Зловеща статистика: 300 деца от домове са починали

Физически здрави деца умират там, но търсят още за настаняване
34
Зловеща статистика: 300 деца от домове са починали
Снимка: Булфото, архив

От началото на годината има 5 смъртни случая, а от началото на извеждането на децата от домовете в центрове от семеен тип през 2010 г., има 295 смъртни случая, съобщи депутатът от Патриотичния фронт Султанка Петрова пред bTV.

Още по темата

Тя алармира, че физически здрави деца умират в центровете за настаняване на деца от семеен тип. В същото време обаче заповед на зам.-министъра на социалните грижи Зорница Русинова показва, че се търсят 221 деца за запълване на местата в центрове за настаняване от семеен тип.

Според Петрова "просто се усвояват едни пари", а деца се извеждат от биологичните им родители, за да се пълнят центровете.

"Тези деца се извеждат от домовете за деца лишени от родителски грижи, за да се пълнят центровете за настаняване от семеен тип. Няма обаче нужната подготовка, тези деца трябва да бъдат обгрижени, а не е достатъчно да им се осигурят само четири стени, но в тези центрове няма нищо семейно. Там едно дете дори една филийка не може да си намаже, защото получават храната от кетеринг", упрекна тя.

Според нея хората, които работят в тези центрове нямат капацитет, защото изкарват някакъв курс за няколко месеца, което означава, че са без достатъчна подготовка.

"В центровете няма медицинско лице, няма психолог. Ще продължават да умират децата, след като няма подготвени професионално кадри", обвини Петрова. 

След серията нарушения, които разкри депутатът от ПФ, бургаска майка обвини Дом за медико-социални грижи за смъртта на бебето си. Прокуратурата вече разследва случая.

Ралица ражда преди година. Бебето е с тежката диагноза микроцефалия, липсват цели участъци мозъчни клетки. Може да се храни само със сонда. Седмици след раждането е преместено в дом за медико-социални грижи "Вяра, надежда и любов".

"То постъпи в дома, отначало беше в рисковите бебета, имаше отдел за рискови недоносени бебета. Там стоя около два дена, от което вдигна висока температура и съответно направи животозастрашаващ гърч", разказва Ралица Пеева. Майката решава, че бебето трябва да се премести в болница.

"Аз ѝ казах, че искам просто да ми лекувате детето ми, искам да направите всичко възможно да му поставите съответната диагноза, защото тъпчейки го с антибиотици от всякакъв вид, то става все по-зле и по-зле, аз го виждах, че става все по-зле", казва тя.

"Лъчезар е роден с много тежка малоформация. Аз като лекар с 26 години стаж педиатрия такъв синдром не съм виждала. Ние навреме си поставихме диагнозата, съответно направихме абсолютно всички необходими консултации с водещи специалисти", коментира от своя страна Пепа Ралчева, директор на дом "Вяра, надежда и любов".

Ралица се консултира с адвокат и подава жалби до различни институции, защото според нея в дома не са направили необходимото, нито са й давали нужната информация.

Междувременно бебето заболява от бронхопневмония и менингит и е преместено в болница в Пловдив, но умира още преди да направи четири месеца.

"Опитахме се да направим всичко възможно да бъде прехвърлено в София , но по всякакъв начин ми се пречеше, не зная защо. Разследващите органи ще кажат защо", твърди Ралица Пеева.

8 лекари, неонатолози, педиатри и други специалисти се грижат денонощно за децата в дома. Медицинският одит и проверката на агенцията за закрила на детето не установяват нарушения.

В дома в момента се отглеждат 130 деца, недоносени и с увреждания, както и деца, които идват да ползват рехабилитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
2
 
! Отговори
Еничари преди 8 години
Много права дадохте на "Социалните". Влизат в къщите с обувките при деца на 20 дена, внасят зарази, държат се нагло и си търсят причини да вземат детето... Така през турско робство не правеха с децата?!.. Някакви нови еничари ли сте пуснали?!...Трябва сега да създадем Сдружение на "Да си защитим децата от "Социалните" изедници!!!...
22
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
Еми прибери ги у вас да им гледаш на ромелята котилата като си толкова състрадателен! На мен за тях не ми е жал и колкото повече намаляват ми става едно хубаво и не ме интересува дали са деца или не! Даже колкото по-малки изчезват, толкова по-добре поне сме ги хранили по-малко!
21
2
 
