Нужно е финансово образование за учениците ни

Експерт: Последните класове на гимназията са най-подходящи за това
Обновена: 8 май 2015 14:31 | 8 май 2015 11:07, Анисия Иванова
12
Нужно е финансово образование за учениците ни
Явор Джонев. Снимка: Bulgaria On Air

Финансовото образование е нужно, но с него не бива да се избързва – то трябва да засегне по-скоро учениците в гимназиален курс. Това коментира пред камерата на Bulgaria On Air председателят на Института за прогресивно образование Явор Джонев.

Според него задължителните теми, които трябва да включва финансовото образование, са свързани с пенсионното осигуряване, личните спестявания и участието в инвестиционни процеси на борсата.

Въвеждането на финансово образование е необходимо, независимо дали ще бъде обособено като отделен предмет или ще бъде част от друг, обяснява Джонев.

Повечето младежи са прекалено много фокусирани върху въпроси кое е по-евтино и как да си купя поредната новост, как да придобия поредното нещо материално, което да ми даде по-добър престиж спрямо другите, без да разбират, че по този начин не могат да са щастливи и без да разбират, че консумирането не е инвестиционен процес, смята Джонев.

Според него последните класове на гимназията е добре да се въведе инвестиционно образование, което включва финансовото.

Но за доброто финансово образование са необходими усилия, промени в начина на мислене и нагласите у младите хора.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.Бг организират международна конференция "Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До непукистКакто съм споменал в коментар 5, 6, 7, повечето са далеееееч от такова разбиране, за което не ти е необходимо образование отвън, то е вътрешно усещане :D Мнооооого далеч даже, на светлинни години :) Макар реално, подобен начин на мислене да е толкова близо до тях, някъде в областта на сърцето :D
6
1
 
0
 
! Отговори
УВО преди 8 години
НЕ Е УСПЕШНО ОБРАЗОВАНИЕТО В БГСОРИ
5
0
 
1
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Като чета коментарите по-долу оставам с впечатление, че повечето форумци явно са на тежки наркотици. Или пък образованието (не само финансовото) съвсем им липсва?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто има един момент от развитието и еволюцията на съзнанието, в който всички започват да мислят рационално и задружно за доброто на всички, всеки проявява по-висш разум, тогава и егото и съпътстващия го егоизъм изчезват, тогава всички просто правят това, което трябва и което е необходимо за да живеят добре, докато са в синхрон с цялото, без да се нуждаят от пари, просто всеки си има това, от което се нуждае, занимава се с това, с което му се занимава и е щастлив да бъде продукт на космоса.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ниво на съзнание, в което на една цивилизация финансова система не и е нужна, дори е смешно от такава гледна точка, ама както казах в по-долния си коментар, тази цивилизация на земята, която присъства в момента, е още далеч от това разбиране, тя има нужда от това ограничение, което са парите, иначе щеше да се самоунищожи за 3 месеца :D
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дойде момента и когато човека ще осъзнае, че финансова система повече не му е нужна, ама засега е далеч от това разбиране и не е готов да живее в свобода.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Урок Първи: Икономиката не е наука , а религия за геноцид . грабеж и убийства.. Крайния стадий на Пазарната Икономика винаги е Фашизма ..