Йога в матурите стресира бъдещи богослови

Експерт: Текстът е еднакво далеч от всички младежи!
Обновена: 25 май 2015 14:09 | 25 май 2015 13:57, Анисия Иванова
88
Йога в матурите стресира бъдещи богослови
Снимка: архив Булфото

30 студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-ти май.

Според студентите - над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в "Отворено общество" Илко Йорданов коментира пред БНР, че не вижда основания Министерството на образованието да бъде критикувано, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа е много добра", смята той.

Голяма част от тези ценности за харктерни и за други религии, включително и православието. Те се споделят от голяма част от българското общество, независимо от религиозните виждания, допълни Йорданов.

Според него изборът на такъв тип текст за матурата е търсене на информация, която е достатъчно отдалечена от познанията на различните групи младежи у нас. Целта е била текстът да е равноотдалечен от всички тях, защото сред тях има мюсюлмани, православни, протестанти и др. религии.

Експертът е на мнение, че дебатът за въвеждането на вероучение в българското училище тепърва трябва да се състои - да се изложат различни позиции за него, начинът, по който да бъде преподавано, как да бъде включено в програмите, в тестовете и задачите. Трябва да се чуят различните гледни точки.

Но трябва да се внимава, за да не се стигне до идеология и пропаганда, смята Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИлмейнЕ как да го приеме, като никога няма да чуе за него ? Цял живот ще го учат, че алах е неговия бог.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
oswen towa internet e mnogo golqm wrag na religiite (w 4astnost hristiqnstwoto) zashtoto mnogo lesno pulni glawite na horata s gluposti (t.e. demoni4eski misli ili kakto tam gi wodite). T.e. towa si e delo na dqwola otwsqkade ako pitash men, ta na edin bozhi 4owek ne mu li parqt prastite da wliza w toq dqwolski informacionen kanal ili ste kazesh 4e taka se zakalqwa wqrata
28
2
 
2
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнКато истински християнин, трябва да знаеш, че си отговорен единствено за спасението на собствената си душа. Човек, който не е спасил собствената си душа, не може да учи другите как да спасяват техните. Човек, който не е запознат в детайли с чужда религия, доктрина, учение и т.н., е безсрамно да има мнение или отношение към него. Човек, който си е сложил етикет "православен християнин" и върши и говори безобразия, отблъсква много повече млади хора от християнството, отколкото това горе.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za wsi4ko imash udoben poluotgowor :)dobre de, zashto gospod iska da spasi horata (ili spasqwa samo tezi), koito go prawqt samo i edinstweno po negowiqt na4in ? zashto 4owekat w kosmosa zaduljetelno da e sluga na dqwola .. nali w krajna smetka towa sa spaseni dushi ? ili prosto gospoda bog i dqwola se sarewnowat koj kolko dushi shte pribere i nie sme ... brojka
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИлмейнОтговори на въпросите на 38
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИлмейнАко съм роден в пределите на ИД и цял живот са ме учили да убивам християни защото това е ДОБРО и никога не съм имал достъп до друга религия или информация, това добър ли ме прави или лош? И след като съм нямал друг избор в ада ли ще отида или в рая? И това справедливо ли е или не ?
24
2
 
