Алкохол и амфетамини - хит сред 12-годишните

Расте и броят на жени, които взимат и наркотик с чашката
18 май 2015 17:01,
50
Алкохол и амфетамини - хит сред 12-годишните
Снимка: Reuters, архив

Последните проучвания показват, че изключително много се увеличава употребата и злоупотребата с психоактивни субстанции от деца и подрастващи. Възрастовата граница намалява - вече 12-13 годишни употребяват алкохол в комбинация с амфетамини.

Това каза Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании - Суходол, по време на дискусия за психичното здраве, организирана от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова /ВМРО/ в зала "Запад" на Народното събрание. Констатира се и увеличаване на броя на жените, които употребяват и злоупотребяват с алкохол и комбинация бензодиазепини с аклохол. Тя уточни, че количествата нерискова алкохолна употреба е една бира от 330 мл, 50 милилитра концентрат или една чаша вино.

Тотева обясни, че в болницата в Суходол има недостиг на медицински кадри, но има голям интерес от страна на социалните работници и психолози. Работи се по проекти за обучение на специалисти за т.нар. краткосрочни интервенции. Тя обърна внимание и на т.нар. деинституционализация, тоест психиатрията се измества в общността.

Гълъбина Тарашоева от Центъра за психично здраве "Проф.Никола Шипковенски" обясни, че психичната болест не е само медицински, но и социален проблем, тъй като липсва съзнание за болест, а при липса на лечение има вероятност за рисково поведение. Затова е нужен интегративен модел на психичното здравно обслужване, коментира тя и допълни, че съвременната психиатрия е психиатрия в общността.

Тарашоева отбеляза,че трябва да има диференциране спрямо различните потребности на болните. Тя коментира, че например психиатричните отделения в многопрофилните болници имат много важно място, но не могат да изпълняват функциите на центровете за психично здраве, които са за кризисни интервенции, тоест за остри състояния, свързани с краткосрочно хоспитализиране и бързо ресоциализиране.

Според нея са необходими промени в Закона за лечебните заведения за диференциране на различните по профил психиатрични лечебни заведения и изменения в Закона за здравното осигуряване във връзка с остойностяване по дейности в различните психиатрични лечебни заведения. Трябва да има стабилност и дългосрочно планиране при финансирането, смята тя. Според нея финансирането на психосоциалната рехабилитация трябва да премине от МТСП към МЗ.

Теменужка Матева, директор на Центъра за психично здраве - Русе, разказа за дейностите на центъра, които основно са свързани с рехабилитацията, за да се възвърнат способностите, увредени от психичната болест. Музикална група, шивашка работилница, градинарска работа са част от заниманията в центъра. Тя показа и красиви предмети, изработени в центъра, като най-впечатляващи са яйца, рисувани на ръка или изработени от хартия.

Психичната болест не е заразна, но равнодушието - е, коментира Матева и допълни, че именно равнодушието е опасно.

В дискусията участваха и представители на пациентски организации.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
демокрация - кво да се прави
27
0
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
Няма такова нещо... съченяват си от сайта
26
1
 
3
 
! Отговори
at преди 8 години
Mnenieto mi e, 4e njama zdravi semeistva, zatova se slu4vat tezi nesta. Vigte kolko razvedeni ima, kolko roditeli, koito ne gi e griga i ne uvagavat polovinkata si ili govorjat losho pred dezaza. S kakvi zennosti i ubegdenia ste izrastne takova dete, koeto vsastnost go vazpitava ulizata.
25
1
 
3
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Mnogo dobre.Niama da porasnat zadrysteni koministi! Neka pijat,moze shte dignat demografia!!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Като се замисля статиите на dnes.bg мяЗат на ония подвеждащите статии в ФБ ВИЖ КАКВО СЕ СЛУЧИ С ЕДИ КОЙ СИ. И ти от любопитство се намушиш в някоя група без да разбереш и правиш яко импресии, а хората изкарват пари на твойте пръсти :)
23
5
 
