Как ще се пенсионираме? Ще скочи ли възрастта?

Допирните точки между синдикати и работодатели преди Тристранката
13 май 2015 08:54,
64
Как ще се пенсионираме? Ще скочи ли възрастта?

Предстои днес социалните партньори да обсъдят пакета от мерки за реформа в пенсионната система на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори подкрепят пенсионната реформа, но очакват прецизиране на текстовете за промяна на Кодекса за социално осигуряване.

Синдикатите са против увеличаването на възрастта за пенсиониране за трите категории труд, а работодателите не подкрепят намерението за увеличение на осигурителните вноски.

КНСБ и КТ "Подкрепа" застават зад онази част от предложенията за промени в пенсионната система, свързани с предлаганите балансирани мерки по подобряване на събираемостта и адекватността на пенсиите, което ще доведе и до увеличаване на приходите в пенсионната система, коментираха за БТА лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

"Една голяма част от предложените промени са в посока, за която сме настоявали, тъй като се решават проблеми с хора, които са на преференциален режим на пенсиониране, особено работещите в сектор "Сигурност", каза за БТА Димитър Бранков - заместник-председател на Българската стопанска камара.

Планираното увеличаване на възрастта за пенсиониране

Предложението на социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

От Българската стопанска камара подкрепят предложения режим за увеличаване на стажа и възрастта в масовата категория, стъпка, която отговаря на сегашните неособено добри характеристики на пазара на труда, коментира Бранков.

Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов синдикатът смята, че възрастта в масовата трета категория не трябва да се увеличава механично, а да се определя в зависимост от средната продължителност на живота. Това е обективен, а не политически подход, коментира Манолов.

Според КНСБ поколението работещи, което се опитва да се пенсионира през последните години, гонейки възрастта и стажа, ще понесе нови удари с предложените промени и трябва да бъде компенсирано.

Оценката на риска трябва да бъде водеща при категоризацията в сектор "Сигурност"

Според Димитър Манолов възрастта за работещите в сектор "Сигурност" трябва да бъде определена по аналогия на тази за работещите във вредни условия на труд. "При едни условия работят полицаите на улицата, при съвсем други администраторите", отбеляза президентът на КТ "Подкрепа".

Тодор Воденов, председател на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", коментира, че работещите в сектора при най-рисковите условия на работа трябва да са първа категория, но чиновниците от Министерството на отбраната трябва да се пенсионират по общите условия за третата масова категория.

"За" и "против" увеличаването на осигурителните вноски

Социалното министерство предлага увеличение на осигурителните вноски за период от 12 години напред с общо 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 на сто вноската за фонд "Безработица".

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепят увеличаването на осигурителните вноски. Според Пламен Димитров обаче стъпката за увеличение на вноската за фонд "Безработица" може и да е по-висока и да достигне до 3 процента като вноската за фонда да расте не с 0,2 на сто през година за следващите 12 години, а със стъпка 0,5 на сто.

Това, по думите на Димитров, ще направи възможно увеличаването на минималния размер на обезщетението за безработица, което в момента е 7,20 лева на ден и не кореспондира с минималната заплата, както трябва да бъде.

Според Димитър Манолов от "Подкрепа" увеличаването на осигурителните вноски няма да реши проблема докрай, но ще го облекчи.

От БСК обаче са категорично против заложеното нарастване на осигурителните вноски.

Коефициент на нарастване на пенсиите

Социалното министерство предлага увеличаване от 1 януари 2017 г. на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) с размер - минимум размера на швейцарското правило, до достигане на коефициент от 1,5 на сто.

Според БСК това предложение ще създаде проблеми при хората в преференциален режим на пенсиониране, тъй като преизчисленият осигурителен стаж в някои случаи може да надхвърли 50-60 и много повече години и ще се получат абсурдни размери на индивидуални пенсии за този тип категории.

От КНСБ са съгласни, че повишаването на пенсиите трябва да преминава през увеличението на тежестта на годините и осигурителния стаж в пенсионната формула и планираното увеличение от 1,1 до 1,5 на тежестта на една година осигурителен стаж е стъпка в правилната посока.

Синдикатът обаче иска да се гарантира, че пенсиите ще растат всяка година с швейцарското правило, като към това бъде прибавено и планираното увеличение на тежестта на осигурителния стаж всяка година или през година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигането на възрастта само реже още повече пенсиите и заплатите на българите и вдига емиграцията към чужбина. На Запад може да вдигнат възрастта, защото и заплатите и пенсиите са високи и няма безработица. В България високи и сигурни заплати вземат само (евро)депутати, министри, кметове и други връзкари и за тях е изгодно да не се пенсионират че дохода им ще се срина като пенсия от НОИ.
43
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Защо се поставя въпроса така лакейски - ще дава ли държавата пенсии?! Къде са парите удържани за пенсия цял живот? Хората си ги искат заедно с лихвите! - Непрофесионално, ненаучно и невъзможно! Тогава избиването на евреите е единствения път за излизане от ада!!!
42
1
 
