30 г. чакане: Собственици искат обезщетение за земи

Имотите на хората в Резиденция Бояна са иззети от държавата
14 май 2015 12:20,
23
30 г. чакане: Собственици искат обезщетение за земи
Снимка: bTV

Пред оградата на Резиденция Бояна днес се събраха граждани, които от 30 години водят битка с държавата, за да получат обезщетение за земите си, отнети в полза на властта.

"Защо строите върху чужди земи? Утре всичко ще бъде наше!" – този плакат показаха група собственици, които от години се борят за обезщетения за имотите си.

Земите на гражданите са останали зад оградата на резиденцията. Всеки един от тях има документи за собственост, но те само им напомнят, че някога, в миналото, тези имоти са били техни. Равносметката е 30 години борба с институциите и никакъв резултат.

Възрастните хора още си спомнят времето, когато по тези земи бащите и дядовците им са пасли стадата си. Но години по-късно нито един от тях не е получил дори лев обезщетение, въпреки изрядните документи, които притежават.

"Преди да се застрои резиденцията моята земя бе 20 декара. Малко по малко започнаха да вкарват всички в стопанство и да взимат земята. Като минавам тук-там виждам някои от моите дървета, защото имах овошки, орехи. Като ги видя ми става тежко и мъчно и си карам последните старчески години в надежда", споделя потърпевшият Найден Дудев.

Хората, много от които в напреднала възраст, имат по половин дузина дела, а междувременно зад оградата БФС започва изграждане на своя база върху 62 декара. Протестиращите я наричат "бардак". Те твърдят, че никой не иска да ги чуе и държавата открито пренебрегва исканията им. "Това е постоянна борба", казват те.

Областният управител на София Веселин Пенев не излезе даже с писмено становище по въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари