърци, сърби и македонци по-патриоти от нас, сочи изследване
Обновена: 7 май 2015 14:04 | 7 май 2015 14:00, Красимир Ангелов
420
Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Едва всеки четвърти българин би се сражавал за родината. Снимка: Булфото

Само една четвърт от българите (25%) заявяват, че биха грабнали оръжие, за да се сражават за родината си, сочат резултатите от международно сравнително изследване на УИН/"Галъп интернешнънъл", проведено в 64 страни от целия свят.

Още по темата
Почти половината от нашите сънародници пък (47%), са категорично на обратната позиция.

Като цяло, средно 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а едва 27% не биха го направили. Правят впечатление обаче значителните различия по региони. Така например готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Снимка: "Галъп интернешнънъл"

Най-голяма готовност да се сражават за родината изразяват мароканците – цели 94% от анкетираните са посочили, че ако се наложи, веднага хващат оръжието в името на родината си. Същият процент е и при населението на малката островна държава Фиджи, която има население от едва 900 000 души. На трето място се нарежда Пакистан, където готовността за бой в името на родината са изразила 89% от анкетираните.

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна - само 11%. Много сходни са и резултатите от Холандия и Германия, където съответно само 15% и 18% от населението са готови да защитават своята страна.

Що се отнася до горещата точка в момента - Украйна, 62% от украинците изразяват готовност да защитават своята страна. В Русия този процент е малко по-малък - 59%. За сравнение едва 44% от жителите на САЩ са готови да грабнат оръжие.

От нашите съседи най-голяма готовност за бой в името на родината има при турците - 73% от всички анкетирани. Следват гърците с 54%, сърбите с 46%, македонците и румънците с 38%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи, отчитат още авторите на изследването. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%.

Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
4
 
12
 
! Отговори
Ами да.. преди 8 години
За да се бия за България ---ТРЯБВА КАТО СТАЛИН , ДА МЕ ЗАПЛАШАТ С РАЗСТРЕЛ --АКО ОТКАЖА ДА СЕ БИЯ /...За Родину и Сталину/.....За Волену ,Микову ,Бокову или Доганову//!!!/..и пак не е много сигурно ,че ще ме накарат.../
208
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ЗАЩО ДА СЕ БИЯ И ЗА КОЙ??? ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ МИ СА В ЧУЖБИНА. ЗА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЧЕТА В ПАРЛАМАТА ЛИ??? ДА АМА ПЪРВО ЩЕ ИМ ПОДАМ КАВАЛА ДА МУ СВИРНАТ ЗАБЛЕЯЛО МИ Е АГЪНЦЕ И ТОГАВА МОЖЕ ДА СИ ПОМИСЛЯ.
207
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стига ,бе...PRAV SI , AKO STANE VOINA VSI4KITE TIA KRADCI I BOGATSH4ETA PYRVI SHTE IZBIAGAT S DJIPOVETE, KAKTO STANA V SYRBIA PREZ 99 GODINA, SHTE OSTANAT SAMO GLADNITE DA SE TREPIAT EDIN NA DRUG
206
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako imahse Bulgaria shtiah da se bia , ama za takava rodina deto podlaga sobstvenia si narod na GENOCIT kak da se bia?
205
1
 
