Лош знак ще е, ако партиите във властта бламират реформи в НС!

Борисов настоя партньорите да се съобразяват с решенията на кабинета
33
Лош знак ще е, ако партиите във властта бламират реформи в НС!
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Лош знак ще бъде, ако в парламента бъде бламирана една или друга реформа от партньорите във властта. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред министрите при обсъжданията на промените в пенсионната система, според стенограмата от заседанието.

Още по темата

Промените след срещата със социалните партньори тази сутрин са, че осигурителната вноска ще се увеличава с 1% от 2017 г. и с 1% от 2018 г., вместо предвидените в проекта 4,5% за 12 години напред.

За работещите първа и втора категория труд започва да се увеличава възрастта с предвидения темп, но спира на 55 и 60 години съответно. Връща се разпоредбата при ликвидация или съкращение на мина да могат да бъдат пенсионирани по-рано работници, но с добавката, че ако те започнат отново работа в първа категория труд, губят правото си на пенсия, докато не достигнат до възрастта 55 години.

"Тъй като предстои да се приемат в парламента здравна реформа, правосъдна реформа, сигурност, антикорупционната стратегия, ще ви моля всички парламентарни групи, които представят коалицията в парламента, да се съобразяват с решението на Министерския съвет и това, което гласуваме ние. Би било много лош знак някои от тези реформи или това, което предлагаме да излиза от името на кабинета (защото всички вдигаме ръце тук), в парламента да бъде бламирана една или друга реформа", изтъква Борисов. 

Така че, дали е Калфин, Москов, Иванов или Бъчварова, няма абсолютно никакво значение, това, което вземаме като решение тук, нашите парламентарни групи са длъжни да го изпълняват, нареди премиерът.

Борисов уточнява, че "има грижата за ГЕРБ", защото много неприятно щяло да звучи и в обществото, в парламента да бъдат бламирани реформи, които кабинетът вече е приел.

Борисов обяснява и защо е важен социалният диалог с работодатели и синдикати, като напомня, че "така или иначе в един момент ще опрем до тяхното мнение".

"Да, много време и нерви е понякога, и ресурси, най-вече ресурс, време трябва да си заделите, но ефектът след това е по-добър. Така направихме и с Христо Иванов – колко недели, колко срещи с прокурори, съдии, депутати от различни групи. В началото, както се казва, не искаха да седнат един до друг, камо ли да говорим за някакъв консенсус и накрая мисля, че намерихме добър баланс.

Така направихме и с Калфин. Сега цялото време и подкрепа на правителството го отправяме към здравната реформа, защото това е много важно и структуроопределящо, така че още един път ние да си извървим пътя и да знаем, че това е правилно", казва Борисов.

На заседанието на правителството стана ясно също, че решението на ВАС за отмяна на постановлението за определяне на нов размер на минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. няма да бъде обжалвано.

Кабинетът ще се съобрази с мотивите на съда и в максимално бързи срокове, при спазване на процедурите, ще прегласува постановлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
W nashiq krai mi vikat rusiq Gerasim!Bravo na bate Boiko! Tochno taka se machka glavata na zmiqta!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кратуне, я ни кажи сега кой пак ти е виновен - Станишев или Орешарски ?