В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!

За всички работещи вече ще има възраст за пенсиониране
Обновена: 20 май 2015 14:00 | 20 май 2015 11:30, Веселина Йорданова
108
В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!
Снимка: архив, Булфото

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Още по темата

Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор "Сигурност" ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52,10 години, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски се увеличават през 2017 година с 1%, 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ.

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също обаче ще расте, обясни още вицепремиерът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да премахнат субсидиите на партиите и тези пари да отиват за по високи пенсии на хората. Това е геноцид с тези пенсии, къде в европейския съюз има хора работили по 40 г. с 100 евро пенсия. Защо депутатите не получават по 100 евро заплата???, а имаха наглостта да си вдигнат пак парите.
50
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквайте да ви увеличат пенсиите тройно но и възраста за пенсиониране да е 80 години така че преди получите пенсии първо ще посетитите Свети Петър ! Така Боко ще реши проблема с лошия човешки материал който източва бюджета и България ще е с най-ниските плоски данъци и най-богатите олигарси в Света!
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквайте да ви увеличат пенсиите тройно но и възраста за пенсиониране да е 80 години така че преди получите пенсии първо ще посетитите Свети Петър ! Така Боко ще реши проблема с лошия човешки материал който източва бюджета и България ще е с най-ниските плоски данъци и най-богатите олигарси в Света!
48
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА АРМИЯ ОТ 100 000 МИЛИЦИОНЕРА..50 000ВОДЕЩИ СЕ КАТО ВОЕННИ..ОЩЕ НЕ ЗНАМ КОЛКСТОТИН ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ..ЕДИН-ДВА МИЛИОНА *** ОТ ИНДИАНЦИТЕ!И ВСИЧКИ ТИЯ НЕ ВНАСЯТ ПАРИ ЗА ПЕНСИЯ!Е КАК ДА СТАНЕ ФОКУСА СТО ХИЛЯДИ РАБОТНИКА РЕАЛНО ПРОИЗВЕЖДАЩИ НЕЩО С РЪЦЕТЕ СИ ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ!И СЕЛСКИЯ БАКАЛИН С НАЙ ПРОСТА СМЕТКА ЩЕ ВИ КАЖЕ ЧЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ.БЕЗ РИСТИНСКА РЕФОРМА И САМО КЪРПЕЖИ И ЗАТВАРЯНЕ НА ОЧИТЕ ПРЕД ПРОБЛЕМА Е НЕВЪЗМОЖНО! РАБОТНИЦИ НЕ ВНАСЯЙТЕ ВНОСКИ ЗА ПЕНСИЯ ЩОТО СИ Е ЖИВ ГРА
47
2
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Журналистите стават от ден на ден все по-необразовани. Явно г-жа Веселина Йорданова е скарана с математиката.
46
23
 
13
 
! Отговори
психолог от МВР преди 8 години
Щом като толкова реват червените *** , значи е хубаво за народа. Не може един необразован *** да се пенсионира на 40 г. и да взима пенсия от 700 лв. и да работи за още толкова . Това другари не ви харесва.
45
3
 
20
 
! Отговори
... преди 8 години
Няма толкова неграмотно заглавие. 52,10 = 52 год и 36 дни, което не е същото като 52 год. и 10 месеца = ~ 52 год. и 300 дни ... Обратно във втори клас ШМИРГЕЛИ !
44
5
 
20
 
! Отговори
ПОРЕДНА ПРОСТОТИЯ преди 8 години
АКО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. АМА НЕ ЗНАЕ И НЕ МУ ПУКА. ТИЯ ***ОТИ СА ЗА МАЛКО ВЪВ ВЛАСТТА, НО ЗА МНОООГО ПАРИ. И ТРЯБВА ЗА НИЩОПРАВЕНЕТО И ЕДИНИЯ ПР ДА СЕ ЛУМКАТ ГОЛЕМИТЕ БАРАБАНИ, СЪС СКУДОУМНИ ФИЗИОНОМИИ ДА СЕ ОТЧИТАТ ВЕЛИКИ УСПЕХИ, КОИТО САМО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВИЖДА. НА НАРОДА - ГОСПОД ДА МУ Е НА ПОМОЩ. КОЛКОТО ДО РЕФОРМИТЕ - АКО НЯКОЙ ГИ ВИДИ, ДА МИ ГИ ПОКАЖЕ...
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dogan ima li staj i godini zavaliqta??????????????????
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
spoko be tiq koito go reshavat na pensiq ne chakat
41
2
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
ДО 58-РАБОТИТЕ ДО 65, АКО ИМАТЕ 40 ОСИГУРИТЕЛНИ ГОДИНИ
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи.........А ние които сме на повече, какво правим?
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то няма работа за младите, пък и те не се осигуряват,те за години за пенсия ми говорят
38
12
 
25
 
! Отговори
Вчера преди 8 години
Вчера около 17 часа на изхода на Пловдив за околовръстното бяха затворили за движение.Ей,така ,без никакви предупредителни знаци... На Т-образното кръстовище идващите от Асеновград ,които правят ляв завой и идващите от Пловдив ,с десен завой и тия ,които са от и за Асеновград...в натоварен трафик...представяте ли си каква възможност за катастрофа...Една патрулка се беше спряла отстрани ,в храстите на сянка и просто не пречеше на никой...И за тази тежка и отговорна работа-ранно пенсиониране!!!!
37
6
 
17
 
! Отговори
Той е преди 8 години
До макеа кога ке е най късното пенсиониране В Полша веке се курдисват да е на 67 години, а те като нас, са най-верни еврогейци, тъй че, и тука очаквайте тая възраст!
36
4
 
9
 
! Отговори
маке преди 8 години
само за протоколаа кога ке е най късното пенсиониране
35
3
 
33
 
! Отговори
Той е преди 8 години
"Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система." Интересно, а кой представляваше работещите? За управляващите е ясно, "синдикатите" са на хранилка към същите управляващи, набедените "работодатели" са назначени пак от управляващите! Какво излиза тогава? Че са се "договаряли", едностранно, три еднакви страни? Че и фасони - договарянето не било лесно... както благоволи да се изрази *** Домусчиев! Фарс, и замазване на очите, нищо повече!
34
22
 
10
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Тези са като кърлежи. Човек мине ли 60 трябва да се преспива. Никаква полза няма от него за обществото.Само миришат и изпускат газове в градския транспорт.
33
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стълбовете на всяка тоталитарна власт-армия полиция съд и прокуратура са с най-големите привилегии и през последните 25 години...Докато реално не се промени това комунизма никога няма да си отиде от тези земи...
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се косете ,пенсии ще има за всички...,ама друг път :) ! Както е тръгнало след 10-15 години *** ще фалира и българите ще са рядкост по тези земи !