Катар с интерес да инвестира в 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Иска тракийските съкровища да бъдат представени и в Доха
41
Катар с интерес да инвестира в 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: МС

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.

Още по темата
„България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици", е почертал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът е обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. От своя страна шейх Ал Тани е поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Борисов и Ал Тани разговаряха и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. „За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап“, е заявил Бойко Борисов.

Шейхът е проявил интерес към Тракийското съкровище и е изразил желание българската изложба Епопея на Тракийските царе да бъде представена в Катар.

Интерес за инвестиции в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и земеделието заяви шейх Фейсал бин Сауд Ал Тани, ръководител на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция. Представители на агенцията разговаряха с премиера Бойко Борисов и министри от правителството, които са на официално посещение в Доха.

По време на разговорите беше потвърден интересът на катарската страна за опериране на линията Доха-Варна.

Предстои посещение на катарска делегация в България за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна.

Особен интерес от катарска страна има и за обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата. „Хасад Фууд” е държавна компания създадена от катарския инвестиционен фонд и с нея се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул- България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, с което при много добри за България условия да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете, стана ясно по време на работната среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Дано се получи нещо добро, от което полза да имаме всички!А дано, ама надали!И все пак.....Дано!
26
0
 
1
 
! Отговори
синева преди 6 години
до 27 - Добра си му е фамилията според руския език. А че е симпатяга - симпатяга е.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изнасяме налъми за Катар. Налъми без каишки, на които липсва дървената част.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак манипулират бедния българин с празни обещания , нали после пак Избори чакат
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Лиляна и аз я искам - хубава, умна и пълна с живот жена !Не като Мара Общата - кукумицин!
22
2
 
6
 
! Отговори
FBI преди 6 години
Шейха на Катар го интересува само Лиляна , чужди медии казват че Лили е била без сютиен по прозрачна бяла риза в Катар , така работи при нас Системата от поне 5 века
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо така си точат зъбите за нашето съкровище ?Да не би да искат да го купят!?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от ляво кани сульо и пульо да инвестират у нас, защото сме имали евтина работна ръка. Ще работим като индийците и филипинците за по долар на ден.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е пич!Само фамилията му е малко ...една такава ...некрасива ;)Немъжествена ...
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете се пукат от яд, че отрязаха кремълския хобит от влияние :)))Защо да няма проекти- това са пари за нашите строители, за държавата.Путин искаше да ни граби още, с неизгодни договори!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГАРЮ ПОЖАР ПРЕДИ ДА ПРЕДПРИЕМЕШ КАКВИТО И ДА Е ЕКСКУРЗИИКИ ПЪРВО СЕ ДОПИТАЙ ДО УМНИТЕ ХОРА. КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ ЧАКАШ ОТ ТЕЗИ КОИТО ТРЕТИРАТ ИНДИИСКИТЕ РАБОТНИЦИ КАТО РОБИ? ЗАЩОТО ТАКА СЕ ОТНАСЯТ КАТАРСКИТЕ ШЕЙХОВЕ С ТЯХ. ОЩЕ С ПРИСТИГАНЕТО ИМ В ДОХА ИМ ПРИБИРАТ ПАСПОРТИТЕ ЗА ДА НЕМОГАТ ДА НАПУСНАТ СТРАНАТА ИМ. СЛЕД ТОВА ГИ НАБУТВАТ КАТО ОВЦЕ ПО 50 ЧОВЕКА В ПРОСТРАНСТВО ОТ 50 КВ.М. ПО ЛОШОТО Е ЧЕ ТЕЗИ РОБИ РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА В ГОРЕЩИНИ ОТ 50 ГР. НА СЯНКА. И СЛЕД ТОВА НЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ.
16
0
 
9
 
! Отговори
333 преди 6 години
Преговарят за процента на Б
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 3 години пак бяха всички министри и ББ в Катар! Нали там ,,изгоря,, Трайчо / във всякакъв смисъл/- на плаж беше! И пак АБСОЛЮТНО същите приказки и дърдорене. И НИЩО! Сега пак - старата есен на нов глас и пак ще стане НИЩО!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магистрални ***.
13
2
 
14
 
! Отговори
boran3564 преди 6 години
министър Павлова в едно интервю по телевизията казахте , че движението при виадуктите ще остане ограничено, защото там сменяме колони! Как ги сменяте? Знаете ли министър Павлова че в едно мостово съоръжение няма колони?Има фундиране, устои, стълбове,греди ,стоманобетонова плоча и тротоари с парапет.Престанете Вие с преемиера да обяснявате това,което не разбирате!Дайте думата на инженерите,ръководителите на обектите,на фирмите строители.
12
0
 
19
 
! Отговори
доха преди 6 години
нашият с костюм, а техният с джапанки!!!!!!!!!!!!!
11
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Врели некипели.Или на френски - бля, бля.Типично в стила на "управляващите" ни мафиоти.Които все пак трябва по някакъв начин да оправдаят разходката си.ЗА КОЯТО ПАК НИЕ ПЛАЩАМЕ.
10
0
 
9
 
! Отговори
принципно преди 6 години
По принцип и аз имам интерес към новата А8-ца, ама...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички инвеститори на АЕЦ Белене искат едно и също - държавни гаранции, че произведената енергия ще бъде изкупувана на дадена цена. Такова нещо най-бедната европейска държава не може да гарантира.
8
0
 
16
 
! Отговори
boris_anakiev@abv.bg преди 6 години
До кога само ще заблуждавате българският народ , че уж договаряте някакви проекти. . Нали преди четри години построихте скоростния път Русе -Свиленград с инвестиции . от Катар когато министър Павлова чертаеше с червен фулмасер по картата на България . големите проекти.Тази година каза в едно интервю ще завършим нови 120 км магистрали! .