Закриват домовете за деца с увреждания до края на 2015-а

Проект промени живота на 1800 деца
27 май 2015 22:33,
4
Закриват домовете за деца с увреждания до края на 2015-а
Снимка: Reuters, архив

Благодарение на проект "Детство за всички" 61 деца и младежи с увреждания са открили отново своите семейства и са се върнали вкъщи, други са възстановили връзките с родителите си, прекъснати с десетилетия. Двеста седемдесет и девет деца са осиновени в страната и чужбина, а 56 са настанени в приемни семейства.

Това отчете координаторът на проекта Евгения Иванова, която участва в заключителната конференция по проекта, съобщава БТА. Форумът "Малките стъпки на голямата промяна" е организиран от Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/.

Проектът се осъществява от ДАЗД в партньорство с Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България". Той се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Началото на проекта е през 2010 година.

По думите на Иванова проектът е променил живота на близо 1800 деца с увреждания , като 1172 от тях са напуснали социалните институции и вече получават грижи съобразно нуждите и потребностите си в 121 центъра за настаняване от семеен тип и 16 защитени жилища в 72 общини. Към днешна дата в 9 от 24-те дома за деца с увреждания няма нито едно дете или младеж. Седем от тях са закрити, а до края на 2015 г. ще бъдат закрити всички.

Според Иванова България върви по пътя към абсолютно скъсване с модела на грижа в институция. Тя отбеляза, че количествените данни показват мащаба на проекта, но по-важни са качествените, реалната положителна промяна, която се случва с децата, като често положителните ефектите са били повече от предвидените.

Председателят на ДАЗД Ева Жечева определи деинституционализацията като признаване на уникалността и достойнството на различния. Според нея закриването на институциите не е самоцел, а означава промяна в мисленето, в поведението на хората. Когато децата вече не са в институции, по думите на Жечева, е важно вниманието да се фокусира върху новите услуги и качествената грижа за децата. Ключова за това е подготовката на персонала, никой не е научен на практики и методи за работа с деца с увреждания и е необходимо обучение, допълни Жечева.

Според Константин Пенчев, ако детето е изведено от институция, то трябва да отиде на място, където да се развива най-добре, затова и като омбудсман си е позволявал критики към отделни защитени жилища, ако те не отговарят на нуждите на конкретното дете. Успехът не трябва да се отчита с бройки, смята омбудсманът.

Министерството на здравеопазването гарантира съдействие и подкрепа на ДАЗД за деинституционализацията, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По думите му тази година по програмата за детско здравеопазване са отпуснати един милиона лева, които ще бъдат насочени преимуществено към АГ и детските отделения, както и за финансиране на обучението на педиатри, поради недостиг на такива специалисти.

Според заместник -министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов условията за живот, които са постигнати в новите защитени жилища, са отлични, но е важно как да се съчетае материалното с духовното. Тези деца вече имат своя дом, но има и една огромна задача - да намерят това, което най-много им липсва - близък човек, отбеляза Аспарухов.

Според участниците във форума с включването на тези деца в обществото, ние се изправяме пред един нов морален дълг - да им окажем гостоприемство - в семейството, в квартала, в детската градина, в училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари