ДАЗД: Само 6 деца са починали в социалните домове от 2010 г.

Центровете били "чудесни", персоналът - недостатъчно обучен
20 май 2015 11:18, Анисия Иванова
6
ДАЗД: Само 6 деца са починали в социалните домове от 2010 г.
Снимка: архив Булфото

Шест деца са починали в центровете от семеен тип. От тях само един случай е на дете на 12 години, всички останали са над 18 години. Това каза пред bTV шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Вчера депутатът Султанка Петрова от Патриотичния фронт заяви, че 295 деца са умрели в тези центрове от 2010 година досега.

"Ако един човек може да говори толкова на едро за детска смърт, аз не мога да си представя как говори за други неща", каза в коментар на черната статистика Жечева.

Още по темата

Тя посочи, че данните, хвърлени в публичното пространство, са на БХК, като огромната част от смъртните случаи са в домовете за медико-социални грижи и става въпрос за много тежки увреждания: "Това са деца, които са медицински феномени".

Жечева допълни, че домовете за настаняване са "чудесни къщи“" В тях работят хора – повечето от тях са нови, те са недостатъчно обучени, недостатъчно подкрепени, призна Жечева. Според нея обаче преди това децата са се отглеждали в "казармени условия".

Шефката на ДАЗД подчерта, че всеки случай, в който има съмнения за нарушения, се проверява.

"Дори и на едно дете да се случи нещо, аз няма да мога да обясня това с броя на децата, които са изведени от институциите", каза Жечева, като посочи, че става въпрос за близо 1800 деца.

Тя нападна депутатката от ПФ, като посочи, че Петрова е била на празника на Пещера, но не е отишла в местния център от семеен тип.

Жечева отхвърли и критиките за това, че проектът "Детство за всички" цели единствено запълване на капацитета на центровете и усвояване на пари – друго от твърденията на Султанка Петрова, базирано на съдържанието на вътрешна кореспонденция.

"В процеса на деинституционализацията, която се изпълнява с европейски средства, има термини, които се използват", посочи председателят на ДАЗД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли някои в Тиквената администрация, съставена от верни и крадливи бръмбари и калинки да не лъже и маже по почина на Върховната Тиква?!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, каква стана тя? Нали с това извеждане на децата от социалните домове и настаняването им в Центрове от семеен тип, се целеше да се намали смъртността им. Както виждаме за по-малко от година от настаняването в новата услуга, вече има 6 смъртни случая, при закрити шест дома. Какво ги очаква тези увредени деца, като до края на годината трябва да се закрият и останалите двадесет дома. Само можем да се молим за тях, Бог да ги пази и закриля.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя посочи, че данните, хвърлени в публичното пространство, са на БХК, като огромната част от смъртните случаи са в домовете за медико-социални грижи и става въпрос за много тежки увреждания: "Това са деца, които са медицински феномени".-----------С ДВЕ ДУМИ ТЯ СИ ПРИЗНА, ЧЕ ДАННИТЕ СА ТОЧНИ И, ЧЕ ЩОМ ВИДЯТ ЧЕ УМИРА ГО ХВЪРЛЯТ В БОЛНИЦАТА *** ТАМ :D
2
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
АМИ ДОРИ И ПО МАЛКО СА ПОЧИНАЛИТЕ..ОСТАНАЛИТЕ СА ПРОДАДЕНИ ЗА ОРГАНИ В ИЗРАЕЛСКИТЕ КЛИНИКИ...
1
1
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
БХК винаги е бил анти-българска организация, не вярвам на нито една тяхна дума!