Ядем по-евтини зеленчуци заради пролетта

Цените на почти всички зеленчуци вървят надолу
17 май 2015 09:16, Красимир Ангелов
38
Ядем по-евтини зеленчуци заради пролетта
Снимка: Булфото, архив

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, намалява през тази седмица с 2,1 процента до 1,413 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища пред БТА.
 
Цената на вносните доматите се понижава с 0,9 на сто до 2,16 лева за килограм, а оранжерийните домати поевтиняват със 7,1 на сто до 2,60 лева за килограм. Краставиците от внос се търгуват по 1,13 лева, а цената на българските оранжерийни краставици се понижава с 15,2 на сто до 1,40 лева за килограм.

Зелето също поевтинява – това става с 22 на сто и се търгува на едро по 0,85 лева за килограм. Спад има и при пресните картофи - с 20,9 процента до 1,36 лева за килограм, зелената салата - с 37,3 процента до 0,43 лева за брой, репичките - със 7,9 на сто до 0,35 лева за връзка.

Кравето сирене поскъпва с 0,9 на сто и се продава средно по 5,42 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша"се търгува средно по 10,42 лв./кг., отчитат още експертите.

Олиото се продава 1,95 лева за литър, а каймата поскъпва с 0,4 процента до 4,75 лева за килограм. Яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,17 лева за брой на едро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ценизеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Ало 16-я гледната точка е ,че тези хора експлоатират много други хора.И искат всичко да става без пари капиталисти-изнудвачи.
13
3
 
4
 
! Отговори
до комуниста преди 8 години
Ами ако питам собственика Киров (на Бош), Александър Найденов (майонеза олинеза), Маджаров (сирене и колбаси) и други успели бизнесмени милионери, надали ще мислят като теб, че 25 години някой се гаври с тях. Всичко е въпрос на гледна точка и позиция в обществото. Тези, дето мрънкат, че са вечно гладни и гаврени обикновено са комунисти-маргинали като теб, дето си останаха само с идеала, както и мизерни, миришещи пенсионери. Тоест траша на обществото, ха-ха-ха...
12
4
 
2
 
! Отговори
halaldasati преди 8 години
chodjum, biva lo da napravish edna bg tablica na vsichkoto bg zelechuk ot nomer 1. do nomer 50. ot bg pazara dnes.bg, det si go videl na pazara sabahlem s tvoine ochinki. migar imash ofice 365 i znaesh kak da mu belish luspite bez da ti luti?
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До избирател-безпартиенКъде са тия цени? В Пловдив в големите магазини краставиците са по 1,30-180, домати розови български 2,99 а има домати и по 2-2,50лв
10
10
 
18
 
! Отговори
Пионерче преди 8 години
Честит ви капитализъм и светло демократично бъдеще!
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евтини са само ***, които другите държави от ЕС продават у нас и така стимулираме тяхното селско стопанство, не нашето. Нашите прекрасни зеленчуци и плодове от "мръсното социалистически минало" са вече в историята, а малкото ни производители са на път да се откажат от всичко, защото на държавата не й дреме за нищо.
8
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
когато има свръхпроизводство цените не падат а стоките се унищожават за да не паднатцените справка къде са стоките за русия в канализацията иначе в българиящяхме да ядем за стотинки с изключение на полските ябълки по 79 ст друго нищо не естанало по евтино напротив по празниците сме свидетели на девиза ден годинахрани наблюдаваме вече 25 години
7
5
 
17
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Ама разбира се , че е евтино. Домати 4-5 лв. краставици 3-4 лв. ягоди 6-7 лв. череши 16-18 лв. и т.н. Просто да се чудиш от какво да си купиш такава евтиния скоро не съм виждал . Нашите търговци и производители искат за един месец да станат милионери и никога няма да се оправим .
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МнениеТе земеделците най-често не получават субсидии - субсидира едрото зърнопроизводство, маслодайни култури и животновъдства - така казва ЕК
5
2
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Явно на земеделците трябва да им спрат субсидиите, защото преди да влезем в ЕС, доматите бяха по 50ст-60ст, а сега гонят 3-5лв за килограм. Извода е, който можем да си направим съдейки по цените сега е, че субсидиите вдигат многократно разходите за производство и трябва да бъдат спрени.Сега сериозно - защо разни измислени прекупвачи вдигат изкуствено цените, като се оправдават, че на международните пазари били същите, а в същото време дават по 300лв заплати на работниците си-приравнете ги с ЕС!
4
1
 
4
 
! Отговори
aaha преди 8 години
Normalno ! Praznitsite minaxa!
3
1
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Цените на...пластмасата пада;радвай се народе,юруш на...маслините.
2
1
 
17
 
! Отговори
зарзаватчия преди 8 години
Вярно е че е заради пролетта ,само че не нашата ,а на тези от където се внася зарзавата :)
1
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 8 години
А какво стана с ембарговите цени, които щяха да ни залеят?