Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете

Управляващи и опозиция обещават да не плащат за коментари
Обновена: 13 май 2015 07:46 | 13 май 2015 07:45,
96
Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете
Снимка: архив, Reuters

Месеци преди местните избори предизборните обещания започнаха. Управляващи и опозиция се отказват от услугите на платените коментатори в интернет с подпис. От Реформаторския блок влизат в битка с подмяната на общественото мнение чрез платени коментари, пише Нова телевизия.

Всички знаят за троловете, но от услугите им на първо място трябва да се откажат основните им работодатели - политиците. Затова партиите решиха да си стиснат ръцете. В споразумение, с което обещават повече да нямат трудови взаимоотношения с армията от коментатори и да не подменят общественото мнение. Споразумението на Реформаторския блок ще подпишат почти всички, макар и някои с неохота.

Троловете нямат имена, нямат лица, нямат и мнение. Работят, за да лансират мнението на някой друг. За да възхваляват или клеветят. Зависи за какво им плащат. Техните най-щедри клиенти са политиците, но не само.

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори. Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също и законът не може да ги спре, защото всеки опит за промяна на законодателството може да бъде употребен за ограничаване на свободата на словото.

Предложенията на IT специалистите и онлайн медиите е филтър на коментарите. Подобно на принципа, по който електронната ни поща отсява така наречения спам. Друго предложение е затягане на контрола при регистрация във форумите, така че да излизаме от анонимност, ако искаме да пишем в интернет. Не на последно място е саморегулацията.

От БСП определиха като тролове и част от експертите и анализаторите, които гостуват в телевизиите и поискаха да заклеймят и тях.

Подписи ще има следващата седмица, ако някой не се откаже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Биг брадър вижда всичко, стига свобода на словото, защото вече започва да пречи на партиите спокойно да тролят по време на избори с плакати, да ги лепят, да цапат, да плащат за реклама и т.н.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сутрешно тролене, вечерно тролене, едни и същи телевизионни ***, платени от партии или корпорации или фондации, са на екрана.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво правят телевизионните *** и лобисти от телевизионния екран? Те са най-големите *** и работят за партии. Троловете в интернет нямат влияние. ТВ ***: "Енергиен експерт"; ***: "Социолог-червен, син и герберски цвят"; ***:"Владо КюроЛЕВ"; дебелашки ***: ""Огънян Минчев"; *** "Институт за позорна икономика" и т.н. Няма спасение от телевизионните досадни ***.
63
0
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
Може да блокират *** ти с нещо "твърдо и с диаметър 10 сантиметра" ще ти бъде гот, нали?.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също"------------Това е изказване на някакъв много умен човек, който си е подредил мислите, преди да говори :)))
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вържете Кутев и проблема е на 90% решен
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
блокирайте руските IP и троловете ще изчезнат :))
59
0
 
4
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
И какво излиза!?Искат мамините политиканчета да не ги критикувам! Това ли им е болката?Еми да не се дтшгне до сопата при това положение!?Или до жная машинка салашника!?Щото састо е тръгнало ще си го получат!!!!!
58
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Щом обещават ,значи досега са плащали.Как може да хвалиш политик или партия безплатно?Несериозно е.
57
1
 
6
 
! Отговори
още към 71 преди 8 години
А най-страшното е, че в тези ***-сайтове, ако мога така да ги нарека, има списъци с хора.Това е най-страшното - списъците с неудобни хора!!!Ей това вече според мен е проблем!Не може да обясняваш за свобода, а в същото време да искаш да я отнемеш на определени хора и ДА СИ ПРАВИШ СПИСЪК с тези хора!Това изключително много отива към диктатура!Това е крадецът да вика - дръжте крадеца!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За който и да гласувате няма да има значение, всички имат начин на мислене и оттам действане, при който те да живеят добре, а народа да продължава да живее в мизерия, хората да са концентрирани в оцеляване и простотиите да продължават да съществуват, да не говорим, че зад всяка партия стои олигархия, и политиката винаги обслужва техните интереси, а не тези на обикновения роб в системата им, някои от тях са умни, но на повечето им липсва мъдрост, това ще си проличи от последствията в бъдеще.
55
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Хехе смехории!Те подобни глупости разправяха и за купуването на гласове (то поне е и криминализирано) и изборите в България са един от големите бизнеси. Това отказване от троловете е по плоско и от рефрените на бялата златка. Учуден съм че даже са си признали ползването. А и реално погледнато няма как да се санкционира ***. За да е успешен му се налага да има редица IP-та ползва PROXY-та или VPN, най-добрите до колкото знам са и само скриптирани. Има търсене има предлагане.
54
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
a che to kato mahnat trolovete,shte triabva da si pisha sam sas sebe si. zashtoto tuk e trol do trola,mila moia maino lio,iunak do iunaka.
53
2
 
2
 
! Отговори
още към 70 преди 8 години
Същата идея, но от другата страна на барикадата са си направили в сайта "анонимъс България".Там пък се обяснява, че Обама ще изтребва народа си, че САЩ ще ни поробят като в Матрицата и т.н.Всеки може да си пише каквото си иска, след като е написал една камара пълни простотии!
52
2
 
4
 
! Отговори
още към 69 преди 8 години
Няма нищо лошо да се осмива някой политик - Слави Трифонов го е доказал.Направили са си сайт, за да осмиват Путин. Ами хубаво, това си е техният живот, на тях това им харесва и нека го правят, нека се пенят и да се кефят. Не може да се забранява на хората да се забавляват, само защото на Радан не му харесвало.Може би трябва да спра да споменавам Радан( но толкова ми е неприятен този човек ), защото ще ме обвинят в тролене :)
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само влезте в сайта - "Петата колона на Русия" и пак ми говорете за ***. Те даже сайт са си направили и страница във фейсбук.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 26 години взелите чрез "честни избори" управляващи дават клетва,че ще работят за щастието и благоденствието на драгия избирател.Резултатът е виден-от 9 млн вече всеки втори българин е или емигрант,или умрял от демократичните закони и тгяхното приложение. Клетвопрестъпници ли ни управляват,или само престъпници? Не е ли време във всяко населено място да избираме предложени от народа,а не от партиите управляващи, включително и "горски", да им потърсим отговорност и заработим за България?
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И изобщо какво значи подмяна на общественото мнение?Това означава ли, че политик не трябва да пише или говори по определена тема, защото е пристрастен?И изобщо ...Наскоро прочетох следното:- Мислиш ли за нея?- Не!- Мислиш! Защото ако не мислеше, щеше да попиташ - за коя!Та същото е и с тези, които говорят за ***! Те са най-големите ***!
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек, който публично излъга хората да гласуват за него, сега говори за подмяна на общественото мнение. Цинично!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е същото. Един *** напише един-два коментара, пък спре-------------Знам един "Бург" - познавам хора, които не могат да сметнат 35% от 9.5 лева. Сериозно ви говоря! Но иначе имат изключителни познания във всички сфери и такъв тип човек може да поства по цял ден, ако има време. Не виждам разлика между платения и тъпия. Всеки човек би трябвало да има право да си пише каквото си поиска, стига да не прекалява и да оставя и другите участници да си изложат тезите, бил той платен или не!