Майсторът без крака, който работи от добро сърце

"Тръгнеш ли да се предаваш, просто няма смисъл. Борим се"
14 май 2015 11:40,
22
Майсторът без крака, който работи от добро сърце
Снимка: bTV

Иван живее в Дома за хора с физически увреждания в Кюстендил. За него това е най-истинският дом. Той е на 35 години и от точно толкова не е изричал думата "мама". Изоставен е още като бебе. Но пък често казва думата "семейство" - то е при него, в общия дом.

"Никой не мога да съдя. Така се е случило, здраве да е. Тръгнеш ли да се предаваш, просто няма смисъл. Затова се борим смело напред и... каквото дойде", казва той пред камерата на bTV.

Иван се ражда с аномалия на краката. Въпреки това обичал да се разхожда. До момента, когато лекарите решават най-страшното.

"Нямах даже и 18, когато ми ги ампутираха. Постепенно се адаптираш... Аз си го знам положението. И да искам по-хубаво да стане, може и да не стане. Затова се примиряваш с дадена мисъл и това е", споделя Иван.

Вече 17 години е в инвалидна количка. Но е открил начин да се чувства пълноценен - като майстори инвалидни колички. Досега е поправил стотици. Казва, че това го зарежда с желание за живот. А и много хора търсят помощта му.

Иван не взима пари. А просто от желание да бъде полезен: "Пари не взимам, защото... знам, че хората като мен са с малка пенсия. Да му взема 2 лева за лепене, то е престъпление! Той си ги е спестил тия пари да си купи нещо друго".

Освен че помага на хората в дома, Иван се грижи и за животните в двора - кучета и зайци. Грижи се и за пет кокошки. Казва, че не му липсва никой, защото всички, които обича, са тук. Има си приятелка - Надежда. Настанена е в дома с диагнозата "детската церебрална парализа".

"Помислих си... първата ми любов! Харесахме се... Обичаме се! Това е най-важното нещо!

"Иван е много добър, много добър. Помага на всеки. В живота ми е той само!", споделя Надежда.

Днес 35-годишният мъж е и ученик. Решил да продължи средното си образование, което преди години прекъснал.

"Сега уча вечерна форма в езиковата гимназия, 11 клас. Живот и здраве, догодина - 12 клас. Защото, за да работиш - трябва да има образование! А само с основно - няма как да те вземат на работа", казва Иван.

Освен майстор и и ученик, той е и служител в местното читалище по европейска програма. Тук се радва не толкова на минималната заплата, колкото на шанса да бъде сред хората. Програмата обаче скоро свършва, а за Иван най-голямата мечта е да бъде полезен и да работи. Затова се надява, че ще получи шанс да се докаже.

"По-друго е човек като работи навън, да се реализира. Да видят, че хора в моето положение, имат желание за работа! Не можеш да седиш на едно място. Да седиш между четири стени, да се затвориш. Това ми е най-важното - да работя някъде. Независимо дали ще е в читалището или в друга институция, но да работя! С божията воля всичко ще се нареди!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
26
 
! Отговори
младен преди 8 години
Евалата. Много хора само като си навехнат крака и вече лягат на умирачка, а този пич газ напред. Евалата още веднъж
13
1
 
30
 
! Отговори
No Name преди 8 години
Мога да заявя най-отговорно, че този човек е много по-силен и извисен и от мен, и от огромна част от българите, които явно не сме физически, а инвалиди в главите ни.Моите уважения!Поздрави и на Валерия *** за статията!
12
1
 
21
 
! Отговори
Жорко преди 8 години
Всеки момент се очаква някой злобен или политизиран коментар. Хора недейте! Браво Иване! Попътен вятър, и дано някой да може да помогне с нещо на този истински човек.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон за силата на духа!
10
1
 
19
 
! Отговори
БАТ преди 8 години
Мога само да кажа БРАВО
9
1
 
34
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Браво на Иван. Такива хора са вдъхновение. Живеят между нас тихичко, кротичко, без да парадират за каквото и да е. Благодаря и на днесбг, че разказахте историята му, и се надявам, да споделяте повече такива положителни истории. Защото ги има в изобилие, трябва само човек да отвърне глава в страни от всекидневните катастрофи, политически пръщолевения, престъпления и корупция.
8
1
 
20
 
! Отговори
elisk преди 8 години
Браво на човека! Много биха могли да вземат пример от него!
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този човек е вдъхновение за всички, които са се предали и не намират смисъл да се борят! Да е жив и здрав! Браво за позитивната статия!
6
1
 
33
 
! Отговори
eeha преди 8 години
Бъди жив, здрав и щастлив!
5
1
 
27
 
! Отговори
Des преди 8 години
Няма ли кой да му помогне?
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалата, само така.
3
1
 
59
 
! Отговори
s преди 8 години
Само уважение за този човек. Без образование, без нормално семейство, дори без крака, а колко много може да се научи от него. Огромна воля и психика, огромна доброта у тоя човек.
2
1
 
46
 
! Отговори
dfgo преди 8 години
малко останаха хора, които искат да са полезни, а и да работятвсичко хубаво на Иван!
1
1
 
70
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Най-накрая една положителна статия, човек реалист, оптимист и гледащ напред. Браво.