BG абсурд: Да ти преместят работното място на 160 км

Собственик на завод го мести в Ловеч, работниците искат поне пътни
Обновена: 29 май 2015 11:35 | 29 май 2015 11:04,
125
BG абсурд: Да ти преместят работното място на 160 км
Снимка: bTV

Работници от цех за производство на столове се вдигнаха на протест, защото заводът се мести на 160 км в град Ловеч. Собственикът на компанията, без да предупреди персонала, премества цеха, твърдят работниците.

На 26 май те получили заповедта, с която работното им място се премества, а документът влиза в сила от следващия ден.

Тази сутрин служителите се събраха пред предприятието, което се намира в село Петково, близо до Елин Пелин, за да потърсят правата си. Хората са готови да се преместят, но изискват от работодателя си да им покрие пътните и квартирните разходи.

"След като получихме заповедта, ние решихме, че имаме възможност да последваме фирмата в Ловеч. Искаме обаче да ни се платят пътните и квартирните разходи", каза протестираща пред bTV.

Друг недоволен е пресметнал, че пътят на ден ще му излиза 30 лева, а това е разход по-голям от месечното му възнаграждение.

В момента управителят на фирмата е в чужбина и от негово име ситуацията разясни производственият директор Огнян Симеонов. По думите му всичко се случва заради лошото икономическо състояние на предприятието. Преместването е ход, с който ще се предотврати затварянето му и ще се запазят работнrте места.

"Всичко се прави заради икономическото състояние на предприятието. Основният клиент и основният доставчик на завода са на мястото, където се местим", уточни той.

От регионалната инспекция на труда казаха, че са започнали проверка. По принцип подобни премествания не могат да се случат в рамките на ден, уточни инспектор Любомир Владимиров.

Служителите ще получат информация едва след 9 юни, когато се очаква управителят на фирмата да се върне и да предостави необходимите документи. Дотогава хората ще продължат да протестират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.