В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!

За всички работещи вече ще има възраст за пенсиониране
Обновена: 20 май 2015 14:00 | 20 май 2015 11:30, Веселина Йорданова
108
В пенсия най-рано на 52,10 години. Това е!
Снимка: архив, Булфото

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Още по темата

Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор "Сигурност" ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52,10 години, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски се увеличават през 2017 година с 1%, 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ.

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също обаче ще расте, обясни още вицепремиерът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук на някакъв *** Комонизамът му е виновен. Да, има вина за Чернобил! Никой не предупреди хорицата да вземат предпазни мерки. А сега? Храни, вода, въздух, цени, крадене от всичко и всеки, стрес, беззаконие, жестоко забогатяване и обедняване, скапано образование и зверска корупция в здравеопазването.
30
2
 
31
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Господа вместо да вдигате вниските и да се чудите от къде да откраднете пара, накарайте всеки работодател да осигурява работниците си на това което взимат! Хора без договори да няма! Въпросът е, че ще трябва да задължите самите себе си да внасят реални осигуровки : НЕВЪЗМОЖНО! И най-важното : нека народа от малцинствата да вземе да внася задължително здравни и социални осигуровки! А не само да цицат помощи и да ги лекуваме без пари! Ето няколко начина да напълните хазната!
29
5
 
40
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Пенсионна реформа ала Калфин:Ушев-пенсия на 52 с 18 години стаж-600 леваАсен-пенсия на 65, с 45 години стаж-200 леваМутко-социална пенсия, защото е карал цял живот на "Социалното помощ"-180 лева на 65 години...НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО!
28
8
 
26
 
! Отговори
работник преди 8 години
В Европа може да има възраст , но в България не бива , защото *** от МВР и МНО са свикнали да са миропомазани още от времето на Бай Тошо. Ай сиктир бе готованци .
27
3
 
30
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Само на тази територия "България", може един алчен, корумпиран и репресивен апарат наричащ себе си "държава" с политически чадъри над правосъдие, монополи и олигарси да доведе народа си до скотско съществуване чрез грабеж и контролирана бедност и след това да те рита, да ти търси сметка и да те съди защото си беден!
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ МЕ Е ЯД ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА КАЛФИН И ЗА АБВ.НИКОГА ПОВЕЧЕ ЗА ТАЗИ УЖ ЛЯВА ПАРТИЯ.
25
8
 
19
 
! Отговори
Мартин до ЧЕСТИТО НИ преди 8 години
И за кого да гласувам а? За кого питам? Кажи ми кой е стока? Кажи ми кой от всичките 240 там, не е крал България? Кой, а? Никой... Отказвам да гласувам за по-малкото зло. Решението е много простичко мили мой съграждани... просто не гласувайте. Спрете да ги подкрепяте и нямат да имат избор освен да се откажат и да пуснат кокала. Не разбрахте ли, че всичко е предизборна лъжа и после "олеле майко не се живее". Еми не се живее, ама продължавате да си ги избирате същите.Еми радвайте им се.
24
2
 
