Шоко задръстване в София: Мъфини, кейкове, торти…

Всяка година по света се харчат по $ 7 млрд. за шоколад
16 май 2015 20:32, Екип на Bulgaria On Air
4

Снимка: Булфото

Мъфини, кейкове, торти и сладки, букети от ръчно направени бонбони, всевъзможни какаови фигурки. 35 участника представиха 300 различни продукта на първия по рода си шоколадов фестивал у нас. За да вкусят от сладкото изкуство софиянци задръстиха центъра и се наредиха на дълга опашка.

Организаторите споделят, че идеята за шоколадовата феерия се е зародила още преди две-три години, а за да я реализират, са черпили вдъхновение от големите европейски столици и са били водени от любовта си към вкусното лакомство. Участниците във фестивала бяха помислили не само за хората, които не могат да употребяват захар, но и за децата.

Сред гвоздеите на фестивала беше дългият един метър шоколад. Историята му започва още през 1877 г. и е свързана с Император Александър Втори. На традиционните пиршества в главната му квартира шампанското вървяло ръка за ръка с шоколад.

Всяка година по света се харчат по 7 милиарда долара за шоколад, а средната годишна консумация на човек е над 5 килограма. Аборигените от Централна Америка произвеждали от него бира, а ацтеките и маите го използвали като валута.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: шоколадкейк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Сигурно е така, но аз знам от познати сладкари, които съм питала, че и при тях не винаги се получава. Особено ако ползваш естествени продукти, без "подобрители".
2
0
 
5
 
! Отговори
сладкар с 18г. стаж преди 8 години
Трудни са за приготвяне в домашни условия само. Ако това ти е професията, знаеш метода, имаш добри и изпитани рецепти, продукти (финно смени бадеми) и добро оборудване като силикон на който да ги печеш, термометър да измериш сиропа до 118C и поне Kitchen Aid или Kenwood миксер и става. Колкото повече правиш, токлкова по-лесни ти се виждат.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на видеото са френски макарони. Скъпи и доста трудни за приготвяне, дори на сладкарите специалисти не винаги се получават.