Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
4
 
! Отговори
Дете на Демокрацията преди 8 години
На мен дядо ми е разказвал как през 1990 година е дошла демокрацията в БГ и после тези с мускулите и бухалките заедно с политиците направили кинтите а такива като дядо дето скачали по площадите за големи заплати и стандарт издухали супата.Не знам за каква работа става дума и кви заплати ама мен тва не ме касае.На 23 години съм с висше ИТ-технологии и крада от дебитни карти чрез компютъра си.На месец си правя между 2-3 хиляди лева и за сега съм доволен.Не е много като на политиците ни но бива.
150
0
 
4
 
! Отговори
Еврика преди 8 години
Охооо дойдохме си на думата. Калфин го осъзна, сега остава и да се задействат.
149
0
 
6
 
! Отговори
555 преди 8 години
България - асфалтиран тунел от американски тикви!
148
0
 
7
 
! Отговори
boy преди 8 години
Спете да четете тва пошло сайтче, тва е! Иначе си трупат точки и ги боли к.а, че са неграмотни.
147
1
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
С това мислене, че като няма и за 250лв ще работим нищо няма да постигнем!Никой да не им ходи даже на *** интервюта да се унижава и да не започва работа!Имаше един виц, в който събрали българите на площада и им заявили , че ще ги бесят на другия ден и казали:"Някой въпроси има ли?"Един вдигнал ръка и попитал:"А въженцата мие ли да си ги носим или вие ще ни ги дадете?"ТТези, които са готови и въжето да си носят те да работят за 350лв бруто!
146
0
 
8
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
До анонимен-174:Брато, що ни подбиваш с такива големи заплати...чак пък 400 лева на месец не ти ли се виждат множко????
145
2
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
"Фирмата предлага:-Работно време: от 07.00 до 19.00 часа/ от 19.00 до 07.00-Твърда заплата; /400лв./-Редовно и сигурно заплащане;-Работно време по график / два работни дни два почивни /-Коректност в трудовите отношения;Заплата: от 350 до 450 BGN (Бруто)"Tok- 100лв,вода-25лв,наем 250лв,пътни/без храна и глезотии на работното място-40лв/,кабелна+нет-20лв...Какво правим?!!!!!!Докога?Дрехи не,социален живот-не,храна през месеца-не,деца-не!!!Висшо образование,езици...в ***!терминал 2
144
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гладът е по-силен от тока.Младите са мързеливи, заплатите също са ниски, но ако няма какво да яде ще работи за малко пари и ще търси друга работа.Мама и тати хранят, затова не им се работи...
143
5
 
6
 
! Отговори
комунизмът преди 8 години
убива всичко и навсякъде !!! Смърт на тази чавдарска уродлива " държава " !!!
142
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 8 години
за едни няма за други има по 5 нема да се оправим не се бях натаквяал но познавам такива хора в малките градове дето са с по 5 и такива и де една нямат е какво е това управия няма както и една фирма да развива 100 деиности и да се подиграва на друга фирма която работи савестно години наред е това ко нее простотия здраве му кажи а пак тая фирма с 10 деиноти е кадарна *** откампетите но има една приказка каквото господ зел такова им е и дал и такива на малкия праст не могат да се мерат
141
9
 
20
 
! Отговори
до 153 преди 8 години
Недей да лъжеш хората, манипулатор! България стана 9 милиона през соца заради инерцията на раждаемостта от Царско време и заради затворените граници. Иначе раждаемостта започна да намалява още от 50те години, червените *** съсипаха селата - двигателя на нацията и вкараха хората в противните панелки? За да си създадат новата работническа класа, дотогава българинът винаги е бил ЗЕМЕДЕЛЕЦ! *** знаеха, че отворят ли границите сме дотам. Сега просто им берем плодовете, тези процеси са дълги.
140
1
 
17
 
! Отговори
sallaadin преди 8 години
КАЛФА в подопечната на МТСП - АСП са все млади хора дето блъскат за 400лв., за разлика от ДАЗД, дето също ти е подопечна, а там разни стари чанти от времето на Местан, всеки месец прибират по 1000ка и нагоре, та тва дето го говориш е само бръщолевене на празни приказки, на които никой не вярва освен ПОЖАРНИКАРЧЕТО!!!
139
0
 
18
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
Евростат- икономиката произвежда 45% а плаща 22. къде е разликата и кой ще ви работи за 12 лв на ден, смешници.
138
0
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
a nali ste 4uvali, 4e dasterjata na Sofianki karala samolet i otvarja Firma za milioni ne pomnja to4no kade beshe. otkade taja ligla na 27 godini natrupa tija milioni....a nie onbiknovenite Hora i 5 visshi da Imame, njamash vrazki, si v kerecha.
137
1
 
11
 
! Отговори
at преди 8 години
Pravi sa mladite. Ne moge firmadjiite da stavat milioneri za nula vreme, a na mladia 4ovek da mu davat 500 i 600 leva i to s visshe i angliiski, drugi ezizi sa predimstvo. Za kakva motivazia stava vapros? Moderno robstvo e tova. Nagliat Chef ne go interesuva kak ste se oble4esh i s kakvo ste si platish hrana i drugi razhodi, iska robi. Prokleti da sa takiva bezsavestni dushi, koito ne se najadoha na nisto.
136
5
 
14
 
! Отговори
Извод от №159 и №160 преди 8 години
Излиза, че държавата е длъжна да се погрижи за:1/Младите хора от малките селища, които наистина искат да работят, но там работа няма.2/ Безотговорните ***, които са 70% от неработещите младежи. Тях насила трябва да ги пратят в земеделието - така, както в Русия готвят закон срещу безделничеството. У нас тези 70% са ОПАСНОСТ ЗА ДЪРЖАВАТА. Защото, за да ядат, трябва или да ги хрантутим като ***, или ще крадат. Освен това, те произвеждат деца като на конвейр и правят и от тях ***.
135
3
 
5
 
! Отговори
Като махнем от 30-те преди 8 години
процента млади хора със средно и висше образование онези,които искат цял живот да са домакини, издържани от съпрузите си;и малкият процент младежи с много пари или с имоти, носещи ренти, които биха могли цял живот да не работят,издържайки се от собствеността си,тогава ще се изясни колко са:1/ Младежите от малки селища,искащи да работят,но няма работа, а те нямат средства,за да заминат в чужбина или в голям град;2/Михлюзите,хранени от родителите им - тях някога нуждата ще ги накара да работят
134
1
 
4
 
! Отговори
По ТВ-новинитеКазаха преди 8 години
повече подробности.Какво излиза? Почти 70% от тези млади хора не са завършили основно образование или имат само основно такова, но нямат никаква квалификация. Те са завършени, убедени хрантутници и само понякога поработват като общаци или чистачки - епизодично, в сивия сектор или зад граница.Останалите 30% - не се отбелязва колко от тях имат наследени или подарени големи суми пари или имоти,които носят добри месечни ренти. Колко са младите жени,решили да са домакини, издържани от съпрузите си?
133
1
 
6
 
! Отговори
Дракон преди 8 години
Един Смехурко по надолу се изказа неподготвен отностно китайците. Те не самоче в момента имат по висока средна заплата от нас ( поне в южните провинции) ами имат и осътър недостиг на работна ръка - много от младите не желаят да работят,като роботи в мръснини и опасни производства.
132
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като 20 годишна секретарка в НЕК взема 3000 лв месечно значи пари има.А,че министърът,а не синдикатите настоява за по високи заплати -това е друг въпрос.И означава,че нямаме синдикати.