Йога в матурите стресира бъдещи богослови

Експерт: Текстът е еднакво далеч от всички младежи!
Обновена: 25 май 2015 14:09 | 25 май 2015 13:57, Анисия Иванова
88
Йога в матурите стресира бъдещи богослови
Снимка: архив Булфото

30 студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-ти май.

Според студентите - над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в "Отворено общество" Илко Йорданов коментира пред БНР, че не вижда основания Министерството на образованието да бъде критикувано, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа е много добра", смята той.

Голяма част от тези ценности за харктерни и за други религии, включително и православието. Те се споделят от голяма част от българското общество, независимо от религиозните виждания, допълни Йорданов.

Според него изборът на такъв тип текст за матурата е търсене на информация, която е достатъчно отдалечена от познанията на различните групи младежи у нас. Целта е била текстът да е равноотдалечен от всички тях, защото сред тях има мюсюлмани, православни, протестанти и др. религии.

Експертът е на мнение, че дебатът за въвеждането на вероучение в българското училище тепърва трябва да се състои - да се изложат различни позиции за него, начинът, по който да бъде преподавано, как да бъде включено в програмите, в тестовете и задачите. Трябва да се чуят различните гледни точки.

Но трябва да се внимава, за да не се стигне до идеология и пропаганда, смята Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оо майко мила, (или ооо боже ако щеш) !от хора като 8 и 10 ме побиват тръпки, такива захлупени люде, ама прегърнали друга идеология, сега колят и бесят из Сирия.по колкото и сложно завоалиран начин да се опиташ да кажеш нещо просто, то си остава такова
9
8
 
8
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Чрез контакт с окултните и езически дяволски доктрини човек се отваря за обладаване от демони. Защото това са мостове които демоните изпозват за да могат да направят връзката с човека. Има разкази на хора които след практикуване на йога за опредлени периоди им се явяват същества определящи се за възвишени учители, но това е маска, измама. Демоните могата да променят вида си за да заблудят тези които не познават Истинския Живия Бог и Неговият Христос - Господа Иисуса.
8
9
 
7
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Отворено общество е НПО на служба на слугите на дявола на тяхна издръжка, преследващо и защитаващо техните цели - а те са моралната деградация на обществото. Йогата е пряко свързана с хиндуистките божества - демони които представляват царството на мрака начело със сатаната. Йогата е начин за свързване на нещастните практикуващи с тези демони и паднали ангели и това е твърде ясно обяснено дори в техните гнусни текстове. Целта на този ход е нашите деца да бъдат обладани от демони чрез окултното.
7
11
 
12
 
! Отговори
вземи и чети преди 8 години
До номер 2:Всички религии са създадени от хора. Тръгват като учения, в които човек търси Бога. Християнството е единствено по рода си, при което Бог слезе да търси човека, да го призове към покаяние и спаси. Неоспорим факт!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЙОГА - ТОВА НАИСТИНА Е СТРЕСИРАЩО, ОСОБЕНО СЛЕД КАТО В ПЕДВАРИТЕЛНО ИЗТЕКЛАТА ИНФОРМАЦИЯ СТАВА ВЪПРОС НЕ ЗА ЙОГА, А ЗА ЙОДА, ДЖАБА И КАПИТАН СОЛО.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и Йовков сигурно стрАсира много студенти, ама никой не протестирабогословите по-специални ли са или на тях обща кулутура не им е нужна, те така или иначе са си с "капаци"?
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полуинтелигентни скотове, които повтарят мантри, внушени от чужди на народния дух учители с безумна надменност извършват престъпления против българския народ, а после се чудят защо сме зле. Как да сме, след МОН е против преподаването на Православие, а пропагандира Йога?!?! И в това не виждат нищо нередно?!? ДОЛНИ ПРЕСТЪПНИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствените читави 20-ина студенти по богословие, ще бъдат изкарани *** от престъпни организации, чиято единствена цел е да деструктурират българската народност! И този текст в матурите е тест за българските родители, които са най-големите *** в цялата ситуация! На тях не им дреме, не разбират и не искат да разберат какво се случва!
2
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо стресиращо. християнство, ислям, будизъм са все "религии" създадени от хора и пълни с идоли. Т.е. те са еднакви по своята същност - идолопоклоннически, ръкотворни "религии".
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да му е проблема на БГ образованието.