Симеон Сакскобургготски – Цар или не?

Няма право да се титулува така, смятат 40% от читателите на Dnes.bg
14 май 2015 17:25, Красимир Ангелов
198
Симеон Сакскобургготски – Цар или не?
Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван като цар в богослуженията. Снимка: Булфото

Едно решение на църквата разбуни сериозно духовете в страната в последните 2 седмици -  Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири.

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на решението и предупреди, че то може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата

"Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди тогава държавният глава.

В крайна сметка с писмо до Светия Синод Симеон Сакскобургготски обяви, че се отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

В разгара на дискусията Dnes.bg реши да попита своите читатели "Цар ли е Симеон Сакскобургготски?“ В анкетата участие взеха над 4060 души, които изразиха своето мнение.

За 40% от участвалите настояват, че бившият премиер няма никакво право да се нарича цар, защото вече е имало референдум, който е решил България да стане република. На обратното мнение е всеки четвърти (24%), според когото Симеон Сакскобургготски е бил цар и това му дава право да се нарича така и днес.

За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като цар, защото приемат това просто като прозвище, което е станало нарицателно за патрона на НДСВ.

Голям е процентът на тези (22%), според които тази тема е напълно излишна и цели само да се създава напрежение в обществото. За 7% от хората пък далеч по-важен проблем са ремонтите в София, които създават отново проблеми с трафика преди лятото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
до 124 преди 8 години
"po-vecheto"Това говори за тебе повече от изписаното!
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да живее цар симеон II.комунистите предатели на родината си! на въжето!
84
5
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
absoliutno sigurno e che rezultatite sa neverni.shteshe da e goliam ujias,ako po-vecheto hora biaha glasuvali za tova da e car,kakavto si e po rojdenie.Adali da go spomenavat kato takav-kakvo vi interesuva,kato ne hodite na carkva?Toi si e car,nezavisimo dali iskate ili ne.Zashtoto car e nasledstveno.drug e vaprosa ,che ne e deistvasht car.ako bashta mu beshe graf, i Simeon shteshe da e graf.Neka go spomenavat kakto si iskat v carkva,kakvo vi interesuva?
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Из нета има интересни факти за т.нар. синя кръв. Като имате време може да поразровите малко.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първанов и Станишев убедени коунисти ли са или интересчии?? Анкета 2.
81
1
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Първанов и Сергей Станишев комунисти ли са или не??? Анкета!
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турската икона Ататюрк е ликвидирал монархията в Турция, за което всеки турчин му е благодарен.
79
10
 
6
 
! Отговори
в.димитров-ейси преди 8 години
Разбира се, че е Цар. Не е Цар за едно нагло и забогатяло на гърба на народа общество от джебчийстваши мародери, които са пропорционално управляващи мъртвилото наречено "българска политика". Референдумът е бил абсолютно фалшифициран и тъй-като бива проведен под диригентството на една окупационна армия, не може да бъде легален. Преди да започне обаче масовата какапница срещу Царя народа показа истинското си отношение към неговото достойнство. Бяхме милиони посрещачите ми из цяла България. Това е.
78
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и днес съветското джудже прави народни републики в донецк и луганск! и днес не признава властта на чуждите народи! но утре го чака хага! или чаушеску или кадафи!а българският цар ще остане в историята ни като 6 годишен цар изгонен от комунистите.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
111, не ми дреме! А какво ще кажеш, за факта, че погребението на Клавдии е извършено близо до сената? Или за постоянните разпри на Тиберий с сенаторите - по повод управлението на провинциите на изток :))))
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** Стоян79, това ли ти е истинското име? Е вашите трее да са били големи.... аиде да кажа супер разсеяни, че да ти дадат такова име! Стоян79 :)))))) А фамилията как ти е? Пак ли е нещо с числа???? Истинско име казваш :))))))
75
2
 
4
 
! Отговори
***A*** преди 8 години
в българия е имало 300- 400 партизани! после хиляди! по византийско гърчеещи се! по турско потурчени българи! по съветско съветеещи се ООО НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН????не си знаят историята и са прости, но чугунени тикви! комунизмът е болест разстройство на психиката! или хапчета и психиатри или закони като при бащата на цар симеон и бесене!!! да живее българия! смърт на комунизма!
74
7
 
2
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
TROLCHETA KATO PISHETE IMAITE SMELOSTTA DA IZLEZNITE S ISTINSKITE SI IMENA KATO MEN.SIMEON 2 E CAR KAKTO KATO TITLA I SINIA KRAV TAKA I PO ZAKON.VIE NE MOJETE DA GO PROMENITE PO NIKAKAV NACHIN.IASEN LI SAM?.CHETETE ISTORIATA.I SE SPRETE S TOVA RUSOFILI-FOBI ZASHTOTO NA SRESHTATA NA VELIKITE SILI-STALIN,CHARCHIL I RUZVELT SA SE DOGOVORILI BULGARIA DA BADE PO SAVETSKA OKUPACIA.TAKA CHE ZA TOVA DA SME POD KOMUNIZAM SE SARDETE KAKTO NA ANGLIISKIA PREMIER TAKA I NA AMERIKANSKIA PREZIDENT.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
96, не е така, примерно Брут е убил император незнам кой си точно в сградата на сената. Сената е разпитвал императори и техните съпруги. Съществували са паралелно, до залеза на империята.
72
2
 
1
 
! Отговори
Други примери преди 8 години
Цяла Турция знае гроба на Кера Тамара, а червеният дудне "Не е доказано!"Червените даскалици ни учеха, че в султанския харем българки няма, а хората по света правят научни изследвания по документи и се оказва, че няколко от валиде султанките са българки (валиде, майката на султана, е най-авторитетната жена в империята). Още няколко са под въпрос по отношение на етноса им - български или не, включително и Кьосем - единствената жена, която реално е управлявала Турция вместо малолетен син и внук
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
републиката донесе мир, а по време на монархията имаме около 12 големи военни конфликта.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО ДОБРО ДОНЕСЕ РЕПУБЛИКАТА?
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дълбоката линия на истинските български царе, няма нищо общо със западните родове, още по-малко с Англия.
68
3
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Може и да не съм прав, но според мен ЦАР е титла на владетел, българският превод на ЦЕЗАР (Император). Не случайно, Цар калоян се е титуловал сам така след като е получил Титлата Крал от Папата, просто защото Цар е титла на владетел. Лицето Симеон Борисов Сакскобурготски е гражданин на Република България. Безусловно е от аристократичен произнод и е син на Цар Борис Трети. Бил е за малко малолетен ЦАР, но вече не е. Който иска да се моли за него, но да задължават всички вярващи не е редно.
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не цар а поредния предател и грабител на народа. Ако държеше да е цар да не беше се продал за паница леща!