22
 
! Отговори
Стига ,бе... преди 8 години
...как аз-голтака , да се бия за тия охранени шопари ,3-пъти окрали Държавата и народа и които ни направиха "наемни соц-роби на труда"---без дом ,имот и собственост...?!!!!!...и то --за 500-лв. да си затривам живота...ха,ха,хаааааааааа.....СМЕШНИЦИ!ДА СЕ БИЯТ ТЕ , БЕ.....ТЕ ПОНЕ ИМАТ КАКВО ДА ЗАЩИТАВАТ ...ПА ИМАТ И ПАРИ ДА ПЛАЩАТА НА НЯКОЙ ДА ГИ ЗАЩИТАВА И..... "ОСВОБОЖДАВА"!АЗ СЪМ ВЪН ОТ ИГРАТА.... /..на войници.../!!!!
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S kakvo da se bie naroda? toi prodadoha tankovete , samoleti niiama , armiata ne systestvuva , s kuhnenksite nojove li s kakvo?
203
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са се били и в по-лоши моменти за страната от настоящия. НО ТОГАВА ХОРАТА В ПРАВИТЕЛСТВОТО СА РАБОТИЛИ ЗА НАРОДА!Знам от роднините си, че навремето след войните, буквално сме изградили държавата от 0--лата защото всеки е давал НА ДЪРЖАВАТА, без да очаква нещо в замяна. Идеята е била да изградят и съхранят бъдеще за поколенията. И само за няколко години, България се е превърнала в една от най-богатите страни в Европа. После идва комунизма и всеки знае продължението..
202
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пратенка в стил-да ги накараме да се мислят за ***. Писва ми от всекидневното заливане с помия върху българите. Тези манипулации ми идват в повече. Доста хора са коментирали. Има ли поне ЕДИН, който да е участвал в тази измислена анкета? Много ме съмнява.
201
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi niama dyrjava , niakakvi zakoni , pylen glad za naroda koi lud shte se bie za tazi dyrjava daje ne mise viarva da sa 25 % po viarno 0.25%
200
0
 
3
 
! Отговори
старото куче преди 8 години
Или професионална армия или държавна повинност И като те изпратят на фронта и аскера почне да се цели в манерката ти ще почне да пуца по братята
199
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кого да се бия???За тези който окрадаха държавата или за нашите богаташи ли!!!Те да си стоят в тила и да чакат когато всичко свърши пак да започнат да се подиграван с нас..Нееее никога ----какво ще ми вземат 500-600лв. заплата ли...Който има какво да пази той да отива.
198
1
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До До 290майсторствонто не е в това да нямаш граници въобще, а да умееш да ги движиш, т.с стесняваш /национализъм и разширяваш / жител на планетата Зема/, Също така за ги оплътняваш като зид, и обратното и т.н! Тялото също е граница /някои могат да излизат от него съзнателно, не само в съня си/, а онова за ума което пишеш е частично вярно ! Добре е винаги да има граница!
197
0
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ако въпроса е бихте ли убивали политици,отговора ще е утвърдителен на почти сто процента,при това безплатно
196
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БерлинТочно така мръсни комунисти !@
195
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ме извикат да се бия първо ще утепам Баце и президенто. Те ни направиха на маймуни, докараха да се полим и бегаме по странство за да оцелеем, станаха милиардери...и кво аз в окопа а те у бункеро??? Нема да стане батка.
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми нали требе нови натовски оръжиа да купуваме - ето, ето - статисктиката показва, че е оправдано, проучване санаправили хората, статискитата, наука - казва 25% са готови да защитават родината, значи са оправдани милиардите за оръжие, не виждам какво недоволстват някои - 25% са готови да умрат за България, сигурно нито в Русия, нито в САЩ нито в Еврипа има поне и 10% които да са готови да умрат са страните си.
193
0
 
32
 
! Отговори
уау преди 8 години
Само умствено изостаналите биха тръгнали да се бият за злата, неблагодарна и алчна мащеха.....
192
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм петриот, но ... Да защитатаваме кой? Крадците на едро и дребно, които ни крадат ежедневно ли?
191
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако силно желаете да се биете във война, ходете и се бийте, страдайте, карайте другите да страдат, щом вярвате, че си заслужава преживяването, давайте, но знайте, че има мн по-приятни неща за изживяване :D
190
0
 
2
 
! Отговори
До 299 преди 8 години
Държавните "лидери" в страни като бг са само пионки на големите икономически сили, поставени лица, изпълняващи глобалната програма за манипулация и контрол на местно ниво, напълно очевидно е. А иначе когато разшириш съзнанието си на няколко милиона светлинни квадратни години, може да се ограничиш до няколко хиляди квадратни километра само за да се изсмееш :D Вие си знаете в какво да вярвате и как да преживявате реалността и живота си :) Да се ограничаваш или не си е личен избор на всеки.