Всеки четвърти 24-годишен се шляе без работа

Половината от тях нямат и основно образование
97
Всеки четвърти 24-годишен се шляе без работа
Снимка: Булфото, архив

Младежите в България, които нито учат, нито работят, нито се обучават са около 22 процента от всички на възраст между 15 и 24 години, което е най-големият дял в ЕС. Това сочат данни на изследване на УНИЦЕФ, което ще бъде представено днес на форум в София за младежката заетост, предаде БТА.

Проучването е направено от изследователска агенция EСТАТ в периода 1-17 септември 2014 г., а дискусиите с фокус групите - на 7 и 21 ноември и на 4 декември миналата година.

Загубите за икономиката ни са за близо 2 млрд. лв годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи, сочи извод на изследването.

Резултатите от проучването сочат, че делът на младите хора, които не правят нищо, в училищна възраст е малко под 11 процента, а сред по-големите достига 28 на сто. Изчисленията на база 15-24 годишните в страната, показват, че има 167 670 млади хора, които не за заети и не участват в никаква форма на обучение.

Данните на НСИ от последното преброяване показват, че 1,2 на сто от населението на възраст над 7 години никога не е посещавало училище.

Съществен дял в групата са младите хора, отпаднали преждевременно от образователната система.

Според изследването общо 47 на сто от младежите, които не се занимават с нищо са прекъснали обучението си преди завършване на средно образование, а всеки четвърти е напуснал училище преди да е приключил с основното си образование.

Младите хора със завършено средно образование, които нито работят, нито учат са 48 на сто от всички в групата, а тези, които започват да учат във висши училища, но поради някаква причина прекъсват образованието си, са 0,4 на сто. Пет на сто са пък тези, които са със завършено висше образование.

Те остават извън пазара на труда, защото не успяват да намерят подходяща за квалификацията си работа или не са доволни от заплащането.

Националното изследване показва, че 51 на сто от младите хора в групата са от ромската и от турската етнически групи. Друг рисков фактор за присъединяване към групата е типът населено място.

Изследването показва, че 63 на сто от младите хора, които не учат, не работят и не се обучават, живеят в села и малки градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До Анонимен1000 лева си е добра заплата - в България, стига да имаш жилище и да не си алчен, си е добре. Особено ако не си шофьор.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За такива като Пешо няма излизане от дупката, ако тръгне някой, другите го дърпат обратно!
66
0
 
7
 
! Отговори
словото преди 8 години
"Загубите са 2 милиарда лева" - Кога най-после ще се научите каква е разликата между загуби и пропуснати ползи?
65
9
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Мързи ви да работите, а после ревете, че сте бедни.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха познайте тия 50% от шляещите се без дори основно образование от кой етнос са. :)) То при тях това си е традиция. Пък и за какво да се мъчат да учат и да работят като могат да си щракат с пръсти да забременяват жените си всяка година и доволно да си живеят от всякакви видове помощи и детски. Пък балъците да учат по 16-18 години и после да работят до гроб.
63
5
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Сравнете ситуацията с преди '89? Да ви видя големите демократи, капиталисти и антикомунисти! Нищо не разбирате само можете да плюете безпричинно! Знаете ли, че няма излизане от тая дупка, в която изпаднахме за 26 години лъжи и пропаганда...
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та, това да ходиш по дискотеки/барове/кръчми/кафенета стоене без работа ли е?
61
1
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 8 години
ако така четеш, и така схващаш - трудно би си намерил подходящо поприще. Човека в написал нещо коренно различно ;))))
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РаботещТова никъде по света го няма.Напротив има го. В Италия например. Германия също. Който казва това никъде го няма е много глупав човек
59
2
 
4
 
! Отговори
до тариката преди 8 години
Е аз съм от поколението на работещите. Нас ни научиха да работим. Сега, ако има някакъв начин обикновения човек да добива материални блага, без да работи - давай! Никой не спира никого, стига да не пречи на другите. Просто го прави! Не знам що си губиш времето на словесния фронт, вместо да реализираш на практика мирогледа си..
58
3
 
