272-ма души излежават присъда за катастрофа

Само четирима са осъдени на над 10 години лишаване от свобода
18 май 2015 07:00, Елка Василева
14
272-ма души излежават присъда за катастрофа
Снимка: архив, Булфото

272-ма души в момента излежават присъди за транспортни престъпления, пише „Сега“, като се позовава на справка на Министерството на правосъдието.

Сред осъдените ефективно най-голям е броят на тези, чиито наказания са под половин година - 105 души.

Следват тези с присъди между една и три години - 59 затворници. 58 са осъдените с наказание между 6 месеца и година. 29 души са с присъди между 3 и 5 години, а 17 - с наказание между 5 и 10 години. Най-малко - четирима, са затворниците, които трябва да прекарат в килията над 10 години.

Статистиката на МВР сочи, че в периода 2010-2013 г. са станали 26 977 пътни инцидента. Загиналите при тях са 2634, а ранените - 33 343. От началото на тази година до 12 май катастрофите са 2137, жертвите - 216, а ранените - 2628. Анализът на МВР показва, че най-често жертви стават шофьорите, следвани от пътниците и пешеходците.

Най-тежките санкции, които предвижда Наказателният кодекс по дела за катастрофи, са за причиняване на инцидент в пияно състояние или когато е причинена смъртта или нараняването на повече от двама души, или на пешеходна пътека.

Законът приема това като деяния по непредпазливост и санкциите са от 5 до 15 години. Ако катастрофата е умишлена, санкциите са от 10 до 20 години, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Сред осъдените на над 10 години затворници би трябвало да е Данаил Георгиев, наказан с 12 години лишаване от свобода за катастрофата от Великден 2011 г., при която пиян и с над 130 км/ч връхлетя с автомобил върху тротоара и помете шестима младежи. Братовчед му Живко Желев, който му даде ключовете от колата си, получи 7-годишна присъда.

В края на 2014 г. влезе в сила 9-годишната присъда за жестоката катастрофа от юли 2013 г., при която шофьорът на такси Михаил Куртев се вряза в чакащите на спирка на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" в София, уби двама и рани шестима. Загинаха 26-годишна жена и момиченце на 6 години. Инстанциите приеха, че Куртев се е движил пиян и с над 100 км/ч при позволени 80, изгубил е контрол над колата и е блъснал пешеходците.

През март 2012 г. върховният съд потвърди 10-годишните присъди на Слави Славов и Господин Господинов - собственика и шофьора на автобуса, с който при катастрофа в местността Бакаджика край Ямбол през 2009 г. загинаха 16 души. Тежкото произшествие стана през май 2009 г. по време на събор за Спасовден. Тогава автобус "Чавдар" без спирачки, управляван от Господинов, уби пешеходци.

През 2008 г. върховният съд прие за правилна присъдата от 8 години на шофьора Александър Александров за това, че 5 години по-рано при катастрофа край хотел "Плиска" в столицата уби жена, рани 9 души и избяга от мястото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: присъди за катастрофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
235 преди 8 години
До 10Ти дори не можеш да четеш. За елементарна математика, дума не може да става. Има над 2500 убити в катастрофи, а само 272-*** в в затвора. Какви мъртви хора те гонят? Дори да извадиш случаите в които виновника е убил и себе си, пак остават огромно количество убийци на свобода. А жените не са ви виновни, че карате като ***. Жена ми кара по-добре от 80% от мъжете които познавам.
9
5
 
2
 
! Отговори
До 235 преди 8 години
Ти в ред ли си? Защо искаш да държат в затвора мъртви хора? По мои наблюдения много често истинският виновник за катастрофата според КАТ е невинен и даже не го търсят, а това доста често се отнася до жени-шофьорки, които даже и не осъзнават какво са натворили и че заради тях са катастрофирали други коли.
8
3
 
2
 
! Отговори
235 преди 8 години
272-*** са в затвора, а само през 2014 има 2634 загинали. Къде са останалите 2362-*** убийци?? И колко от всички 272-*** са жени, че тук става голям купон, когато мъжорлята се присмиват на мадамите, че не можели да карат, а всъщност те като карат са твърде заети да си избиват комплексите и се избиват помежду си.
7
3
 
2
 
! Отговори
До 8 dk преди 8 години
Винаги може да се случи случка и без да правиш някакво нарушение, така че хайде по-кротко! Шофьорите не са престъпници, както ни внушава КАТ и хората с мозъци промити от КАТ. Основните причини за катастрофите са в състоянието на пътищата и в (без)действията на КАТ. Заради КАТ е лошите пътища маса невинни хора влизат в затвора. Ако КАТ си вършеха работата, както е по-закон, поне 95% от пияните шофьори, нямаше и да помислят да шофират пияни и така е с всички останали нарушения по пътищата.
6
3
 
1
 
! Отговори
dk преди 8 години
ако си убил един условна присъда ако са повече тогава влизаш в затворачовешкият живот е безценен и нека следващият един попаднал под лапите на джититите бъдат близките на законотворците адвокати и съдиида изпитат на гърба си бг правосъдието,което е на страната на приестъпницитекаква случайност има в това да караш с голяма скорост,да не си минал преглед колата и да караш и да направиш птп с убийство,да претовариш товарна кола и т н
5
4
 
0
 
! Отговори
българопитек преди 8 години
Законите са за другите,за мен-не!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво ни занимавате с тази статистика?!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще излежават присъди,тези които продадоха и съсипаха държавата ?
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличеният брой катастрофирали за в резултат на управлението на грозника Орешарски. Тогава камерите отменени, а министър Йовчев забрани проверките на КАТ като издаде заповед, че гонките с коли и мотори са официално разрешени.Целта беше да загинат повече млади хора, които така или иначе няма да гласуват за БСП!
1
2
 
3
 
! Отговори
Тракийски преди 8 години
272-*** души изтърпяват наказание за причинена катастрофа. Журналисти сте...уж...Научете се да пишете!