8
 
! Отговори
човек преди 8 години
До ИлмейнЧовече, едва ли си някой лош човек, обаче.... време е да осъзнаеш, че религийте (абсолютно всички) са създадени с политическа цел. Мога да ти го докажа с факти от историята. Може да не знам как е създадено всичко, но определено знам как НЕ Е. Не се зомбирай човече-нито ти ще видиш рай като умреш, нито талибаните ще видят девици след като се взривят. Живей щастливо без да правиш мръсно на никой и не се товари поставяйки си абсурдни граници
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИлмейнПич или си дрогиран или мозъката ти е толкова промит, че се държиш като дрогиран
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
to wsi4ko jiwo na taq planeta e sazdadeno ot gospoda bog isuusa hristos, ama do sega ne sam 4ul za slon w ada.Ot druga strana, shtom wsi4ko e ograni4eno ot zemnata atmosfera, zna4i 4e kosmonawtite wednaj kato napusnat zemnata atmosfera sa spaseni ot dqwola .. ? zna4i imame mnogo lesen izhod, kolko mu e wseki po4inal da patuwa za Mars
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИлмейнАха, ясно....неко видим дали правилно съм разбрал...ако кривнеш от правият път той (бог) те праща в ада на брутални мъчения....ама иначе те обичал и бил много милостив....ама че обич. Аз не пожелавам такива мъки и на най-големия си враг- то ще излезе, че аз съм по-добър от него. Ами ако се родиш в някой забит край на света където има друга религия и няма от къде да чуеш, че съществува християнството - тогава кво прайм-пак ли те пращат в ада?
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЙОГАТА НЕ Е РЕЛИГИЯ А УЧЕНИЕ! Вярващите да се успокоят. И без това след като цяла България видя колко "смирен" начин на живот водят родните духовници с коли за по 600 000 и часовници за 15 000, все повече хора поумняват и търсят отговорите в НАУКАТА а не в приказките от библията (които са поучителни, но до там)
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рейки не е точно религияв офиса имаме колежка залитнала в тая посока и няма проблем споко :)
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dobre de, za kakwo sa mu na dqwola tiq dushi tam dolu ta tolkowa drapa za tqh, ruda li kopae neshto ... ili prosto e kofti tip4e na principa "q ne sakam na men da mi e dobre, a na Vute da mu e zle" ??!
17
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 8 години
До ИлмейнОтговори ми на следният въпрос: според теб бог обича ли всички и още един въпрос-прощава ли?
16
5
 
3
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнРазличните религии не могат да се смесват, но могат да се обогатяват. Ако си истински ревностен християнин и си възпитал децата си в тази традиция, това означава ли, че всички останали трябва да бъдат заличени. Респективно, какво ще се случи, ако хората родени в други традиции, се отнасят по същия начин към християнството. Такъм мироглед е силно ограничен и дори профанен! По-добре се поучете от смирението на будистите, и се молете по пет пъти на ден като мисюлманите, ще ви е от полза!
15
6
 
2
 
! Отговори
ггост преди 8 години
Да, догодина ше има текстове и за йога, и да еднополови бракове, и за японски бонсай. Това е положението! Стига с тая диктатура на простотията, бе! Така ще бъде и точка! Който не му изнася да ходи в Ирак, Иран, Афганистан и в много други държави, където ще се чувства добре и ще се потопи изцяло в местната духовна традиция. Ай сиктир!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Илмейнчовеко, опитай се да обясниш тезата си без използването на разни абстрактни анимационни и други герои и може да ти се получи. Аз бих те изслушал, но в момента ми изглеждаш като пубер прекалил със Самурая Джак.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми допадат подобни ограничени ***, виждаш ли Господа Иисус Христос е истината, а всички останали били демони... Нищо, че не знаете нищо за другите религии, а информираността ви граничи с нула. В общи линии, нищо по-различно от тъпите мюсюлмански ектремисти, прости, но за сметка на това надъхани.
12
14
 
7
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Хора послушайте ме, това не е шега. Този модел на подмяна на християнската вяра с езически демонски доктрини вече е приложена първо в щатите от слугите на дявола - масони и всякакви тайни общества и резултата е катастрофален. Пак ви казвам целта на това да се преподава йога и източни учения а да се разбранява християнството идва от дявола чрез човешките му слуги. Резултата е обсебване от демони и падане на духовна нощ, мрак над човечеството което да доведе до идването на антихриста.
11
2
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре стресиращо в религиите нема, *** като ти кацне камикадзето в задниа двор с АирБус380 и почваш да се чудиш бре нали уж религия пък и страшно няма ама глей как ми взривиха нивичката! Така, че най-добрия възможен избор е да се държи настрана от каквито и да било религии в училището и в каквито и да е неща свързани с него! Извън него да се организира каквото си ще и да се посещава от който си иска! Не за друго ми щото стана много популярно да се взривяват хора под път и над път!