Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До видинчанинМи Кауфланд е създаден с подкрепа на немското правителство, да те светна.Тъпите западняци инвестират държавни пари в създаване на предприятия, бизнеси, а умните балканци- в спортни зали , чешмички, фонтани и партийни субсидии.
70
1
 
30
 
! Отговори
млад българин преди 8 години
Естествено, че никой млад човек особено пък тези отделили години от живота си да завършат образование няма да се забие някъде да работи за 400-500 лв., особено пък в някоя държавна институция. Единственото спасение за младите Българи е масова емиграция. Тук нормален живот с този мизерен стандарт, няма. Това е !
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 51Ми наемете си тотално грамотни италианци, испанци, французи, германци и им плащайте каквито заплати ви искат, щом българите били тотално неграмотни, мързеливи и не знам си кво.Ама друго си е на бизнесмена със основно или средно образование да му работят хора с по три езика и две висши, а той да им плаща колкото за джобни да ходят на работа,щото са много велики.
68
4
 
14
 
! Отговори
кирето преди 8 години
Калфин е ***!
67
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало мързеливците, ако ставахте за нещо (ама НЕ СТАВАТЕ) тук щеше да е пълно с заводи на големите мултинационални компании. Да ама НЕ!Тези компании са в Китай, Индия, Бразилия та дори и в Африка.Тук ще идват само дребни мошенници за чук-чао и толкова.Останалото е от бг предприемачите които все още имат нерви да се борят с тиквата и некачествената работна ръка. Но и и това ще свърши един ден.Така че вземайте това което ви се дава че и толкова не заслужавате!
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 27Беден Бай *** е най-големия капиталист и анти-социалист, даже няма пари да иде до Западна Европа и да види що е туй животно, наречено социализъм и как живеят там хората.Реве само,че трябват ниски данъци, по възможност нулеви,и всички ще станат капиталисти и бизнесмени- кой ще продава вестници, кой ще прави банички, кой ще плете терлици
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 70И като ти продължа мисълта за възпитанието на рУдителите с определението набанкянския *** "Аз съм *** и вие сте прости та за това и се разбираме" и .............всичко си идва на мястото.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да въвеждаш дуално обучение без да освободиш студентите от данък и пенсионна осигуровка .. В Германия студентите са освободени до 450 евро от данъци.. Затова там фирмите имат интерес да наемат студенти..
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пък за какво си отваря само устата да се дразнят хората-кой работлив,кой мързелив.
62
8
 
10
 
! Отговори
видинчанин преди 8 години
Всички собственици на магазини до преди няколко години упорито твърдяха как хората нямат и нямат пари да пазаруват.И след като се построи Кауфланд истината лъсна наяве.Такива опашки каквито имаше по празниците не съм виждал и през Живково време.И толкова много стоки да се купуват също.Добре,дами и господа български бизнесмени-защо нито един от вас не построи такава верига магазини?Ами защото не можете-затова трябват не само пари,а и ум!
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари за заплати няма, пари има за скъпи джипове, имоти в чужбина, за субсидия на партиите, за полети на ленторези,............
60
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
Дайте им мотивация и реални цели и ще видите как сами ще започнат да се занимават. За съжаление българските младежи са лишени и от двете. Причините за това не са в Русия, САЩ, Турция или където и да е. Причините са в нас. Възпитанието на едно дете започва с възпитанието на родителите му.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
единственото по-лошо нещо от това да те управляват комунисти, е да те управляват бивши комунисти правещи се на демократи !
58
6
 
5
 
! Отговори
Чорбаджия преди 8 години
До Анонимен 57дали пък да не взема да ти купя на теб ратай *** една S класа??
57
10
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
На който му се работи , работи ... Останалото е оправдание :)
56
1
 
7
 
! Отговори
НискиСаЗаплатите, НО преди 8 години
1/ За да се намери адекватно решение е нужно да се направи и разбивка по етноси. След това - разбивка по населени места. В малките градчета работа няма, а не всеки млад човек има такава сума пари, с която да разполага лично и която би му стигнала, за да поживее поне един месец в голям град, търсейки си работа.2/ Там,където има работа, но младежът се шляе, проблемът е съвсем друг - готованство и глезотия. До по-високо платена позиция можеш да стигнеш,като натрупаш трудови навици и житейски опит
55
12
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
На толкова *** народ, нормално е да му се плаща малко. То просто няма за какво да ви дават повече.
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързеливо племе, тва е цялата истина.
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Въоръжен обир на клона на "УниКредит Булбанк" в Айтос е станал преди минути"Ама как безработни бе?!Работят младежите ама на ненормиран работен ден.
52
6
 
7
 
! Отговори
Blake преди 8 години
Сега, че заплатите не са много високи - ОК, но младото поколение страда от трудно излечим мързел, и не са заплатите това, което ще го излекува. Все пак, не може да се очаква новобранец без образование и ден стаж да стартира с 2000 лева заплата, нали?