6
 
! Отговори
Работещ преди 8 години
До Тарикат на 22Не само че съм видял доста но съм и живял доста там. Хубаво е че получаваш повече от родителите си, но след като не спазваш закона не може да изискваш от"територията, която презираш" нещо. Това е като ефекта на доминото едното води другото след себе си. В чужбина също има хора, които работят без трудови договори на черно, но хванат ли те - жална ти майка. Ей това го няма тук. А недей да съжаляваш толкова поколението на родителите си- важно да се живее достойно!
57
4
 
7
 
! Отговори
Тарикат на 22 преди 8 години
До РаботещДа те светна - изкарвам за ден толкова, колкото родителите ми за около месец. Не плащам данъци, осигуровки и подобни простотии. Да плаща този, който иска да изхранва , полицаи и държавни клатитопковци. Не винаги е законно това, което правя, но какви закони да спазвам в територия, която презирам ? Какви примери даваш "за по света", като даже не си и мечтаеш да го видиш. Не бе, не те упреквам. Жал ми е за поколението на родителите ми. Смачкани сте. Мисловно. Страхливи сте.
56
4
 
8
 
! Отговори
Работещ преди 8 години
Щом 48% от младежите до 24 години не работят от какво живеят? Явно висят на шиите на родители и чакат да им дадат пари за кафе и цигари. Това никъде по света го няма. След като е пълнолетен и завършил училище излиза и от къщи. Само ние си отглеждаме децата и техните деца до пенсия и ако може с ни що да не ги ангажираме още по-добре. Не по-високи заплати ами манталитета ни трябва да се промени за да не отглеждаме търтеи.
55
0
 
14
 
! Отговори
Шляещ преди 8 години
Хайде да я караме поред. Достатъчно образован съм за да си намеря работа /сега, няма да си меря фалоса в вас, колко точно съм образован/. На 24 години, живеещ с приятелката си, съответно планиращ семейство, деца жилище. Какво ми предлагате срещу моя труд, за да осъществя плановете си /забележете, че там липсват казина, втрещяващ нощен живот, обиколка на света и почивки два пъти годишно/ ? Предлагате ми 500 лева ?!?! 800 ?!?! Ама вие сериозно ли ? Я да си работя на черно.
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vesko02, това как го реши, не знам... Честно казано, след като завърших университет, си намерих първата работа точно за 2 седмици. Направих си профил в linkedin, свързаха се с мен (въз основа на знанията, които имам), извикаха ме на интервю и това е. Всички хора около мен така си намират работа... Просто така работи системата. Смешно е да се оправдаваш за неуспехите си, защото не си ничие протеже или не си от партийно семейство. Даже е жалко и тъжно, бих казал. Страхливо и сприхаво поведение.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Miro прав е човека в Гермнания 42% е данъка за доходи над 8000 евро годишно..
52
7
 
11
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До 54: Говориш празни приказки - да те вземат на работа в чужбина със заплата 3000 евро хич не е лесно и от тях 1000 отиват за наем, после плащаш данъци още хиляда и оставаш с чисти 1000 евро за харчене, а в повечето западни страни стандартът е по-висок и цените на храните са в пъти повече от България - така че , в България не е хич лошо - нито наем плащаш , нито за бирата плащаш кой знае колко, нито пък за кебапчетата и хляба!
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IT сектора и телефонистите им дават пари защото са *** , утре ако се наложи отново ще застанат на страната на ЦРУ и САЩ.. Ще организират фашистки Майдан
50
4
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Общо взето у нас работа има само за протежета,Дали по семейна или по партийна линия или назначение срещу пари това е истината.Не се заблуждавайте ,че са необходими изключителни качества от кандидатите за работа,по правило незаменими хора няма но у нас нещата са извратени
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бийте си камшика в сърцето на империята Европейски съюз , Белгия , Германия (Бавария Баден Вютембург, Холандия ) и разрушете тази империя на злото ЕС отвътре..