За матурите се притеснявам повече от зрелостниците!

Министър Танев се закани: Борбата с преписването ще се води по всички начини
Обновена: 16 май 2015 12:02 | 16 май 2015 12:02, Анисия Иванова
16
За матурите се притеснявам повече от зрелостниците!
Тодор Танев. Снимка, архив Булфото

Образователното министерство взема всички мерки, за да осигури нормалното протичане на държавните зрелостни изпити и да не допусне изтичането на информация за матурите. Това каза образователният министър Тодор Танев пред "Дарик". Матурите ще се проведат на 20 и 22 май и ще съвпаднат с изпитите след седми клас.

Министърът призна, че е напрегнат, тъй като това са първите матури, откакто той ръководи просветното ведомство, но иска да вярва, че рисковете са сведени до минимум и всяко дете ще може да покаже максимума от себе си.

„Имам чувството, че се притеснявам повече от самите зрелостници. Но това не трябва да го пренасям като притеснение върху всички", каза министърът в отговор на въпрос как ще се пази да не изтече информация за въпросите и отговорите на матурите.

Той обаче уточни, че по-скоро става дума за организирано притеснение.

"Ходил съм включително при шефа на ДАНС, дотам сме стигнали. Говорили сме много с различни служби. От министерството е максимално взето в предвид всяко възможно нещо, което може, знаете - може да се срине някоя електронна система, да спре токът, да изтече информация, да бъде измъкната. Това всяка година се случва по някакъв начин за съжаление. Въпросът е, че искам да вярвам, че всичко ще бъде максимално добре подготвено и рисковете сведени до минимум, за да може всяко дете да покаже максимума от себе си спокойно и да няма изкуствено облагодетелстване от друга страна", каза той.

Образователният министър заяви, че борбата с преписването ще се води по всички възможни съществуващи методи. Той призна със съжаление, че техниката в такива случаи става все по-незабележима и изрази мнение, че тук въпросът е такива ли да останат изпитите, които са „просто непригодни да посрещнат възможността да бъде филтрирано преписването".

Запитан какви трябва да станат изпитите и какъв е смисълът да се наизустява материал, след като всяко дете може да намери отговор на въпросите в интернет, проф Танев призна, че "училището е до голяма степен догонващо, ако въобще догонва това, което се случва в живота".

Близо 60 000 деца са се явили на всеки един от изпитите от националното външно оценяване след четвърти клас, което е над 96 процента от подлежащите на така наречените „малки матури" ученици. Според Тодор Танев това е добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се притеснявай драги, все им е равно на 85 % от учениците за твоите матури.Вие в Министерството разрешихте бълването на неграмотници до 4 клас ,които знаят- не знаят преминават и когато отидат в 5 клас на даскалите им е до рев,защото децата са неграмотни ,а трябва да преподават на такива.По лошото е че искате знания от този контингент и търсите под вола теле,обвинявайки учителите, че не си вършат работата.
12
0
 
3
 
! Отговори
Слепият Пю преди 8 години
Образователният министър заяви, че борбата с преписването ще се води по всички фронтове - по суша, въздух и вода !Това е Кольo !:)))
11
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
90-ти набор съм и бях вторият випуск , който се яви на матура. Подготовката ми по литература и математика беше добра , изкарах 5,90 по БЕЛ и 5,15 по математика. Учениците в повечето селски училища и в някои определени градски дори не могат да говорят на български , как тогава ще вземат матурите без преписване? Това е пълен абсурд. Не знам кого залъгват , но дори и да им напишат отговорите на дъската , пак може да има някой , който няма да знае как да ги попълни в листата с отговорите.
10
0
 
7
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Знам, че не е хубаво да се говори така, ама тоз ми го мяза в главата на пчеличка!
9
0
 
10
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
Ама като гледам и зрелостниците как са се "притеснили ", направо ми е мъка за министъра.Довечера няма да мога да спя от притеснения...:)))):)))
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ва поредните бъдещи вишисти даж са малко
7
0
 
13
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
Я да вземе да покани неколцина абитуриенти в кабинета си, да му врътнат един як кючек, че да му мине на министъра притеснението, викам аз !:)))))
6
0
 
11
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
Тц,тц...тц..притеснен образователен министър???Нема такова животно по тея географски ширини....или поне аз не съм срещалКато го видях на снимката с тоя угрижен вид, направо да го съжали човек.Разплаках се чак....:))))):))
5
0
 
7
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Притеснен образователен министър - невиждано по свеа. Ама то кат нас няма други - кога дрънкаме простотии не сме притеснени, стигвем ли до сериозни теми- притеснени сме, да, защото не ставаме за тази сериозна работа. Ами да си ходи - нека има повече време да помисли върху това как се открива университет за пенсионери - зер те имат големи доходи за такси за обучение !
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н министър, а пречите на зрелостниците да преписват, как стои въпросът със седмокласниците?Квесторите ще се правят ли на разсеяни както през последните 4 години и ще ги оставят да преписват необезпокоявани? Имало е дори училища, в които са писали отговорите на дъската.Имайте предвид, че ако не преписват, в селските училища над 90% ще има двойки.
3
1
 
9
 
! Отговори
хммм преди 8 години
като се притесняваш толкова ги махни бе ашлок. Това да го каже човека който ги въведе изглежда като виц.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не за преписването трябва да се притесняваш г-н Танев. Никой не желае да образова децата, защото същите тези деца плащат по 30-40 лв за 45 мин. на същите учители, които не си вършат работата.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За матурите се притеснявам повече от злелостниците!"Вие пък май трябва да се притеснявате повече за грамотността и кадърността на редакторите си, които май не са били много "в час", когато са били зЛелостници...