1
 
! Отговори
baidu преди 8 години
Докато не се осъди някой на смърт с камъни на площата няма да се оправим.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Ама ти си един много, много наивен човек!За дете с увреждания се дават "едни пари", а родителката му може да получава заплата само за да си стои вкъщи и да се грижи за него. Друг е въпросът колко съвестно ще се грижи и дали ще успее да възпита пълноценно поне още едно, но здраво дете в маломерно жилище, в което вегетира и уродливо дете (каквито са 90% от жилищата в Бг, с изключение на тези в запустяващите села).Съчувствам, че е умряло бебе, но има нещо, което се нарича "естествен подбор".
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви българчета 99,99% са поредните ромеля! Голяма работа, че са с 300 по-малко. За този период сигурно от тяхната боя да се родили по десет пъти отгоре! Какво се впрягаме!?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не живее вечно !
17
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 8 години
До избухналСкандалната истина, е че надзорни органи няма. Има две три институции, на които със закон трябва да им е забранено да се докосват до деца и извършват абсолютни безчинства. Това са Агенция социално подпомагане и Държавна Агенция Закрила на детето.Добре пазената тайна на една престъпна държава, за престъпленията и спрямо деца.
16
2
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
До mamamijaДокато четях бозата и аз търсех отговор на тези въпроси. Даже се замислих тая майка на увреденото, че първо го дава в приют, а после и светва, че никой не я информирал достатъчно и сега щяла да си търси правата. Пълен буламач - статията или нечия кратуна. А за умрелите деца така и не се разбира как така умират?
15
1
 
14
 
! Отговори
mamamija преди 8 години
*** "журналистическа" боза. Защо са омотани децата от жилища семеен тип и клиничен случай на силно увреденото бебе. Някакви обобщения за условия и персонал, без нищо конкретно. За какво ни навирате в очите как едно бебе, родено с такова увреждане, че оживяването му би било медицински абсурд е еталон за неадекватни грижи. Тъпата му майка и още по-тъпият (и лаком) адвокат са решили да изкарат "едни пари" и занимават толкова много хора да дават обяснения и да си късат нервите с малоумщини.
14
6
 
9
 
! Отговори
ссс преди 8 години
А знаете ли колко деца са спасени като са настанени в ЦНСТ? А??? Като и хал хабер си нямате от социални услуги не ги коментирайте
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е така защото правителството е адски слабо и води политиката на хаоса,от днес за утре,няма никаква програма и стратегия за 10 години напред,съдебната система е туморно образование ,без адекватна съдебна система няма правителство което да се справи със каквито и да е проблеми.За жалост по върховете на държавата са сложени бандити които имат изгода от корумпирана съдебна система
12
1
 
16
 
! Отговори
избухнал преди 8 години
Къде са надзорните държавни органи?Вземат заплати, но работа не вършат.Затова всеки селски директор и чистачка си правят каквото си искат.
11
1
 
6
 
! Отговори
алекс преди 8 години
N2 зад решетките.***
10
13
 
1
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 8 години
И четерите на снимката са яки. От кой дом е снимката?
9
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ИЗБИВАТ БЬЛГАРЧЕТАТА---ВИЖДА СЕ КОИ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ----ОСТАВКА
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богатите имат нужда от млади органи.
7
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
хората които работят в такива домове са отишли там да крадат парихрана консумативи един път господ е наказал децата втори път персоналътги довършва добре че накрая ги е прибрал да не се мъчат повече господ да се погрижи и за персонала
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"коментар" 2 ЯСНО показва какво е днес."бг"
5
5
 
12
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Глупава и изсмукана статия, както много други по темата. Има деца които могат да станат хора при определени условия и други за които трябват грижи цял живот. И държавата не трябва да води само статистика ами да бъде по-активна!
4
2
 
24
 
! Отговори
гaйдлaйнс преди 8 години
Трaнсплaнтология му се викa!Кaк инaче бaй Рокефелер нa 99 ще му се присaди 6то по ред сърце?