Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете

Управляващи и опозиция обещават да не плащат за коментари
Обновена: 13 май 2015 07:46 | 13 май 2015 07:45,
96
Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете
Снимка: архив, Reuters

Месеци преди местните избори предизборните обещания започнаха. Управляващи и опозиция се отказват от услугите на платените коментатори в интернет с подпис. От Реформаторския блок влизат в битка с подмяната на общественото мнение чрез платени коментари, пише Нова телевизия.

Всички знаят за троловете, но от услугите им на първо място трябва да се откажат основните им работодатели - политиците. Затова партиите решиха да си стиснат ръцете. В споразумение, с което обещават повече да нямат трудови взаимоотношения с армията от коментатори и да не подменят общественото мнение. Споразумението на Реформаторския блок ще подпишат почти всички, макар и някои с неохота.

Троловете нямат имена, нямат лица, нямат и мнение. Работят, за да лансират мнението на някой друг. За да възхваляват или клеветят. Зависи за какво им плащат. Техните най-щедри клиенти са политиците, но не само.

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори. Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също и законът не може да ги спре, защото всеки опит за промяна на законодателството може да бъде употребен за ограничаване на свободата на словото.

Предложенията на IT специалистите и онлайн медиите е филтър на коментарите. Подобно на принципа, по който електронната ни поща отсява така наречения спам. Друго предложение е затягане на контрола при регистрация във форумите, така че да излизаме от анонимност, ако искаме да пишем в интернет. Не на последно място е саморегулацията.

От БСП определиха като тролове и част от експертите и анализаторите, които гостуват в телевизиите и поискаха да заклеймят и тях.

Подписи ще има следващата седмица, ако някой не се откаже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... Троловете пък, като видят новина с Путин веднага изплякат 300-400 коментара как искат да му *** подметките ...... а пък кравите в горно-нанадолнище са ***. Не се трае направо! ...-------------Ти си същия тип като тези дето *** подметките на Путин, ама от другата страна!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, Радане! Няма да пиша повече за теб и лъжите ти! Щом толкова го е страх Радан, няма да го притеснявам. Имам много по-важни неща в живота си от това да се занимавам с политически компаньонки.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ако някой е *** и пише по политически теми - това не е лошо.Лошо било ако е платен.Ефектът не е ли същия?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следваща стъпка - Радан Кънев прави трудови лагери за политическите си опоненти.
42
1
 
6
 
! Отговори
Дими преди 8 години
То тогава да направим една държава с една партия с един вестник с едно радио с една телевизия с ... и без запетайки точки двуеточия ... който не испълнява расстрел ...
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХмА кой ще потърси сметка на Радан Кънев, който публично заяви, че няма да прави правителство с Бойко Борисов - във никакъв случай. А после се коалираха.На такива като Радан кой ще потърси отговорност?
40
1
 
4
 
! Отговори
И к'во? преди 8 години
И к'во? Който не харесва даден политик/партия и т.н. и изказва мнението си в интернет пространството, значи е ***, така ли? Ми да го д***те, като искате хората да започнат да ви харесват, вземете да си вършите работата.
39
0
 
5
 
! Отговори
депутатски алъшвериш преди 8 години
Че каква е разликата от каналиите и мъртвите души. Изборите навсякъде са фарс.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na nai-dobrite trolove nikoi ne im plashta i tunat v mizeriq.
37
2
 
2
 
! Отговори
до отворения елф преди 8 години
Много има да чакаш момче , един *** да си мисли,че написаното визира точно него.На трола въобще не му пука за мнението ви защото той си има негово собствено и не се влияе от тълпата.Точно с това си качество троловете дразнят такива *** и лузери като теб.Трола не се влияе от пропаганда и манипулиране,защото е наясно с действителността,която много ,като теб искат да я прикрият чрез вкарване на закони ,заплахи и т.н.
36
1
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
До *** АминЩото па избирателите на БСП и ДПС са генетично ОСАКАТЕНИ.И к`во излиза? Генетично обременени и Генетично осакатени си избират *** на смени.....
35
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
И аз обещавам да не пия повече! Нито по-малко...
34
1
 
8
 
! Отговори
трол на свободна пра преди 8 години
Това политиците са големи наглеци.Да си дадеш мнението било тролене.Всеки си бае сам на главата.Политиците могат ли да ми отговорят на въпроса- Да ограбиш цяла държава за 25г.и да направиш един народ на "митко китката"-как се нарича това? и накрая да се изкараш жертвата.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината интернет ще остане безработен.
32
5
 
4
 
! Отговори
Пичай преди 8 години
Некадърните хора, които не стават за нищо или лентяйстват по цял ден, или работят като ***.
31
0
 
4
 
! Отговори
Дебил преди 8 години
Не вярвам.
30
1
 
8
 
! Отговори
WTF преди 8 години
Админа наточил "дамаскинята" и сече коментари ,както и по татово не се е сякло свободното изразяване на мнение
29
2
 
18
 
! Отговори
Бил преди 8 години
Тук се подава грозната глава на едно минало време, на времето на комунистическите тайни служби които следяха всеки какво говори и ако каже нещо в разрез с партийната линия тежко му защото живота му можеше да свърши по много неприятен начин - в концентрационен лагер, където с него да се гаврят, след което да убият и или да хвърлят тялото му в реката или по късния вариант да го дадат храна за прасетата защото телата имаха свойството да изплуват на повърхността на Дунава.
28
3
 
9
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
ГЕРБ и РБ нямат нужда от ***, избирателите им са генетично обременени и не е нужно да им се плаща, за да бъдат неадекватни. Само разгледайте коментарите под която и да било новина в който и да било сайт и вижте за какво става въпрос.
27
0
 
7
 
! Отговори
mihala преди 8 години
На 36- Няма хора има електорат. Той не е в състояние да мисли, а какво ли да пише.Да законодателствува също.Той е безгласна буква, но от коя азбука???...