Симеон Сакскобургготски – Цар или не?

Няма право да се титулува така, смятат 40% от читателите на Dnes.bg
14 май 2015 17:25, Красимир Ангелов
198
Симеон Сакскобургготски – Цар или не?
Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван като цар в богослуженията. Снимка: Булфото

Едно решение на църквата разбуни сериозно духовете в страната в последните 2 седмици -  Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири.

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на решението и предупреди, че то може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата

"Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди тогава държавният глава.

В крайна сметка с писмо до Светия Синод Симеон Сакскобургготски обяви, че се отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

В разгара на дискусията Dnes.bg реши да попита своите читатели "Цар ли е Симеон Сакскобургготски?“ В анкетата участие взеха над 4060 души, които изразиха своето мнение.

За 40% от участвалите настояват, че бившият премиер няма никакво право да се нарича цар, защото вече е имало референдум, който е решил България да стане република. На обратното мнение е всеки четвърти (24%), според когото Симеон Сакскобургготски е бил цар и това му дава право да се нарича така и днес.

За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като цар, защото приемат това просто като прозвище, което е станало нарицателно за патрона на НДСВ.

Голям е процентът на тези (22%), според които тази тема е напълно излишна и цели само да се създава напрежение в обществото. За 7% от хората пък далеч по-важен проблем са ремонтите в София, които създават отново проблеми с трафика преди лятото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цар е естествено!Щом баща му е умрял и той е станал цар, бил е такъв и няма лошо да се нарича и сега така. Само, че е цар без корона и без власт, какво ги бърка някой хора да се титулува така. А колко хора има, които са царчета по всички нива и никой не ги е чувал, а те си властват, властват, те са проблема на страната, не Симеон Втори
5
5
 
8
 
! Отговори
AnketKA преди 8 години
Симеон Сакскобургготски...kradec + , cesten grazdanin -
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато го посрещахме с радост по площадите 1996 г. за мен беше Цар, Символ и Надежда.Сега е г-н Никой.
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, че е цар, баща му е бил и Симо е. А Плевелът да си заминава в къщи, уволнен е!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не
1
16
 
5
 
! Отговори
alfa преди 8 години
селянина аграр или не . Има един цар и той е от фамилията на Сакскуборготите разберето го това и на нивата после