3
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Това 12 годишни да вземат амфети е 1 на милион и то в световен мащаб. Как си ги съченявате, направо ни изкарахте ба●и и наркоманската нация! За едните импресии в сайтовете се пишат какви ли не глупости, после населението защо затъпявало.ИМПРЕСИЙТЕ СА ВАЖНИИИИ ИМПРЕСИИИТЕ
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко се поизхвърляте с тия статии чудо голямо ,че някой път ще отидат на купон и ще пушнат малко трева и ще пиинат малко водка или бира въпроса е им да им не стане навик, а по-добре ли като закоравелите комунисти да дъниш домашна грозданка която е по-отровна и от отровата за *** цял живот по 200-300 грама всяка вечер и да биеш жената,защо мъжете *** на по 50 г. сега нали 25 г. от живота са си го изжиняли през "великия" комунизъм когато им се е градил организма те са най-важни ,ама ракият
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nomer 28 I imeto na stranata v koqto jiveesh ne mojesh da napishesh pravilno...... katil marsh u levo
20
1
 
9
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Вместо антидепресанти! Изследвания сочат, че в западни развите държави антидепресантите са масово използвани - всеки втори! Все пак евроатлантици ша ставаме!
19
4
 
10
 
! Отговори
куре преди 8 години
Ето, бъдещите гласоподаватели за Герб се увеличават.
18
2
 
1
 
! Отговори
az преди 8 години
kakva e taq glupost ???
17
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се оправят нещата но на власт трябва да дойде човек като Яне Янев. За да има Ред, Законност и Справедливост. Защото Яне Янев е Левски.
16
4
 
1
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
на мен никога не са ми забранявали да пуша и винаги съм имал приятели който пушат и за това съм пропушил , като малък са ми обяснили някои неща
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не намалява. 5 клас започваха да пушат през комунизма.
14
0
 
9
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 8 години
Ми като са си прости някои хора - как да им помогнеш?
13
0
 
12
 
! Отговори
do 17 преди 8 години
Много трезво мисля и както казах зависи от детето. Ако иска да е пръв сред глупците ще прави като тях! Нали съм бил дете, както и много други. Както казах ако иска да се прави на велик сред другите "велики", да ще взима наркотици. Но всичко опира до кутийката му. Ако е пълна, няма от какво да стане.
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Занимавам се с бокс и тренирам всякакви. Онемях пре един разговор когато разбрах, че момичетата започват секс около 12 годишни. Да не говорим за пушене и пиене. Тези деца нямат детство това което имахме ние, много игри и много книги. За секс само в мечтите. Какво искате да стане от тези момичета? Без детство и мечти, без първи трепети на любовта, опустошени душевно. Да не ви казвам колко са неграмотни. А за четене на книги, интереси към литература и музика...забрави. Колкото по-голям джип това е
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do nomer 12Ima predvid priqtelu,4e tezi ne4itavi spored teb hora jiveqt s nas i sred nas i ako tazi tendenciq ne se preustanovi,te 6te stavat vse pove4e! Tova ozna4ava samo edno 0 KATASTROFA za naciqta i durjavata!Tezi hora pre4at na nas koito ne jiveem takuv na4in na jivot,i neshtot koeto trqbva da pravim vuv vsi4ki slu4ai NE E da si zatvarqme o4ite i da turpim lipsata na durjavna politika v tova otno6enie! No tova e tendenciqta i v Evropa,vijte naprimer kakvo s tava s germanskata mladej!!!!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нарича се естествен подбор! И по мое време имаше наркотици и по време на родителите им и по време на техните родители и т.н. Друг е въпросът кой посяга към наркотиците. Аз знаех като малък и знам сега, че това не е играчка. Имахме в училище един два примера. Също такива, които си падаха по уж по-леки дроги като марихуана. Вижте ги 15 години по-късно на какво приличат. Както и да е, това е естествен подбор и е наследстен! Ако детето има нещо в главата си няма да посяга!
9
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 години
12?! Айде стига бе, бях на тази възраст преди 15 години, е вярно, че е минало доста време, ама чак до там ли стигнаха тези деца?! Отвратена съм и не ми се мисли какво ще се случи след още някоя друга година?! Наркотици в детската градина и родилно отделение във всяко училище?Криворазбраната демокрация.....имаше един филм Idiocracy от 2006, тогава смятах, че е малко пресилен......