Финансовата грамотност – частна инициатива, зове Ханке

Нивото й у нас - учудващо ниско, пресметна той
Обновена: 11 май 2015 11:32 | 11 май 2015 11:13, Екип на Investor.bg
14
Финансовата грамотност – частна инициатива, зове Ханке
Снимка: БТА

Не правителството трябва да бъде водеща фигура в осигуряването на финансово образование, а частният сектор. Това мнение изрази професорът по приложна икономика Стив Ханке в изказването си по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“.

Още по темата

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Решението на проф. Ханке представлява създаването на т. нар. „частна асоциация“, която да предлага финансово образование и да бъде финансирана от частния сектор, като всяка година да бъдат раздавани големи награди на хора и институции, които са допринесли за осигуряването на финансова грамотност. Тези награди могат да бъдат медийно съдържание, както печатно, така и дигитално, публикувано от частни и държавни институции.

Поощряването на частния сектор чрез подобни големи годишни награди би насърчило компаниите да предлагат по-креативни възможности за финансово образование, а процесът за повишаване на финансовата грамотност да се случва все по-бързо, вярва икономистът.

Нивото на финансовото образование по целия свят, не само в България, е учудващо ниско, допълни Ханке. В САЩ, където е създаден тест, проверяващ финансовите знания на хората, само 60% реално успяват да го вземат.

Според проучване за финансовата грамотност в България, направено от Световната банка през 2010 г., нивото на финансова грамотност в страната е изключително ниско: около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат никакви финансови знания, или те са лоши или много лоши. По-изненадващото е, че въпреки големите възможности, които младите хора днес имат, тяхната финансова култура е много по-лоша от тази на възрастните, като 82% от младежите на 16-17 години не знаят нищо за икономиката.

Основната причина за изключително ниското ниво на финансово образование се крие в т.нар. “do-it-yourself” икономика, посочи икономистът. Според него хората мислят, че имат много повече знания, отколкото всъщност имат, като това се отнася и за финансите.

Според проф. Ханке финансовата грамотност на хората се базира на три основни стълба: осигуряването на достатъчно добра информация за възможностите и за избора, който могат да направят; гарантирането на знания, чрез които да разбират основните термини и концепции в икономиката; и предлагането на съвети как точно да изберат това, което е най-добро за тях и тяхното финансово бъдеще.

Икономистът се спря и на най-важните въпроси относно финансовото образование. Започвайки с тяхната същност, той посочи, че за да бъдат хората финансово образовани, те трябва да могат да управляват парите и финансите си, да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

Вторият най-важен въпрос, който проф. Ханке задава, е каква точно е ползата от финансовото образование. Само чрез възможността да правят информиран избор, хората могат да бъдат истински щастливи и да водят смислен и проспериращ живот, смята той.

Проф. Стив Ханке и български експерти обсъждат необходимостта от въвеждане на финансово образование в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Тя се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg.

Още новини от конференцията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото реално нещо в реалността са физичните, квантовите и космическите (природните) закони, всичко друго е една илюзия, в която сами се вкарвате, докато пренебрегвате наистина реалното. Пропускате да развивате и разширявате съзнанието си, материалисти като този в статията ви държат концентрирани в материализъм и ви принуждават да мислите единствено и само за оцеляване и за работа, вместо да научавате нови неща, докато сте създали система, в която всички просто живеят добре.
9
0
 
5
 
! Отговори
Икономиста преди 8 години
Така е, който не играе по свирката на световните лихвари или е "финансово неграмотен", или направо обявен за терорист. Ако е държавен глава - диктатор.Кадафи за какво го свалиха? Опита се да играе не по "правилата".
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсата на изучаване на реалността ви и трупането на знания за това какво представлява тя, слабото ви осъзнаване и разбиране на това, как работят нещата и кое до какво води, ще ви постави в ситуация от нежелани предизвикателства, този балон икономика, който надувате, който е една илюзия създадена от вас, ще се спука, като гледам нивото ви на съзнание, мн ще се чудят защо така става, и няма да имат необходимите знания да си обяснят развитието на нещата, пренебрегвате това, което е наистина реално
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идва от държавата, в която никой не може да си направи сметката и всеки е принуден да живее на кредит, a тръгнал да ни просветлява нас тук. :D
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стиви, ти първо вземи да ограмотиш собственият си потресаващо неграмотен американски народ и тогава ела да ръсиш акъли тука. Друго си е първо да видим някакъв резултат от съветите ти, преди да си дошъл в България.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Племе което има "мъдрост" , "Пари ми дай акъл не искам" му е... мамата.
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** са ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИ та какво остава за финансова грамотност.Това племе е по-зле от маймуните в Африка.
3
2
 
5
 
! Отговори
чичко Паричко преди 8 години
Финансова грамотност - добре ! А къде са финансите ?!И моята финансова грамотност ще даде ли отражение за въвеждането на еврото , примерно ?!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах цялото изказване на Стивън Ханке в това изказване човека казва в прав текст,че в никакъв случай да не бързаме да въвеждаме еврото и,че преждевременното ни влизане в ЕС е било голяма грешка. Това явно обаче е умишлено пропуснато в тази статия.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека НЕ СЕ ЧУДИ че *** са НЕГРАМОТНИ.дЖурналистчето писало статията "омекотява" грозния факт че простолюдитео е ТОТАЛНО неграмотно.