Срив на осиновяванията! Търсим малко, бяло и здраво

Два пъти повече деца са дадени на приемни родители
28 май 2015 07:00,
88
Срив на осиновяванията! Търсим малко, бяло и здраво
Снимка: flickr

Тотален срив в осиновяванията и в същото време бум на дадените за отглеждане от приемни семейства деца отчита Агенцията за социално подпомагане през миналата година.

За цялата 2014 г. в страната са осиновени само 672 деца. Толкова малко осиновявания не е имало от 2006 г. насам, когато децата са били 634.

В същото време два пъти повече хлапета, вписани в регистрите за осиновяване, са били дадени на приемни родители. Според отчета на АСП за миналата година в приемни семейства са били настанени 1279 деца. Това е нарастване 10 пъти от 2009 г., когато за първи път вписани за осиновяване сирачета започнаха да се дават за временно отглеждане на т.нар. платени родители. Само през миналата година са утвърдени още 492 такива двойки, с което общият брой на приемните семейства е станал 2257, пише "24 часа".

Сривът в осиновяванията е довел и почти до изравняване на децата, намерили ново семейство в страната, и тези, които са били осиновени в чужбина.

Броят на сираците, осиновени зад граница през 2014 г., е бил 472 - само с 200 по-малко от тези в България. В предни години децата, осиновявани у нас, са били около два пъти повече от тези зад граница, показва сравнение между данните на Агенцията за социално подпомагане и тези на Министерството на правосъдието, което издава разрешения за международните осиновявания.

Няколко са причините за намалелите осиновявания, твърдят неправителствени организации, които следят сектора. Първата била промените в Кодекса за социално осигуряване, които дадоха по-голям отпуск по майчинство за осиновителите на деца от 2 до 5 години в сравнение с осиновителите на бебета. Получило се така, че осиновителката на бебе не може да ползва пълните 2 г. майчинство.

Освен това държавата стимулирала приемните семейства за сметка на осиновяването, тъй като за тази услуга се отделят бюджетни средства, има финансиране и по европроекти. Според активистите много от приемните родители ползвали включването си в услугата и като бърз път към осиновяване.

Българинът взема малко, бяло и здраво

Българските кандидат-осиновители поставят много предварителни условия за детето, което биха осиновили, и това забавя процеса, коментираха от Агенцията за социално подпомагане.

Като правило българските семейства, които искат да осиновят дете, изявяват предпочитания то да е на ниска възраст, по възможност бебе. Освен това трябвало да е с български произход. Ако все пак било от смесен, "да няма типично изразени черти, характерни за ромския етнос". Допълнително българите не желаят да осиновяват деца със здравни проблеми.

През последните години бяха предприети действия за популяризиране на услугата приемна грижа, отчете шефката на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева. Тя уточни, че преобладаващата част от утвърдените приемни семейства били професионални.

Тя обясни, че се предпочитат приемни семейства, защото в част от случаите децата, настанявани в такива, поддържат контакти със своите биологични родители. Целта е през този период, през който детето е настанено в приемно семейство, да се работи интензивно с родните му майка и баща за повишаване на родителския им капацитет и за връщането на детето в семейството му, обясни Жечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами съвсем нормално е, че всички искат бели, малки и здрави деца. Кой ще е тоя луд, който ще рискува да осинови 12-13 годишен с изявени престъпни наклонности и наследил куп болести от алкохолизираните си родители?
6
1
 
64
 
! Отговори
11 преди 8 години
Като се търсят бебета, ами направете така, че децата да бъдат осиновявани в ранна възраст, а не големи. Аз бих осиновил дете между 2-4г. Нормално е българи да искат с деца български произход, за да имат усещането, че е тяхно дете. Природа. Ромите да осиновяват с ромски произход.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A, не бе - аз търся *не, болно и голямо, да е обучено на крадене и просене...
4
7
 
8
 
! Отговори
k преди 8 години
BALGARITE SA BELI YMNI I KRASIVI l MALKO.
3
2
 
62
 
! Отговори
Логика преди 8 години
"Търсим малко, бяло и здраво"Значи осиновителите са нормални хора!!!
2
3
 
53
 
! Отговори
Иван преди 8 години
"Българинът взема малко, бяло и здраво"Е какво странно има в това?! Те, , си изхвърлят децата и не искат да ги гледат, та ние ли да им ги вземаме - и без това достатъчно си ги обгрижваме.При децата с проблеми е същото - истинските РОДИТЕЛИ ги зарязват, пък после някой трябва да е длъжен да ги приеме.
1
1
 
48
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Всеки депутати бивш депутат от 2000 г. да осиновят по едно дете ! Тези същите са виновни за раждаемост и облагодетелстването на пред българите! Какво е това АСП, АХУ и ДАЗД ? Хранилки за лизачки ! Кога *** ще ги закрие!