11
 
! Отговори
ами сега ? преди 8 години
С памперси на работа.
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тикваров направо убива българите за пенсионирането. Кажете ми при този кратък живот у нас колко ще стигнат до 65 в кондиция за работа? От 2 години съм по болницихи елате да видите. След 60 години 8 от 10 са с такива заболявания които ни дават възможност за работа. С какво ще живеят тези хора? Младите сега нефси дават сметка но когато им дойде времето ще им идва да пребият Тиквата и слугата му Калфин. Ако са живи. Ето това е гиноцид.
22
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защото в нашите представи учителя е и за да възпитава освен да преподава !"И как? Няма право да гони ученик от час. Няма право да му откаже да влезе в час. Няма право да го пипне с пръст. Де факто не може да му наложи никакво наказание, освен да му пише забележка(която да стигне до родителите - а на тях не им пука). Може да им пише двойки. И промениха закона - с двойки за срока се преминава в по-горен клас. Или на поправителния без да се явява, комисия му пише тройка и пак минава. Е? Как?
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сайтчето днИес.бИегИе съвсем се сдуха......
20
3
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Ало, образованият! Прочети си още веднъж поста, и виж колко правописни грешки си допуснал! Например пишЪт, а запетаите знаеш ли за какво служат?Щом с този правопис си успял човек, няма какво да коментираме!
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До азНякой да ти е пречил да станеш военен или полицай?
18
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ!!!!НАРОДА ИСКА БУДА ДА ГО УПРАВЛЯВА И ДА ГО МАЧКА ФИНАНСОВО КАКТО СИ ИСКА КАКТО БЕШЕ И ПРЕЗ ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ!!!ТОВА Е ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!А ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!!!!!1 МИЛИОН ДУШИ ПОДКРЕПИХА ФИНАНСОВИЯ РАЗСИПНИК БУДА И СЪОТВЕТНО ПОГРЕБАХА ФИНАНСОВО БЪЛГАРИЯ В ОБЩИ ЛИНИИ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА ЩОТО ПАДЕЖИТЕ ПО 16-ТЕ МИЛИАРДА ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ДОЙДАТ И БЪЛГАРИЯ СТАВА ГЪРЦИЯ НО БЕЗ СТАНДАРТА ИМ!!!БЪЛГАРИЯ БЕШЕ УБИТА ОТ НАРОДА СИ!
17
6
 
11
 
! Отговори
миро преди 8 години
ауе майка ви, я всички на 70 ... по 1200лв на месец осигуровки плащам за 100 лева пенсии. мързели смотани
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13 ЗАЩО МЕСИШ ПАРТИИТЕ БЕ *** МАЛКО ЛИ СТЕ ЛЕШПЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ И *** БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ? САМО ВИЖ ПО ФОРУМА С КОЛКО ГРЕШКИ ПИШЪТ КОИ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ НА РАБОТА И КАКВО ЩЕ ????ВЪРШАТ ЗА ДОБРА ЗАПЛАТА
15
5
 
14
 
! Отговори
ice baby преди 8 години
До Анонимен 11Браво, анонимен 11 ! Само че забравяш един малък детайл - работата на педагога (учителя) е да обучава основно и след това идва възпитанието. Основната и фундаментална нишка за възпитанието се крие в семейството и то от най-ранна възраст! Така е било и така ще бъде! Но на родителите така им отърва - да си метнат децата на някой друг и те да "разкрасяват" кафетата... Но така им отърва, а е и по-лесно. Лек ден!
14
9
 
31
 
! Отговори
ЧЕСТИТО НИ преди 8 години
АМИ ГЛАСУВАХТЕ ЗА МУТРАТА РАЗСИПНИК ФИНАНСОВ НА ДЪРЖАВАТА СЕГА ЩЕ СИ ПАТИМ!!! И ТЕЗИ КОИТО НЕ ГЛАСУВАХА ПОМОГНАХА НА ЕЛЕКТОРАТА НА ДПС ПЪРВО И ПОСЛЕ И НА ГЕРБ С НЕГЛАСУВАНЕТО СИ!!!А МУТРАТА ПРИБРА 16 МИЛИАРДА ЗА НЕГО КИНТИ ИМА НО ЗА НАРОДА НЯМА ТАКА БЕШЕ И ПРИ ПРЕДИШНОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ КЪДЕТО ПРОФУКА 7.7 МИЛИАРДА ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ И ВЗЕ НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ 4 МИЛИАРДА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ПЛЮС НА ЗДРАВНАТА КАСА ПАРИТЕ ОТЛЕТЯХА И ЕДИН КУП ДРУЖЕСТВА БЯХА ИЗТОЧЕНИ КАТО НЕК ДОКРОЙ!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бачкайте, че чаветата гладни
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ба