7
 
! Отговори
футурист преди 8 години
Вдигането на осигуровките и пенсионната възраст не е правилният път. Истината е в намаляване на безработицата, изграждането на стабилна икономика, по-високи доходи и от там постъпленията за здравеопазване, образование, отбрана, пенсии и т.н. ще растат не с мижави проценти, а в пъти.
41
2
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
То е ясно! Българите ще работим докато сме живи ! * ще ядат пият и се веселят докато са живи ! Да живеят управниците ни !!! Нихната м..... !!!!
40
1
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Трябва да спрем да плащаме пенсионни. Така или иначе няма да ги доживеем... :-/
39
1
 
10
 
! Отговори
beni преди 8 години
ИСКAМ ОТГОВОР ОТ УМНИЦИТЕ !61 ГОДИНИ И 25 ГОДИНИ ТРУДОВ СТAЖ.НЯМAМ ГОДИНИ НЕ ПО МОЯ ВИНA.КОГA И КAК ДA ЧAКAМ ПЕНСИЯ?
38
9
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Интересно никой не коментира как и от къде ще дойдат пенсиите. Вероятно извънземни ще ни ги донесат или от какво . Нашето общество свикна от т.н. социализЪм само да иска . Дай , дай и пак дай . И най много искат мързеливите и безработните .
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво
36
1
 
9
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Защо агентите на ДС-КГБ взимат тавана и източват пенсионната система. Ами да идат от Москва да си търсят пенсията. Тука са вредили на Родината и своите съграждани.
35
1
 
13
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
411 евро най-ниската пенсия в ТурцияНе се учудвайте, ако някой около 40-годишен турчин или туркиня ви каже, че е пенсионер. Не ви лъжат. Защото в Турция доста рано може да се стигне до пенсия. Мъжете може да претендират за пълна пенсия на 40 г., а жените на 38 г. На практика 25 г. трудов стаж са достатъчни. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 г., а при жените 76 г.Въпреки ранната пенсионна възраст турската държава изплаща 64,5% от заплатата на пенсиониралите се. 7,3% от БВП отива за пенсионни разходи. Освен това държавата плаща по 7960 долара за здравеопазване. Практически
34
1
 
11
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Най добре е да се пенсионираме на 90г
33
7
 
8
 
! Отговори
Човекът Долар преди 8 години
Аз работя на Wall Street и благодарение на личностните си качества съм финансово обиспичен. Не съм сигурен за Сидни Ав$$стралия ама сърдечно му пожелавам да извойува своята финансова независимост. Гордея се с мойта финансова мощ!
32
2
 
15
 
! Отговори
777 преди 8 години
На 40 и 50 годишните хич да не им пука, дотогава тия ще ни затрият, като държава!
31
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги мислете пенсиите.Тиквун ще се погрижи да ви умори преди да доживеете за тях.Кой не скача (от 20-30 метра височина) е червен..............Весело прекарване в Ада!
30
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
срамота , младите работа нямат , възрастните ги карат да работят до гроб
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инвалидите също изнемогват, но сред тях има много фалшиви - здрави хора под 50-60 г. предпочитат нищожна инвалидна пенсия но не и да работят. Ако ги разобличат тях, ще може да се увеличат пенсиите на истинските инвалиди.Тези със социалните пенсии също са за ожалване, но повечето от тях просто не са си правили труда да работят дори по времето на социализма. Как тогава да ги съжаляваш? Ние просто ги хрантутим.Най-скандално е положението на трудовите пенсионери - те са ОГРАБЕНИ.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako не успеят да ни докарат до соц. пенсия, то ще измислят начин как да ни прецакат.
27
2
 
21
 
! Отговори
Повишаването на преди 8 години
възрастта няма да ни се размине. Диктуват европейските ни партньори, а тях хич не ги интересува каква е средната продължителност на живота у нас в сравнение с тяхната.Увеличаването на осиг.вноски ще ядосва хората,защото заплатите са мижави, но тези нови вноски няма да повишат чувствително бъдещите ни пенсии.Проблемът е друг - българските пенсии поставят под въпрос ОЦЕЛЯВАНЕТО на хора,които 35-40 г. честно са работили. Незабавно увеличение с поне по 100-150 лв е нужно, но не знам как да стане
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
навършвайки 65 да ти режат главата-така ще се рещши проблема с милионите пенсионери и разходите за тях
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионна и всякакви други реформи без икономика не стават. Защо мълчат всички дрънкащи политици по отношение на икономиката. само тя ще създаде работни места, добро обазование и здравеопазване. Какво се произвежда в България, че да отчетем че имаме икономика. Само внос, търговия, спорт, туризъм и други промиващи мозъците ни дейности. Както недонаучените и с празно самочувствие карат колите си, такива са и ръководещите ни.