Катар с интерес да инвестира в 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Иска тракийските съкровища да бъдат представени и в Доха
41
Катар с интерес да инвестира в 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: МС

Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани.

Още по темата
„България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици", е почертал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът е обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор. От своя страна шейх Ал Тани е поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Борисов и Ал Тани разговаряха и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. „За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап“, е заявил Бойко Борисов.

Шейхът е проявил интерес към Тракийското съкровище и е изразил желание българската изложба Епопея на Тракийските царе да бъде представена в Катар.

Интерес за инвестиции в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката и земеделието заяви шейх Фейсал бин Сауд Ал Тани, ръководител на направлението за бизнес развитие на Катарската инвестиционна агенция. Представители на агенцията разговаряха с премиера Бойко Борисов и министри от правителството, които са на официално посещение в Доха.

По време на разговорите беше потвърден интересът на катарската страна за опериране на линията Доха-Варна.

Предстои посещение на катарска делегация в България за проучване на конкретните възможности за развитие на пристанище Варна.

Особен интерес от катарска страна има и за обучение и обмяна на опит с български специалисти в сферата на управлението на въздушното движение.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата. „Хасад Фууд” е държавна компания създадена от катарския инвестиционен фонд и с нея се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул- България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, с което при много добри за България условия да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете, стана ясно по време на работната среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
pitat ot Dunawa преди 8 години
Кво стана с оня уж"стратегически инвестиtor RWE...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато няма подписи, всичко е празни приказки и една хубава разходка на депутати и министри до Катар.
5
2
 
9
 
! Отговори
гост преди 8 години
От уважение към госта е с новите "калеври".
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той Борисов само от Катар го посещават , от всякъде му биха шута и не го искат..
3
2
 
10
 
! Отговори
xaxaxa преди 8 години
До НаскоГлупав Наско решил да коментира, а нищо не знае.... Първо си изтеглиха парите, второ БНБ не няма търговска дейност, че да начислява лихви.Ограмотете се, иначе цял живот ще си тънете на дъното.
2
3
 
15
 
! Отговори
Наско преди 8 години
Те и преди 3 години имаха интерес за много проекти, ама в крайна сметка само преведоха едни пари в българска банка уж за да покажат готовност. И за момента какво става? Тече им преференциалната лихва в банката и ние им я плащаме.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има запитване, има интерес, има намерения, можеби ще... :))) Стига глупости и надъхвания.